Newsflash

Mitul convenabil al țăranului primitiv

de - nov. 6 2017
Mitul convenabil al țăranului primitiv
     Pe măsură ce lecturile mele despre funcționarea sistemului sanitar rural se acumulau, impresia de ansamblu era că suntem în fața unui stereotip care este mai degrabă relevant pentru imaginea țăranului în ochii medicilor (primitivism, incultură și sărăcie) decât despre un real și constant refuz al asistenței sanitare moderne din partea țăranilor. În final a apărut și revelația: intuisem ceea ce însuși doctorul V. Sion credea în 1904: „Trebuie să fim sinceri, să recunoaștem că [...] țăranul n-are asistență nici la boală, nici la facere. Greșesc sau sunt nedrepți cei ce cred că țăranul e așa de nătâng încât ar refuza luminile medicului, că acei care ar putea să lumineze pe țărancă sunt lipsiți de încrederea ei. Adevărul e că acei ce ar putea să o lumineze pur și simplu îi lipsesc aproape totdeauna când are nevoie de ei” (Sion, 1904).
     Trebuie să recunosc că am fost încântat să descopăr că în epocă, un medic neagă atotputernica imagine a țăranului primitiv, aproape animal, care refuză ajutorul medical oferit cu generozitate de statul modern, fuge de spital și se opune cu ferocitate vaccinării. Adevărul e că asistența sanitară rurală lipsește aproape cu desăvârșire.

 

Fragment reprodus din volumul România Medicilor, publicat de editura Humanitas. Constantin Bărbulescu, autorul lucrării, predă la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe