Newsflash

Norme actualizate

de Alexandru NEAGU - mar. 21 2014
Norme actualizate
   Normele de igienă şi sănătate publică. În Monitorul Oficial nr. 127 din 21 februarie 2014, a fost publicat Ordinul ministrului sănătăţii nr. 119 din 4 februarie 2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei. Reglementările sunt obligatorii, potrivit legii, pentru toate unităţile din sistemul public şi privat, precum şi pentru întreaga populaţie, nerespectarea lor putând atrage răspunderea disciplinară, administrativ-materială, civilă ori, după caz, penală, în sarcina persoanelor vinovate de abaterile săvârşite. Prin acest act normativ a fost abrogat Ord. m. s. nr. 536/1997 pentru aprobarea Normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei, cu modificările ulterioare. Semnalăm doar definirea normelor privind: zonele de locuit; aprovizionarea cu apă a localităţilor; fântânile publice şi individuale folosite la aprovizionarea cu apă de băut; colectarea şi îndepărtarea apelor uzate şi a apelor meteorice; colectarea, îndepărtarea şi neutralizarea deşeurilor solide; unităţile de folosinţă publică; produsele biocide şi produsele de protecţia plantelor utilizate de populaţie; administrarea cimitirelor, crematoriilor umane, înhumarea, transportul şi deshumarea cadavrelor umane.
   Unitate de HTA. Prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 214 din 25 februarie 2014, publicat în Monitorul Oficial nr. 154 din 4 martie 2014, a fost aprobată organizarea şi funcţionarea Unităţii de evaluare a tehnologiilor medicale (HTA) în cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“, entitate fără personalitate juridică, având nivel de serviciu şi aflată în subordinea managerului Institutului. Printre activităţile acestui serviciu se numără: evaluarea eficacităţii şi a siguranţei tehnologiilor medicale utilizate; evaluarea economică a tehnologiilor medicale utilizate; evaluarea oportunităţii utilizării tehnologiilor medicale; participarea în reţele interne/internaţionale de evaluare a tehnologiilor medicale; acordarea suportului tehnic necesar activităţii Comisiei de boli infecţioase, Comisiei naţionale de luptă anti-SIDA şi altor comisii din sfera de activitate a specialităţii boli infecţioase.
   Norme pentru programul de cardiochirurgie pediatrică. În Monitorul Oficial nr. 165 din 6 martie 2014, a fost publicat Ordinul ministrului sănătăţii nr. 255 din 6 martie 2014 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a H.G. nr. 75/2014 privind desemnarea MS ca organism de conducere şi implementare a fazei a doua a programului de cooperare pentru dezvoltarea capabilităţilor de chirurgie cardiacă neonatală şi infantilă în România. Dacă în ediţia trecută a acestei rubrici scriam despre desemnarea MS ca organism de implementare a acestui program, în acest număr semnalăm dispoziţiile care vin să pună în practică actul normativ menţionat. Astfel, instituţiile în care se va implementa faza a doua a programului de cooperare pentru dezvoltarea capabilităţilor de chirurgie cardiacă neonatală şi infantilă în România sunt: Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „M. S. Curie“ Bucureşti, Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I. M. Georgescu“ Iaşi, Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara şi Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş. Sunt reglementate condiţiile de transport, cazare sau diurnă atât pentru medicii români incluşi în acest program, cât şi pentru specialiştii italieni. De asemenea, cum era de aşteptat (şi cum, probabil, este firesc), se reglementează şi completarea contractelor de muncă ale personalului român implicat, în sensul prevederii unor clauze de formare profesională.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe