Newsflash

Mesaj din leucoplaste pe vârful muntelui

de Dr. Sorina VASILE - oct. 5 2011
Mesaj din leucoplaste pe vârful muntelui

Un medicinist şi-a propus să-şi ajute colegii să înveţe solidaritatea în lecţii despre trasee montane, măsuri de prim ajutor şi tehnici de comunicare.

  Cincizeci de oameni merg, unul în spatele celuilalt, pe o potecă şerpuită din Bucegi, acoperită de pietre. E sfârşitul lui aprilie, iar dacă te uiţi în jos vezi tot muntele înverzit şi îţi poţi imagina unde e gara din Sinaia – locul de unde grupul de medicinişti a început să urce. Toţi gâfâie şi sunt obosiţi, dar vor să ajungă cât mai repede în vârful muntelui, la cota 2.000.
  În popasuri, un băiat cu plăcuţe argintii la gât – pe care e scrijelit numele lui (întocmai ca la soldaţii care pleacă în război) – aleargă de la un om la altul, spune glume şi îşi învaţă colegii cum să se orienteze – le povesteşte de hartă, busolă, soare şi muşchi. „După asta, vreau să ştiu sigur că în cazul în care vă pierdeţi pe munte o să vă puteţi orienta singuri spre civilizaţie, bine? Deci, muşchii indică nordul…“, râde studentul.
  Îl cheamă Ionuţ Olteanu, e în anul III la Facultatea de Medicină „Carol Davila“ din Bucureşti şi a pus pe picioare, împreună cu nişte prieteni, o tabără în care îi învaţă pe studenţii la medicină (mai ales pe cei din anii mici) să se orienteze pe traseele montane, să acorde primul ajutor şi să se „dezvolte personal“. Ideea i-a venit la sfârşitul primului an de facultate, când şi-a numit planul Mount Med – proiectul traseelor montane pentru medicinişti. Câteva luni bune după aceea, a luat cu el peste tot o agendă groasă în care scria numai despre Mount Med. Când îi venea câte o idee, se oprea din orice activitate şi nota amănunţit. Aşa s-a hotărât să facă, pe lângă lecţii de resuscitare, jocuri în care să-i înveţe pe cursanţii lui cum să vorbească în public şi cu pacienţii, să-şi exprime ideile mai bine şi să înveţe mai eficient materia stufoasă de la medicină. A luat el însuşi o mulţime de cursuri, ca acele şapte zile de tabără să fie eficiente pentru oricare participant.

Banner din folie termoizolantă

  După nişte ore bune de traseu, grupul ajunge în vârf, la 2.000 de metri. Cuiva îi vine ideea să construiască un banner cu un mesaj „Mount Med“ şi asta îi entuziasmează pe toţi. Din toate direcţiile se aud idei de confecţionare. Până la urmă, tinerii folosesc folie termoizolantă şi leucoplastele pe care le-au luat la ei în caz de accidentare, iar apoi se pozează împreună pe vârf. Toţi sunt obosiţi, dar ţin de banner ca de un trofeu meritat.
  După asta, cu ultimele puteri, studenţii îşi dăruiesc unul altuia cafea, ciocolată caldă sau pufuleţi. „Regula“ taberei e ca toată lumea să aibă un „prieten secret“ pe care să-l înveselească şi să-l ajute din umbră de câte ori are nevoie.
  Zilele următoare o să fie mai puţin solicitante fizic – o să lucreze cu manechinele de resuscitare pe care organizatorii le-au împrumutat de la Crucea Roşie şi o să înveţe să acorde primele măsuri de ajutor pentru cei răniţi.
  În seara asta se vor distra cu cântece de munte şi jocuri de echipă – Mine field, unde cineva o să fie legat la ochi şi o să se ghideze doar după indicaţiile prietenilor ca să evite „capcanele“, adică table de şah, cutii sau hărţi.

Nimic la schimb

  „Eu am încercat să le ofer studenţilor, în cele şapte zile, câte ceva din teme foarte diverse: măsuri de acordare a primului ajutor, noţiuni de comunicare, team building, team management, time management, public speaking, leadership…“, povesteşte Ionuţ. Pentru asta nu a dormit decât câteva ore în cele şapte zile de tabără, iar înainte a lucrat şi în ziua de Paşti, ca să fie sigur că totul merge perfect.
  Câteva săptămâni mai târziu, studenţii au venit să-i mulţumească – câteva fete povestesc că au încercat tehnicile predate în tabără de „public speaking“ (vorbit în public) şi au luat note mai mari la examenele orale. Iar sfaturile legate de organizarea timpului au fost apreciate mai ales în sesiune, când a primit o mulţime de mesaje de recunoştinţă.
   Ionuţ spune că întreaga idee şi tabăra au fost despre solidaritate: „După Mount Med, multe persoane au deprins gustul voluntariatului şi al ajutorului fără să aştepţi ceva la schimb. Într-o tabără ca aceasta se creează legături foarte strânse între participanţi şi asta îţi deschide sufletul spre «a face bine»“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe