Newsflash

Nebunie de martie

de Dr. Martin S. MARTIN - apr. 3 2014
Nebunie de martie
   Mai multe luni ale anului poartă amprenta unor tradiţii binecunoscute. Astfel, în iulie este vacanţa şcolilor şi ziua naţională (Ziua Independenţei SUA, n. red.), în noiembrie – Ziua recunoştinţei (Thanksgiving) şi alegerile (când sunt), iar în primele zile ale lui februarie se joacă marea finală de fotbal american – Superbowl.
   Începând de la jumătatea lui martie şi până la sfârşitul acestei luni, campionatul de baschet universitar intră într-o nouă fază: jocurile eliminatorii, la sfârşitul cărora se va defini campioana. Intensitatea pasiunilor, interesul pentru jocuri, prognosticurile şi pariurile, interviurile şi declaraţiile umplu presa şi viaţa obişnuită. Majoritatea meciurilor au loc cu o imensă desfăşurare de energie şi pasiune, cele mai multe se termină la o diferenţă de unul-două puncte, nu arareori marcate în ultima secundă. Multe din meciuri sfârşesc după prelungiri, câteodată după două serii de prelungiri, terminându-se târziu în noapte. Nimeni nu doarme. La rândul lor, echipele şi toate anexele lor (antrenori, consilieri, medici, psihologi, fizioterapeuţi, fanfare, majorete, corpul de susţinere al galeriilor) sunt într-o activitate continuă, călătoresc mult şi termină cu adevărat epuizaţi. La fel şi publicul. Abia la sfârşitul finalei, reapare şansa unor nopţi normale. Doar atunci când se sfârşeşte March Madness.
   Sub autoritatea National Collegiate Athletic Association (NCAA) se află multiple discipline sportive universitare, iar în domeniul baschetului masculin numărul echipelor calificate este în jur de 1.300, organizate în trei divizii. Divizia cea mai mare, cu cele mai valoroase echipe, este Divizia I. Ea acoperă întreg teritoriul ţării şi are 32 de conferinţe, fiecare cu 10–14 echipe. În conferinţe, competiţia se desfăşoară după sistemul turneu. Câştigătorii celor 32 de conferinţe devin automat participanţi la turneul final (playoff). Celelalte 32 de echipe sunt selectate de NCAA după un sistem de punctaj foarte complicat (indicii de performanţă, ce echipe de valoare au fost învinse de echipa candidată, progresul ultimilor ani etc.). Când a început primul turneu final, în 1939, erau opt echipe participante; azi se vorbeşte de extinderea de la 64 la 128. Când începe March Madness, care se mai numeşte şi „Marele dans“, numărul echipelor se înjumătăţeşte odată la câteva zile. Meciurile se joacă pe terenuri neutre şi au o enormă audienţă. Fiecare echipă visează să ajungă în optimi, să ajungă în Sweet Sixteen (după numele unui cântec de mare succes, lansat de Neil Sedaka în 1961). De aici, lucrurile se complică: fiecare meci e urmărit de prieteni, care se adună într-un loc unde se pot dezlănţui, astfel că barurile şi restaurantele cu ecrane gigante sunt pline.
   Urmează Elite Eight, The Final Four şi, în sfârşit, Marea Finală. În fiecare an, în competiţie apare o „cenuşăreasă“, acea echipă puţin cunoscută care surprinde pe toată lumea ajungând în faze avansate ale competiţiei. Anul trecut, campionatul a fost câştigat de Universitatea Kentucky din Louisville şi cenuşăreasa a fost Universitatea de Stat Wichita, care a mers până în semifinale.
   NCAA este o organizaţie neguvernamentală şi nonprofit care coordonează peste 1.200 de instituţii, comisii şi grupuri de acţiune, responsabile pentru programele sportive universitare din SUA şi Canada. A fost înfiinţată în 1906 de preşedintele Theodore Roosevelt. Are un buget anual de peste 800 de milioane de dolari. Universităţile obţin mari câştiguri prin activitatea sportivă, care cresc paralel cu succesul. Vechile săli de sport cu câteva sute de locuri pentru spectatori sunt demult uitate: noile stadioane şi săli universitare au zeci de mii de locuri. Salariile anuale ale antrenorilor sunt de ordinul multor milioane. Doar jucătorii nu primesc nimic. Singurul lor beneficiu material este plata integrală a costurilor facultăţii: taxe, cazare, asistenţă medicală, materiale educative. Dar ce-i mână pe toţi este speranţa că ar putea ajunge în baschetul profesionist. După închiderea turneului final, urmează tragerea la sorţi pentru cele câteva zeci de locuri disponibile în NBA (National Basketball Association). Puţini ajung acolo şi imensa majoritate a tinerilor care s-au zbătut să intre şi apoi să participe la campionatele universitare rămân cu amintirile.
   Multe poveşti, legende şi tradiţii sunt legate de campionatul de baschet universitar. Una este aceea a tăierii plasei de la coşul echipei învinse, imediat după sfârşitul jocului final. Pe o scară, jucătorii şi apoi antrenorul se urcă unul după altul, fiecare tăind o parte din ataşamentele plasei. Tradiţia a început la un campionat de baschet de liceu, în statul Indiana, în 1925, şi a fost introdusă de antrenorul Everett Case. Toate eforturile mele de a găsi o sursă de informaţie care să explice sensul acestui gest au rămas fără rezultat. Dar, urmărind cum se petrec lucrurile, îmi vine să risc o interpretare proprie. Se termină meciul şi jucătorii învinşi se strecoară tăcuţi afară. Ei vor reveni mai târziu, când vacarmul sărbătoririi victorioşilor se mai potoleşte şi preşedintele NCAA va înmâna jucătorilor diplomele şi medaliile, antrenorului câştigător un inel cu design special şi echipei campioane cupa competiţiei. Dar, până atunci, sala e pradă echipei şi galeriei care au obţinut titlul, difuzoarele bubuie „One shining moment“ compus de David Barrett, plouă cu confeti, baloane şi serpentine, terenul de joc e plin cu oameni care se îmbrăţişează, se felicită şi îşi arată emoţia, iar camerele TV încearcă să arate cât mai mult din toate acestea. Sub coşul învinşilor, antrenorul taie ultima legătura a plasei cu inelul, apoi ridică triumfător plasa, în urletele asistenţei ajunse la apogeu. Este, de fapt, scalpul, este luarea scalpului de la luptătorul învins de către şeful tribului învingător.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe