Newsflash

Noi tehnici de radioterapie la nivel global

de Dr. Monica-Emilia CHIRILĂ - sept. 15 2017
Noi tehnici de radioterapie la nivel global
     Se estimează că cel puțin jumătate din pacienții diagnosticați cu cancer ar avea nevoie de radioterapie, însă accesul la acest tratament este uneori limitat. În țările în curs de dezvoltare deficitul total al unităților de radioterapie este estimat la peste 5.000. Unii pacienți nu ajung să beneficieze de tratamentul corespunzător într-un interval de timp care să asigure eficiența maximă a acestuia, în timp ce alții nu au deloc acces la acesta. De exemplu, în Asia de Sud-Est și Africa există țări care nu pot oferi acest tip de tratament. Deși, la nivel mondial, s-a observat o îmbunătățire în ceea ce privește accesibilitatea și calitatea tratamentului, în special în țările dezvoltate, majoritatea deceselor datorate cancerului au survenit în țările aflate în curs de dezvoltare. La acest fapt contribuie nu doar insuficiența mijloacelor de tratament, ci și lipsa sistemelor funcționale de prevenție și de screening, pacienții prezentându-se tardiv, într-un stadiu avansat al bolii.
     Conferința internațională „Progrese în radioterapie” (International Conference on Advances în Radiation Oncology, ICARO2) a avut loc la Viena între 20 și 23 iunie, la opt ani după precedenta ediție. Întâlnirea s-a desfășurat sub egida Agenției internaționale pentru energie atomică (International Atomic Energy Agency), aceasta susținând încă de la înființarea ei, în 1957, utilizarea în scopuri pașnice a energiei nucleare. Au fost prezenți peste 550 de delegați din întreaga lume. Aspecte legate de problemele întâlnite în tratamentul cancerului, dar și soluțiile găsite pe plan local și modele de succes în condiții restrictive financiar, au fost prezentate în cadrul acestei manifestări științifice. De asemenea, au fost prezentate progresele științifice din ultimii zece ani și a fost evidențiat rolul politicilor de sănătate pentru încurajarea investițiilor pe termen lung în metode de tratament cost-eficace. A fost subliniată necesitatea dovezilor solide pentru schimbarea practicii clinice și nevoia de personal cu o instruire complexă. Acest aspect legat de formarea profesioniștilor în domeniu a fost evidențiat și de unul din delegații români, conf. dr. Valentin Cernea, prorector al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Această universitate este deocamdată singura din țară care are prevăzută în curicula de învățământ un program de pregătire de trei ani pentru tehnicienii radioterapeuți, cu 180 ECTS (credite educaționale transferabile). Acesta a fost actualizat în 2016, iar programul de masterat va începe în anul universitar 2017–2018.
     În perioada 1983–2013, IAEA a oferit sprijin în valoare de 289,6 milioane de dolari prin proiecte dedicate cancerului și radioterapiei în țările aflate în curs de dezvoltare. Prin Programul de cooperare tehnică, sunt susținute 130 de programe în domeniul diagnosticului, managementului și tratamentului cancerului. Cele 168 de state membre beneficiază de asistență în domeniul radioterapiei, fiind oferită instruirea personalului medical și tehnic, și este susținută activ crearea de noi centre oncologice. Împreună cu Organizația mondială a sănătății (OMS) și în parteneriat cu alte organizații internaționale, universități, instituții financiare și organizații nonguvernamentale, acțiunile IAEA țintesc îmbunătățirea depistării precoce și creșterea accesului la terapii eficiente, pentru salvarea cât mai multor vieți.
     În afara manifestărilor științifice, IAEA pune la dispoziția celor interesați publicații care conțin informații valoroase atât din punct de vedere teoretic, cât și practic, disponibile on-line: https://humanhealth.iaea.org/HHW/RadiationOncology/index.html. De asemenea, în 2017 a apărut cartea „Radiotherapy in Cancer Care: Facing the Global Challenge”, aceasta fiind rezultatul efortului unei echipe internaționale, sub redacția dr. Eduardo Rosenblatt și dr. Eduardo Zubizarreta, medici radioterapeuți, primul ocupând anterior funcția de director al secțiunii de radiobiologie aplicată și radioterapie din IAEA, iar cel de-al doilea succedându-l în momentul de față. Dr. Eduardo Rosenblatt a avut amabilitatea să ne acorde un interviu în care a vorbit despre subiecte importante legate de radioterapie.
     – Care sunt cele mai importante pro­grese înregistrate în radioterapie, în ultima perioadă?
     – Îmbunătățirea și rafinarea tehnicilor care utilizează fotoni (provin din IMRT, Intensity Modulated Radiation Therapy), creșterea preciziei radioterapiei ghidate imagistic (culminând cu introducerea recentă a acceleratoarelor liniare cuplate cu rezonanța magnetică nucleară), extinderea utilizării terapiei cu protoni, și cercetarea radiobiologiei cancerului (incluzând utilizarea terapiilor moleculare țintite combinate cu radioterapia în studii clinice).
     – Credeți că tehnologiile mai vechi, ca și terapia cu 60Co, încă joacă un rol important în zilele noastre?
     – Tendința este ca unitățile 60 Co (Cobalt 60) să fie înlocuite cu acceleratoare liniare. Unitățile 60 Co au dispărut practic din America de Nord, Europa de Nord, Japonia, Australia și Noua Zeelandă. Totuși, acestea încă joacă un rol important în regiuni ale lumii unde resursele limitate nu permit achiziționarea și mentenanța acceleratoarelor.
     Dar rolul brahiterapiei, mai ales din perspectiva cost-eficiență?
     – Brahiterapia continuă să fie foarte importantă în radioterapie, fiind esențială în tratamentul curativ al cancerului de col uterin (o patologie foarte frecventă în anumite regiuni) dar și în alte tumori din sfera ginecologică. O altă boală în care brahiterapia a devenit foarte importantă este cancerul de prostată (formele localizate). Raportul cost-eficiență al brahiterapiei poate fi crescut folosind sisteme HDR (high dose rate). Cu ajutorul acestora tratamentul poate fi administrat în câteva minute, în regim ambulatoriu, fără internarea pacienților, așa cum era necesar în trecut. Mai mult, introducerea surselor miniaturizate 60 Co pentru brahiterapie au făcut aceste sisteme și mai eficiente. Având în vedere că timpul de înjumătățire a unei surse de 60 Co este de 5,27 ani, ea poate fi înlocuită la cinci ani, comparativ cu sursa de Ir192 (Iridiu 192), care trebuie înlocuită la fiecare trei-patru luni. Economisirea resurselor este semnificativă. În prezent, există un interes special pentru „brahiterapia electronică”, în care sursele radioactive sunt înlocuite cu surse electronice miniaturizate de fotoni.
     – Ar trebui ca IMRT să fie considerată standard terapeutic?
     – Radioterapia tridimensională conformațională (3D-CRT) este tehnica standard promovată de IAEA atât în țările dezvoltate, cât și în cele aflate în curs de dezvoltare. Motivul este acela că există destule dovezi științifice care să susțină că prognosticul pentru pacienții tratați prin 3D-CRT este mai bun decât pentru cei tratați prin radioterapia 2D. Nu putem spune același lucru și pentru IMRT, în momentul de față. Este adevărat că IMRT permite distribuția optimală a dozelor și în unele situații, această distribuție nu poate fi obținută cu 3D-CRT. Totuși, acest lucru nu este suficient pentru a proclama IMRT ca standard terapeutic.
     – Credeți că terapiile cu protoni și respectiv cele cu ioni de carbon sunt cost-eficiente?
     – Terapia cu protoni a devenit populară în unele țări dezvoltate dar și în unele țări în curs de dezvoltare. Instalarea și mentenanța unei unități terapeutice cu protoni sunt destul de costisitoare. Mai mult, doar 13–15% din pacienții care au nevoie de radioterapie vor beneficia în mai mare măsură de terapia cu protoni comparativ cu cea cu fotoni. Cost-eficacitatea este un raport între o creștere a costului relativ la o creștere a eficacității unei metode (comparativ cu altă tehnică). Luând în considerare costurile importante ale terapiei cu protoni, studiile au arătat că unitățile de terapie cu particule nu sunt cost-eficiente în momentul de față.
     – Ce înseamnă „terapia personalizată”, din perspectiva radioterapiei?
     – În opinia mea, radioterapia personalizată este legată de radiogenomică, ceea ce reprezintă posibilitatea de a identifica profilul genomic al unui anumit pacient și a adapta doza și tipul de radioterapie acelui profil specific. În acest moment, radiogenomica este un subiect de cercetare intensă.
     – Există un viitor pentru o conexiune între radioterapie și terapia imunologică?
     – Acesta este un alt domeniu de cercetare. Știm că radioterapia modulează anumite mecanisme imune inducând răspunsuri la tumori localizate în afara volumului iradiat. Acest lucru a fost observat în urmă cu mai mult timp și este numit „efectul abscopal”. Cercetările actuale încearcă să combine radioterapia cu agenți imunomodulatori. Există rezultate încurajatoare dar nu și aplicații de rutină, încă.
     – Credeți că automatizarea în conturaj și planificarea tratamentului vor crește calitatea terapiei furnizate? Care sunt avantajele acestei automatizări?
     – Radioterapia cu fotoni se dezvoltă în direcția creșterii preciziei, vitezei și aplicarea unei tehnici adaptative, toate având nevoie de o definire precisă a țintelor și de asemenea a organelor la risc. De aceea, cred că automatizarea în conturaj și management terapeutic vor deveni din ce în ce mai populare, diferite grupuri lucrând în momentul de față pentru optimizarea acestei abordări. Deci da, automatizarea va îmbunătăți calitatea, reproductibilitatea și viteza tratamentelor. Avantajele vor fi scăderea timpului necesar conturajului și planificării tratamentului și a variațiilor interobservatorii.
     – Care a fost cea mai importantă concluzie după ICARO 2?
     – În timpul conferinței ICARO 2 au fost discutate numeroase subiecte importante. Voi sumariza două puncte: există cercetare și dezvoltare continuă atât din punct de vedere tehnologic, cât și radiobiologic. A fost un consens în privința faptului că implementarea noilor tehnologii trebuie să fie cuplată cu educarea și antrenarea personalului și cu atenție asupra calității și siguranței. Există o inechitate semnificativă în ceea ce privește accesul la radioterapie între țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare. O analiză detaliată a situației (Atun și colab. 2015) a stabilit că investiția în serviciile de radioterapie va reprezenta un beneficiu nu doar din punctul de vedere al dimensiunii umane – prin salvarea de vieți –, dar va avea și efecte pozitive din punct de vedere economic. În această privință, există o nevoie pentru strategii inovative de rambursare. De asemenea, este nevoie de mai mult dialog cu autoritățile, pentru a fi înțelese importanța radioterapiei în tratarea cancerului și susținerea acestei modalități de tratament, mai ales în țările cu venituri mici și mijlocii.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe