Newsflash

Medicina: profesie liberală

Medicina: profesie liberală
   După mulţi ani, putem spune că medicul începe să-şi recâştige demnitatea şi prestigiul, graţie Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 2/2014, care a fost promulgată de preşedintele României. Ea modifică Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în sensul că art. 375 are acum următorul cuprins: (1) În scopul asigurării în orice împreju­ra­re a intereselor pacientului, profesia de medic are la baza exercitării sale independenţa şi libertatea profesională a medicului, precum şi dreptul de decizie asupra hotărârilor cu caracter medical; (2) Având în vedere natura profesiei de medic şi obligaţiile fundamentale ale medicului faţă de pacientul său, medicul nu este funcţionar public şi nu poate fi asimilat acestuia.
   Pentru o mai bună informare şi înţelegere a modi­fică­rilor mai sus-menţionate, facem câteva precizări. Articolul 175 din Codul Penal stipulează la alin. 2 că „este considerat funcţionar public în sensul legii penale, persoana care exercită un serviciu de interes public pentru care a fost investită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public“. Medicii erau consideraţi funcţionari publici în sensul Codului Penal indiferent de modul şi locul în care îşi desfăşurau activitatea. Prin intrarea în vigoare a OUG nr. 2/2014, medicul nu mai este funcţionar public, deci nu se mai supune reglemen­tărilor Codului Penal referitoare la funcţionarii publici. Nemaifiind funcţionar public, medicul  nu va mai avea calitatea de subiect activ pentru infracţiuni precum luarea de mită, cumpărarea de influenţă, compromiterea intereselor jus­tiţiei, delapidarea, abuzul în ser­vi­ciu, conflictul de interese, sustra­gerea sau distru­gerea de înscrisuri precum şi falsul material şi cel intelectual.
   Conducerea Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB), precum şi reprezentanţii săi în Consiliul Naţional al CMR au susţinut în toţi aceşti ani, în mod constant, demersurile CMR şi va sta alături în continuare ca un partener ferm în toate demersurile, pentru ca profesia de medic să fie pe deplin o profesie liberală, preţuită şi respectată. 
   De asemenea, conducerea CMMB salută şi preţuieşte efortul  senatorilor şi deputaţilor, care au înţeles şi recunoscut importanţa profesiei de medic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe