Newsflash

Natalitate, demografie, eugenie

de Prof. dr. Peter MANU - iul. 18 2013
Natalitate, demografie, eugenie

Natalitatea în România – şi vorbim, de fapt, de o situaţie valabilă în toată lumea occidentală, specifică ţărilor dezvoltate – este în scădere de mai multă vreme, iar sporul natural naţional este negativ. Sunt voci care spun că se fac prea multe avorturi (şi atrag atenţia asupra importanţei educaţiei tinerelor femei) sau prea puţine proceduri de fertilizare in vitro (acestea sunt, cu precădere, vocile celor direct implicaţi în reproducere asistată). Mai sunt şi cei care fac o diferenţiere pe criterii etnice, văzând o scădere a natalităţii românilor şi o creştere a natalităţii unor minorităţi. Este natalitatea un fenomen care trebuie controlat – dirijat, stimulat, favorizat? (Dr. A. M.)

 

   Îngrijorările legate de scăderea natalităţii în România nu au legătură directă cu intervenţiile medicale (avort provocat la cerere sau fertilizare in vitro). Ele constituie o reacţie la scăderea populaţiei ţării, pentru că România s-a întors la numărul de locuitori (aproximativ 19 milioane) pe care îl avea în 1965. Pentru anul 2050, se prevede o populaţie de 15 milioane, din care aproape o treime va avea peste 65 de ani. Numărul optim de locuitori (adică acela care ar corespunde resurselor ţării) nu poate fi stabilit din cauza complexităţii factorilor economici şi sociali care ar trebui luaţi în consideraţie.
   O întrebare legitimă priveşte măsura în care medicii pot sau trebuie să participe la dezbaterea publică legată de natalitate şi de viitorul demografic al României. Medicii sunt cetăţeni şi au responsabilitatea şi dreptul de a îşi exprima opinia. În acelaşi timp, prin felul în care îşi înţeleg misiunea, medicii pot avea poziţii diferite. Pentru cineva care practică după modelul hipocratic, demografia este o noţiune lipsită de semnificaţie, pentru că activitatea medicului este circumscrisă de relaţia individuală cu fiecare pacient în parte. Medicii care folosesc modelul comercial, de prestare de servicii contra cost, pot fi afectaţi de schimbări demografice în măsura în care le scade numărul de pacienţi. Demografia şi natalitatea sunt mai importante atunci când medicul adoptă modelul social de practică a medicinii.
   Atunci când este exprimat public, cuvântul medicilor are greutate şi trebuie gândit bine. Altfel, e posibil să ajungem să citim (a se vedea Viaţa medicală nr. 24/2013) următoarele fraze ale unui profesor universitar: „La nivel naţional, se moare mai mult decât se naşte, ceea ce înseamnă că în douăzeci-treizeci de ani românii vor fi minoritari în ţara lor. Ideea este că natalitatea, aşa scăzută cum este ea, nu se realizează pe seama păturilor sociale favorizate ale populaţiei, ci pe populaţiile cele mai sărace, cu diverse probleme, inclusiv psihice, care fac şi câte zece copii. Pe de altă parte, oamenii inteligenţi, cu un genom pozitiv, aleargă după bani, după carieră şi fac copii puţini“. Un cititor naiv ar putea să se întrebe în ce fel o scădere globală a numărului de locuitori ai României poate duce la transformarea românilor într-o minoritate, pentru că nu rezultă, din text, cine ar fi în majoritate. Dacă răspunsul la această întrebare este lăsat nespus, în schimb natura problemei este clar explicată. În pur limbaj eugenic, vorbitorul anunţă că se înmulţesc cei săraci şi cu probleme, nu cei inteligenţi. Apare şi sintagma – proprie colegului nostru – de „genom pozitiv“, împrumutată, fără nicio justificare, din virusologie. Puţin de admirat în această poziţie, care nu este în întregime surprinzătoare, de vreme ce preşedintele ţării, în aceeaşi săptămână, şi-a demonstrat din nou calităţile într-un interviu televizat în care a spus: „Cum Dumnezeu femeia romă poate ţine cinci-şase copii, iar românca nu poate? E adevărat, ea nu este manager, femeia romă“.
   „Par ma foi, il y a plus de quarante ans que je dis de la prose sans que j’en susse rien“, spunea Monsieur Jourdain, burghezul gentilom. La fel, e posibil ca unul sau mai mulţi profesori universitari să gândească eugenic fără să fie conştienţi de încărcătura (i)morală a termenului. Pentru medici, nu trebuie să existe însă bogat sau sărac, inteligent sau terestru, cu sau fără probleme, majoritar sau minoritar, ci doar oameni, egali în suferinţă, pe care avem obligaţia să-i ajutăm să se vindece sau să îndure.

 

 

Aequanimitas este titlul unui discurs rostit în 1889 de sir William Osler, părinte-fondator al medicinii interne în America de Nord; semnifică virtutea de a accepta lucrurile aşa cum sunt.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe