Newsflash

Nimic despre abordarea medicală

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - apr. 16 2015
Nimic despre abordarea medicală
   Istoria următoare este adevărată, dar greu de povestit, chiar dacă au trecut câţiva ani de atunci. Într-o seară, cineva foarte apropiat de noi, aflându-se de o vreme în boală, a suferit o decompensare. Am mers imediat împreună cu soţia mea şi, pentru scurt timp, am evaluat dacă tratamentul poate continua acasă. Nu era posibil. Am chemat salvarea, iar pacientul – ruda noastră apropiată – a ajuns la spital (după ce am cerut puţin ajutor şi un sfat de la o fostă studentă, medic acum în respectivul spital). Când am ajuns noi, pacientul era deja la primiri urgenţe, sub perfuzie şi cu tratamentul decis pentru situaţia critică în care se afla. Nu vom discuta nimic privitor la tratament şi la abordarea medicală – nu este specialitatea mea şi cred că toate acestea s-au desfăşurat conform unui protocol, înspre binele pacientului, aşa cum se întâmplă înspre binele oricărui pacient internat care are nevoie de asistenţă de specialitate.
   Vom discuta însă despre colegialitate. Nu contează că eram deja profesor, nici nu cred că ar trebui să conteze că se dăduse anterior un telefon anunţând venirea noastră. Contează că un medic trebuie să reziste unor situaţii dificile, cu două gărzi pe săptămână sau peste opt pe lună. Un medic trece prin multe situaţii grele. Atunci când pune şi suflet, îi este şi mai greu. Le spun studenţilor mei: „Este bine să fiţi empatici, să le arătaţi celor în suferinţă că sunteţi oameni, dar trebuie să aveţi grijă şi de voi, pentru că aveţi mulţi ani de rezistat şi trebuie să puteţi să vă îndepliniţi menirea de medic fiind sănătoşi“. Cu alte cuvinte, suferinţa alături şi pentru pacienţi ar putea deveni covârşitoare. Medicii trebuie să păstreze un echilibru care să le permită să îşi îndeplinească vocaţia pentru zeci de ani de practică medicală. Există specialităţi mai uşoare, dar există şi specialităţi tare grele, care te consumă la maximum. Nu este deloc uşor.
   Revenind la noaptea de care vorbeam, ea s-a prelungit mult, înspre dimineaţă. Încă de la prima abordare, am simţit cum se priveşte prin noi. Nu îmi doream ca altcineva să îşi dea sufletul, să sufere alături de noi în necazul pe care îl trăiam, dar bine mi-ar fi făcut să simt o privire cu puţină căldură, care, fără cuvinte, să îmi transmită: „Este un caz grav sau foarte grav, nu cunoaştem prognosticul, acesta ar putea să fie sever, însă noi suntem aici, colega, suntem alături de tine atât cât ne permite această gardă grea, alături de tine şi un pic sufleteşte, nu doar prin capacităţile noastre medicale şi tehnice“.
   Mai apoi, am fost daţi afară din salonul de îngrijire şi am ajuns pe holul spitalului respectiv. Am lăsat numele şi numerele de telefon pentru că ni s-a spus că vom fi anunţaţi în ceea ce priveşte evoluţia. Un hol friguros, cu mulţi aparţinători (unii disperaţi, alţii deprimaţi, fără reacţie) şi fără posibilitatea de a te aşeza, măcar pentru câteva minute. Am petrecut pe acel hol mai multe ore. După primele trei am rugat-o pe soţia mea să meargă acasă; era deja miezul nopţii. În timp ce stăteam acolo, nu judecam pe nimeni, doar mă rugam şi păstram speranţa că s-ar putea ca şi acest episod acut să fie depăşit prin tehnicile şi medicaţia aplicată. Am mai spus, nu despre medicină ca atare m-am decis să vorbesc, doar despre colegialitate. În timp ce stăteam pe hol, mulţi dintre colegii de gardă s-au perindat pe lângă noi, privind prin noi, uneori ca şi cum nu am fi existat decât în calitate de obiecte care trebuie ocolite pentru a nu te lovi de ele. Ore în şir nu am simţit măcar un pic de empatie. Priveam, continuam să nu judec pe nimeni şi mă rugam în continuare.
   A mai trecut un timp. Din când în când, intram şi mă apropiam de spaţiul de îngrijire al bolnavilor acuţi, să văd ce se mai întâmplă. Tratamentul îşi urma cursul. Apoi ieşeam, să nu deranjez, pentru că aproape toţi cei implicaţi aveau câte ceva de făcut şi sigur erau obosiţi şi stresaţi la acele ore mici. Dar vreau să mai spun ceva (deşi nu aş fi vrut să îmi mai amintesc): exista şi o cameră mai mare, ca o anticameră la salonul de îngrijiri. Acolo era o masă de dimensiuni mai mari; cum nu erau decât puţine scaune, unii dintre tinerii care erau în gardă o foloseau pentru sprijin sau chiar în loc de un scaun pe care să se aşeze. Nu pot băga mâna în foc, dar, dintre tinerii cu care mi s-au încrucişat privirile, doi (unul sigur) mi-au fost cândva studenţi. Acela de care sunt sigur stătea pe masa respectivă şi, la un moment dat, a privit spre mine, iar privirea sa arăta că mă recunoaşte. Nu a schiţat apoi niciun gest, am rămas unul dintre obiectele de care nu doreşti să te loveşti. Eram deja trist şi îndurerat pentru ruda noastră.
   Nu s-a modificat nimic în evoluţie. Pe la trei-patru dimineaţa, am plecat, păstrând speranţa. Am ajuns în cartierul în care locuim şi, pentru că era vineri, am mers la biserică la Sfântul Maslu, cu rugăciunile pentru cei bolnavi. Am scris numele pe un bileţel; a început rugăciunea. În timpul acesteia, nu ştiu cum de m-am gândit să ies pentru două minute, să dau telefon fostei mele studente, acum medic în acel spital şi să o întreb care mai este situaţia. După câteva clipe de tăcere am auzit: „Nu ştiţi? Nu vi s-a spus?“. Ruda noastră trecuse la cele veşnice după ora patru dimineaţa. Am plecat imediat. Sper că nimeni nu a trecut prin aşa ceva, dar sunt multe aspecte de rezolvat într-o zi de vineri.
   Prima abordare colegială, în sensul despre care spuneam, a fost atunci când am primit acordul pentru a nu se mai efectua autopsia. În acele momente am fost privit altfel, am fost privit ca un coleg; atunci am simţit empatie şi căldura de care orice om în necaz are nevoie, chiar dacă nu este un coleg.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe