Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă

Natalitatea și progresul economic

    Grija pentru sănătatea unui popor atrage prosperitate și bunăstare. Progresul economic al oricărui stat depinde de forța de muncă. În secolul XIX, dr. C. I. Istrati își manifesta îngrijorarea cu privire la sporul negativ din țara noastră, dar semnalele de alarmă trase de acesta s-au dovedit a fi false. Anul 1848 a fost ultimul an de până la Primul Război Mondial cu un spor natural negativ. Începând cu acest an, sporul natural a fost constant pozitiv și cu valori din ce în ce mai mari. În ciuda acestor indicatori, temerile sociale nu au dispărut, iar două mari pericole pândeau populația țării: pelagra și alcoolismul.
    Starea de sănătate a celor din mediul rural a fost tratată cu din ce în ce mai mult interes. Dr. Iacob Felix, directorul Serviciului Sanitar al Regatului în ultimul deceniu al secolului al XIX-lea, în urma rapoartelor întocmite nu încuraja ideea depopulării și afirma: „Proba cea mai sigură a progresului material al statului român ne-o dă statistica populațiunei sale; ea constată înmulțirea normală a populațiunei române în totalitatea ei, mai ales a celei rurale; ea înlătură îngrijirile manifestate ici-colo prin presă și chiar de la tribuna Parlamentului...” (Felix, 1889, I).

Fragment reprodus din volumul România Medicilor, publicat de editura Humanitas. Constantin Bărbulescu, autorul lucrării, predă la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca. 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 de lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC