Newsflash

Munca în echipă

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - apr. 3 2015
Munca în echipă
   Postura de tânăr medic nu are doar avantaje colegiale: uneori, colegii cred că, datorită faptului că eşti medic, tu cunoşti deja anumite aspecte medicale şi chiar se jenează să ţi le mai explice. Iată un exemplu din maternitate: „Atunci când eşti medic, cel care te consultă consideră că ai cunoştinţe aproape echivalente cu ale sale şi nu îţi mai oferă aceleaşi explicaţii pe care, în mod obişnuit, le-ar prezenta unor necunoscători. Medicul neonatolog i-a pus copilului meu diagnosticul de halux valgus, mi-a zis să îi fac masaj în fiecare zi şi ne-a dat o trimitere pentru ecografie de şold şi consultaţie la medicul ortoped, accentuând importanţa acestor examinări. Eu m-am gândit atunci că sunt probleme foarte serioase şi, în a doua săptămână după naştere, abia recuperată după operaţie, într-o toamnă friguroasă şi ploioasă, am plecat cu copilul prin clinici, să îi fac investigaţiile recomandate. Abia acolo mi s-a explicat că, în marea lor majoritate, nou-născuţii au halux valgus şi că se corectează spontan în timp, iar ecografia se face standard tuturor bebeluşilor după săptămâna a şasea şi că... am venit prea devreme. Explicaţiile medicului neonatolog ne-ar fi ajutat, dar putem să zicem că «totul este bine când se termină cu bine»“.
   De multe ori, medicii-pacienţi (sarcina este o perioadă fizio­logică, însă ne referim şi la momentul în care medicii suferă şi au o anumită patologie) par „ceva de mirare“. Nu de puţine ori, am auzit cuvintele: „Cum, tu eşti bolnav, medic?“, spuse cu o mirare care te consternează. Medicii şi colegii care lucrează în domeniul sanitar au chiar mult mai mulţi factori de risc, de toate tipurile, dar ceilalţi se aşteaptă să se trateze singuri sau să nu îşi permită să fie bolnavi. Uneori, aceste gânduri vin chiar de la colegi, ceea ce face consternarea cu atât mai mare.
   Mult prea des ne însoţeşte acest „Totul este bine când se termină cu bine“. De fapt, nu e bine deloc. Cum să acceptăm erorile (de orice natură) doar pentru că, în final, am scăpat cu bine? Îmi doresc ca această mentalitate să scadă până la dispari­ţie, iar noi, fiecare în parte, să ne facem datoria în aşa mod încât să eliminăm toate „greşelile neforţate“ (cum se spune în tenis).
   Şi pentru că în acest martie am vorbit mai ales de mame şi copii, aş aminti şi colegele obstetriciene, care, atunci când o colegă mai mică (studentă, chiar) doreşte să nască neapărat pe cale naturală, se dedică ajutorului acordat viitoarei mame, o consultă chiar şi la două zile, discută şi se sfătuiesc cu colegi mai experimentaţi şi fac tot ce le stă în putinţă pentru a ajuta.
   Medicul de familie, ca şi în istorisirea trecută, şi în cazul acestei colege mai mici s-a prezentat deseori la domiciliu, iar prima dată a stat împreună cu tinerii părinţii cale de trei ceasuri ca să se asigure că mămica a înţeles cum să alăpteze şi cum să îngrijească în cele mai bune condiţii copilul. Altă colegă, de data aceasta tânără rezidentă, a răspuns la întrebări la orice oră din zi şi din noapte: „De ce plânge? De ce are scaun moale? De ce are febră?“.
   Povestea colegei noastre continuă: „Am fost internată cu băieţelul meu la «Grigore Alexandrescu» pentru o infecţie urinară. Toată lumea s-a purtat foarte drăguţ. Prietena mea mai mare a înştiinţat pe toată lumea că sunt studentă la medicină. Având şi diaree, trebuia să-i dau mucilagiu de orez, dar, cum el era doar alăptat, nu prea voia să mănânce. O asistentă a observat asta şi, deşi era 11 noaptea, a venit cu o seringă şi m-a ajutat să i-l dau. M-a impresionat. Era calmă şi ştia cum să-l facă pe bebe să mănânce“. Trei colege au mers acasă, i-au dus tinerei mame cursurile şi au întrebat-o de fiecare dată cum se descurcă şi de ce are nevoie. Pe de altă parte, dintre colegii de serie unii au insistat ca unele examene să fie foarte apropiate şi „Cu toate că am încercat să le explic că alăptez şi că spitalele sunt la capete opuse ale oraşului, nu i-am impresionat. Era mai tentant un weekend de patru zile. O colegă mi-a zis, mai în glumă, mai în serios, când mă plângeam de situaţie: «Da, am înţeles toţi că trebuie să alăptezi»“, dar examenele au rămas aşa cum a decis majoritatea.
   Recunosc, în cei 27 de ani de când lucrez cu studenţii, am remarcat că empatia scade, poate nu chiar de la an la an, dar semnificativ şi întristător. Nu există medicină de calitate fără colegialitate, fără muncă în echipă. Am spus de multe ori în ultimele luni, deocamdată doar la curs sau la cercul de microbiologie, că poate este timpul să propunem un curs pentru toţi studenţii: „Colegialitate – importanţă şi modul în care colegialitatea se câştigă şi se păstrează“. Alte idei?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe