Newsflash

Nădejdea

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - ian. 15 2016
Nădejdea
     Dincolo de colegialitate, există momente în care oamenii arată că în străfundul lor se ascunde capacitatea de a face mai mult. Îmi aduc aminte de cele petrecute în urmă cu douăzeci și șase de ani. În primele momente, când încă nu știam nimic, ne miram că bunica ne atrăgea atenția că nu e bine să plecăm din București pentru că „se petrece ceva la Timișoara“ (iar noi parcă eram de pe altă lume). Îmi aduc aminte de seara în care, conspirativ (în beznă, pe o ridicătură de pământ din Sinaia), am aflat mai multe. Așa cum îmi aduc aminte de momentul de explozie când toată țara și toată lumea a aflat că „dictatorul a fugit“ și din negura în care ne aflam ne îndreptam spre lumină. În acele momente, solidaritatea a atins cote inimaginabile – distruse, rând pe rând, în 12, 23 sau 28 ianuarie, dar mai ales în martie și în aprilie–iunie 1990.
     Nădejdea însă trebuie să rămână și să nu dispară niciodată. Credința. Nădejdea. Dragostea. Ne pot aduce înapoi la ceea ce cred că merită România și cei mai mulți dintre români. Suntem într-un nou ianuarie, în al douăzeci și șaselea ianuarie de atunci. Nu avem voie să îi uităm pe cei care s-au jertfit pentru noi. Nu avem voie să le întinăm memoria. Avem voie să fim buni, să ajutăm, să învățăm și să ne pregătim foarte bine (sau, după caz, să încercăm să învățăm și pentru noi, dar să îi învățăm și pe alții), să ne îndeplinim misiunea pe tărâmul medical. Ca să ne întărim, avem nevoie și de exemple care să ne arate că se poate. Că noțiunea de colegialitate nu este desuetă. Colegialitatea, solidaritatea, prietenia există.
     Îmi aduc aminte de o situație de viață pe care mi-a povestit-o la un moment dat un coleg mai mic. Un alt tânăr coleg se comporta remarcabil. Cu pacienții, cu studenții, cu aparținătorii, cu ceilalți colegi. Avea „în sânge“ acest comportament remarcabil. O făcea fără efort, pur și simplu, de la sine. Avea multă dragoste acasă, avea cine să îl aștepte, dar petrecea mult timp în spital, pentru spital și pentru pacienți, pentru toți cei care îi solicitau ajutorul. Era des și de gardă. Nu refuza, ci dimpotrivă, se implica trup și suflet. Nu lăsa să se vadă oboseala și nimic nu se schimba în modul său remarcabil de a se purta nici atunci când era obosit, nici când grijile erau numeroase. La un moment dat, într-una din multele ture de gardă, s-a descoperit că undeva se ascundea ceva. Muncea mult și neglija problemele personale. Era necăjit că tușea destul de frecvent, dar nu se oprea din activitate. Considera că o cauză ORL stă la baza tusei și nu credea că această tuse poate reprezenta cu adevărat o problemă. Nici faptul că greutatea personală avea o evoluție ușor în scădere nu a mirat. Muncea atât de mult și avea atât de puțin timp pentru odihnă sau pentru a sta să mănânce, încât nici această scădere în greutate nu părea ceva de luat în seamă. Stilul de viață „alert“ practicat zilnic poate să erodeze pe oricine. Se străduia să îndeplinească și celelalte obligații cotidiene, dar să aibă și cât mai multă grijă de familie. Totuși, ceva nu era în regulă, așa că tânărul nostru coleg a profitat de o pauză în timpul gărzii și a dedicat puțin timp și pentru el, pentru o investigație „de rutină“, pe care o prescria zilnic pacienților – o radiografie. Atunci s-a decelat că silueta mediastinală este lărgită. Din primul moment, colegii i-au fost alături. La început era doar gândul: „Nu are ce să fie, poate că este un artefact“. Din acel moment nu mai putea fi lăsat să se gândească doar la alții. Colegii au insistat și s-a efectuat o tomografie computerizată, care a arătat că examenul radiologic nu fusese eronat. S-a îngrozit. Din acel moment, familia, prietenii, colegii – toți au vrut să îi fie aproape. Și au fost.
     După câteva zile, examinările au continuat, realizate și de colegii cu care se pregătise aproape patru ani de zile. Senzația a fost de analiză și dezbatere într-o „familie“ care trebuia să treacă printr-o încercare grea. O familie care s-a mobilizat exemplar. O familie care nu avea să aștepte „cu mâna în sân“, ci căuta soluții, încerca să ia decizii bune, deși situația era apăsătoare, grea. Colegi din mai multe specialități s-au coordonat, au venit mai devreme, au lucrat până mai târziu. Colegi care până atunci nu erau la fel de apropiați. Au făcut ce știau mai bine, au operat, au analizat, au tras concluzii. Încercările s-au extins. Devenea destul de sigur că lupta trebuie dusă și internațional; era destul de sigur că va fi nevoie de sprijin material. Vestea s-a răspândit, s-au făcut donații, paginile de „socializare“ au arătat că pot fi și utile. Probabil că acțiunea a fost auzită și de tânărul nostru coleg, care, simțind că are în jur atât de mulți oameni, poate că a prins un pic de putere, atât de necesară în momentele de cumpănă. Trăim într-o lume cu multe provocări, suntem înconjurați de multe „evenimente negative“ și uneori chiar și de gândul de retragere, de „pas înapoi“, de însingurare; însă nu am fost creați pentru însingurare, ci pentru comuniune. Iar în momentele cele mai grele, de criză, atunci apare dovada că această comuniune există, că ea se „ascunde în străfundul nostru“.
     Dar bătălia cu boala nu avea să fie una scurtă, ci un adevărat război de anduranță. Unul în care a avut foarte mulți „aliați“, mulți între cei cu care lucra și cei pe care, într-un fel sau altul, i-a ajutat. Studenți, pacienți, profesori, colegi pe care încă nu îi cunoaște, au fost mișcați de toată această poveste de viață și au contribuit cum au putut. Pentru tratament a fost nevoie de ajutorul colegilor dintr-o altă clinică universitară. Dar astăzi putem spune că avem și câteva vești bune. Avem nădejdea că va exista o biruință, datorită familiei, colegilor, celor care îl cunosc și care i-au fost alături. Ne rugăm, în continuare, pentru binele și sănătatea tânărului nostru coleg. Fără „degetul lui Dumnezeu“, așa cum spunea Corneliu Coposu, nu putem ajunge la bun sfârșit în nicio acțiune. Dar ne bucurăm de toate dovezile de colegialitate, de prietenie, de comuniune medicală (și nu doar medicală) pe care le-am aflat.
     S-a împlinit, în aceste zile, un an de la înființarea rubricii „Colegi cu Hipocrate“. Este o rubrică în care credem, deoarece credem în colegialitate. Credem că este importantă nu doar în misiunea medicală, ci și pentru sufletul celor care colaborează și reușesc să formeze o echipă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe