Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă

„MEMORIA“ REDIVIVA

Viața Medicală
Dr. M. M. vineri, 25 decembrie 2009

În zarva provocată de procesul imund al elecţiunilor din această iarnă a vrajbei noastre, putem aduce la cunoştinţa cititorilor măcar o veste bună: a reapărut MEMORIA – REVISTA GĂNDIRII ARESTATE, unul din primele 100 de exemplare trimise în Librăria Muzeului Literaturii Române ieşindu-ne înainte, ca un neaşteptat dar de Crăciun, imediat după o cvasianonimă lansare. (...)

Revenirea la viaţă a acestei, mai mult ca oricând, indispensabile publicaţii, iniţiativă a medicului-scriitor Banu Rădulescu – dispărut în urmă cu 11 ani – ca şi aceea a fondării Fundaţiei Culturale Memoria, se datorează sprijinului financiar (pentru numărul dublu 68–69/3–4/2009) al dlui prof. dr. Corneliu Constantinescu, matematician cunoscut, fost deţinut politic al regimului comunist, în prezent trăitor la Zürich. Dar focalizarea atenţiei publice asupra dispariţiei revistei, iată, cu o finalitate dorită, revine unor periodice culturale şi unor personalităţi ale societăţii civile. „Viaţa medicală“ a dat şi ea alarma, la timpul potrivit, chiar dacă impactul mediatic al unui săptămânal de nişă nu va fi fost la fel de puternic. Recenta reapariţie cuprinde texte dintre cele mai interesante. Între acestea, cităm: Comunismul şi lupta sa contra religiei (Sergiu Grossu), 60 de ani de la revolta ţăranilor din Gura Râului (Coriolan Brad), E timpul ca România să rupă tăcerea (Ion Mihai Pacepa), Cărările unor vieţi prigonite (Andreea Popa), Poveste adevărată despre comunism (Ana Larisa Rus), Comunismul mi-a distrus familia (Dalia Hereş), O mare conştiinţă a secolului XX – Andrei Saharov (Tudor Iorga), Gorbaciov şi căderea comunismului în blocul sovietic – interviu cu Pavel Stroilov, Între trecut şi memorie (Diana Mărculescu), Consecinţele intrării trupelor sovietice în România (Franz Schuttack).
     Sub semnătura dr. Antoaneta Andriţa (1935–2002) se publică fragmente din Jurnalul său, alimentat cu însemnări de-a lungul anilor, inclusiv în perioada când era medic de circumscripţie sanitară rurală la Dobroteşti – fostul raion Roşiorii de Vede. Aici, în ziua de 7 martie 1961, medicul asistă la răscola ţăranilor din comună împotriva celor care, răpindu-le pământul, doreau să-i constrângă totodată la a intra în colectiva agricolă. Cu acordul revistei „Memoria“, reproducem mai jos un fragment, părându-ni-se că el se integrează intenţiei noastre publicistice exprimate sintetic în colontitlu.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC