Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Muzeul prejudecăţilor şi al sâmburilor de adevăr

Viața Medicală
Dr. Vlad STROESCU luni, 30 martie 2015
Hai să vedem, cum ar putea fi relaţia cu viitorii mei pacienţi niţeluş mai complicată? Nu era oricum simplă. De exemplu, „ştie“ toată lumea că numai nebunii se duc la psihiatru, drept pentru care orice e mai bine decât să faci asta, mai bine suferi în tăcere la serviciu şi îţi verşi nervii acasă. Iar depresia e doar în mintea ta, o fantezie, un moft, rezolv-o prin propria voinţă, că altfel n-ai caracter. Numai dacă lucrurile sunt extrem de grave te duci la psihiatru, adică dacă ai halucinaţii furibunde, ştreangul de gât şi câte un topor în fiecare mână. Altfel, te duci la un psiholog, că el pare mai uman. Dar doar dacă „crezi“ în el. Dacă nu, mult mai bine te tratezi „naturopat“, îţi faci biorezonanţă, îţi scoate adevărata mamă Omida argintul viu, te taie nea Fane sub limbă, te antrenează un „coach“ de viaţă, te autosugestionezi, arzi nişte tămâie, îţi întinzi oasele la chiropractor, omori limbricul care e vinovat pentru toate cancerele (cum recent ne informa directorul unei firme cunoscute de suplimente de buruieni), fumezi diverse substanţe jamaicane ascultând reggae, încerci orice altă bazaconie a mai devenit virală pe Facebook. Orice, numai la psihiatru nu.
Psihiatrul te încuie şi aruncă cheia. Îţi pune cămaşa de forţă. Îţi trasează o dungă roşie în buletin. Se duce şi le zice şefilor că ai depresie ca să te dea afară din corporaţie. Îţi ia permisul auto. Şi paşaportul. Şi te scoate forţat la pensie.
Şi, cel mai important, te otrăveşte. Îţi dă pastile de-ale lui. Care dau dependenţă, te fac legumă, te transformă într-o altă persoană, te năucesc de cap, îţi dau halucinaţii, te droghează. Dacă înainte mai erai cât de cât normal la cap, după cei iei pastilele psihiatrului, sigur o iei razna, vei deveni una dintre acele stafii fără domiciliu şi fără nimic altceva, la vederea cărora întotdeauna treci pe celălalt trotuar.
Poate vi se pare o glumă proastă ce am scris eu până aici. Vă asigur că, vai, nu e nicio glumă, cele de mai sus sunt un rezumat neexhaustiv al prejudecăţilor în contracurentul cărora trebuie să înot, în foarte multe prime întâlniri cu un pacient, mai înainte de a putea stabili cât de cât o alianţă terapeutică cu el. Şi pentru fiecare om aflat în suferinţă care ajunge totuşi la psihiatru, e greu de estimat câţi pacienţi nu sunt ajutaţi în niciun fel, doar din cauza ideilor de-a gata.
Să nu cumva să o uităm pe cea cu industria farma, care ne mituieşte şi ne dă procent la reţetă, că doar de aia ţinem neapărat să prescriem „alopate“ oamenilor.
Eu unul, obişnuiam să-mi declar conflictele de interese de fiecare dată, înainte ca acest lucru să devină obligatoriu, în armonie cu legile europene. Nu era prea greu, având în vedere că nu aveam niciunul, adică nu întreţineam şi nu întreţin nici astăzi niciun fel de relaţie comercială cu Big Pharma. Nu m-am dus, sponsorizat, la niciun congres. Nu că aş considera că sponsorizarea ar fi ceva rău, nici vorbă, dar, acolo unde sunt eu, într-o policlinică privată, nici nu există tentaţii de felul acesta. Din diverse motive, nu sunt o ţintă atractivă pentru reprezentanţii farmaceutici.
Dar nu contează, sunt psihiatru. Şi psihiatria, de departe, miroase a instituţie totalitară, aşadar susceptibilă permanent la a fi coruptă. E o mare ipocrizie în treaba asta: e foarte în regulă să ne ocupăm de „elementele nedorite“, pe care însăşi societatea le discriminează sordid zi de zi, cât timp nu eşti tu unul dintre ele. Însă oamenii rareori observă propria lor ipocrizie.
Bref, pentru mine, prescriptorul de medicamente, o relaţie de încredere şi de calitate cu pacientul meu este o sarcină sisifică. Pe care mi-o asum, aplecându-mă, de fiecare dată, la pieptănarea minuţioasă a prejudecăţilor şi a criticilor celor mai comune. Dar, din păcate, nu totul depinde de mine. Nu doar în mine trebuie să aibă încredere omul care suferă, ci şi în producătorul remediilor. Capitalismul e un lucru acceptabil. Ne oferă tuturor şansa la prosperitate. E în regulă să faci profit de pe urma producţiei de lucruri bune, salvatoare de viaţă, cum ar fi medicamentele. Alternativa de coşmar ar fi să lăsăm statul să dezvolte noi terapii, şi ştim cu toţii cam care e competenţa statului român în probleme de sănătate.
Dar unde tragi linia între dorinţa de profit şi lăcomia fără scrupule? Ce să explic eu pacienţilor când mă întreabă de ce le prescriu medicamente de cinci ori mai scumpe decât în ţările mai civilizate, cum tocmai au aflat din presă? Eu mă pricep (poate) la sănătate mintală, nu la maşinaţiuni economice. Ce le zic acum acestor oameni? Să roşesc eu, în locul miniştrilor şi CEO-ilor (sau cum le zice) din ultimii 5 ani?
Ciudat, scandalul acesta a explodat în aceeaşi perioadă în care a reînflorit, timpuriu-primăvăratic, pe toate gardurile dezbaterea suprarealistă între medicina ştiinţifică şi adepţii şarlatanilor (în sensul propriu al termenului: şarlatanii erau cei care, în Evul Mediu şi Renaştere, vindeau în piaţă leacuri populare împotriva celor mai frecvente boleşniţe).
Şi în centrul acestor uragane mediatice stau eu. Şi staţi dumneavoastră. Şi pacienţii noştri. Şi, între noi şi ei, tot ceea ce şi noi, şi ei, obosim să mai înţelegem. 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.