Newsflash

Medicina în cifre

de Dr. Martin S. MARTIN - mar. 10 2017
Medicina în cifre
    Sunt mulți cei care nu dau atenție prea mare cifrelor statistice, sau nu cred în ele, absolutizând miezul de adevăr din butadele „nimic nu minte mai frumos decât statistica” sau „cu statistica poți demonstra ce vrei, în ambele direcții”.E adevărat că nu rareori statisticile au fost înșelătoare, dar s-a dovedit că viciile în colectarea de date, în prelucrarea lor și în interpretarea rezultatelor au fost principalii vinovați. Adevărul ascuns în fenomenele biologice poate fi descoperit, dacă cel puțin două condiții sunt îndeplinite: numărul observațiilor trebuie să fie cât mai mare, iar planul și metodele de studiu trebuie să fie conforme cu regulile științei statistice obiective.
    În anul 2016 s-a publicat un mare număr de studii medicale și a devenit clar că studiile controlate și randomizate sunt de departe superioare celor observaționale, iar metode mai recente, ca metaanalizele, analiza subgrupurilor și folosirea numerelor mari contribuie la o exactitate sporită și măresc puterea de selecție a metodelor și de prezicere a rezultatelor. Medicina bazată pe dovezi obiective a avut nevoie de un drum lung pentru a-și stabili definitiv prestigiul de care se bucură azi. Totul a început în anul 1952, când englezii Marc Daniels și Austin Bradford Hill au demonstrat printr-un studiu controlat că, în tratamentul tuberculozei, streptomicina este mai eficace decât repausul, cura sanatorială și dieta.
    Anul trecut, în SUA au absolvit 21.030 de doctori. Aceștia au fost selectați inițial, la începutul studiilor, din 830.016 de candidați. Numărul total de medici activi din Statele Unite a ajuns, la sfârșitul anului 2014, la 926.119, dintre care 441.735 sunt medici de medicină generală și 484.384 sunt specialiști. De asemenea, sunt 4.011.911 de asistente medicale, iar numărul total de persoane angajate în sectorul medical este de 19.579.000. Deși societatea americană a suferit mari schimbări și s-a diversificat etnic, în facultățile de medicină predomină în continuare studenții de sex masculin (cu 41% mai numeroși decât studentele) și cei de rasă albă, iar în ultimii ani s-a înregistrat un declin în numărul tinerilor de culoare interesați de studiile medicale.
    Peste 78% din locuitorii Statelor Unite au un medic de medicină generală. În privința asigurărilor medicale, în prezent are loc o modificare a sistemului introdus de guvernul Obama în anul 2014, sistem care a dovedit o serie de neajunsuri, între care creșterea continuă a costurilor, limitarea opțiunilor bolnavilor și desființarea competiției libere.
    În ciuda numărului mare de medici, tot există un deficit de doctori, în special de medici de medicină generală și el va crește în anii următori, în paralel cu creșterea duratei de viață și a îmbătrânirii populației. Prognosticul este că, în anul 2025, deficitul de medici va fi de peste 90.000. Această prezicere este făcută însă de pe poziția care anticipează că medicina va rămâne la stadiul actual, sau va face progrese nesemnificative.
    Dar medicina viitorului apropiat, cuplată la cea de a patra revoluție industrială, va folosi mai puțini doctori și va arăta cu totul diferit față de cea de azi. Asocierea de sisteme digitale capabile să învețe, înzestrate cu algoritmi superiori și cu experiența acumulată din analiza unor cantități mari de date, va oferi diagnostice clinice prin computer, superioare celor de care este capabil un singur doctor, chiar dacă el deține o experiență vastă. La fel, interpretarea prin mașini inteligente a imaginilor și a probelor patologice va fi mult mai exactă și mai rapidă decât a radiologilor și patologilor umani.
    În anul 2015, totalul cheltuielilor din domeniul medical, care include medicina curativă, cercetarea, industria farmaceutică, asigurările medicale și pregătirea și specializarea cadrelor, a atins 16,9% din produsul național brut. Suma cheltuită numai pentru serviciile medicale de îngrijire (cabinete, policlinici, spitale, centre de recuperare) a ajuns la 603 miliarde de dolari anual.
    Au fost făcute progrese remarcabile în reducerea fumatului (de la media de 4.373 de țigări pe cap de locuitor din anul 1960, la 1.300 în 2013), dar nu și la consumul de alcool, care a crescut (de la 7,8 litri pe cap de locuitor în 1960, la 8,9 litri în 2013). Alte forme de prevenire a unor afecțiuni vor rezulta din analizele genetice, care vor fi mult mai accesibile, mai rapide și mai ieftine, în timp ce profilaxia primară pentru multe boli va începe din prima copilărie.
    Pentru deceniul următor sunt prezise succese spectaculoase în oncologie – mai ales prin terapia imună țintită – și în tratamentul definitiv al diabetului zaharat. De asemenea, sunt așteptate vaccinuri eficiente pentru SIDA și Ebola și este posibil ca malaria și tuberculoza să fie eradicate. Rolul genomicii și al farmacogenomicii va crește și terapia medicamentoasă va fi individualizată. Chirurgia „fără sânge” va predomina, ajutată de noua tehnologie și de robotică.
    După Eric Topol, un pionier al medicinii viitorului, spitalele vor arăta cu totul altfel: secțiile de găzduire ale bolnavilor vor fi mult limitate și spitalele își vor concentra activitatea în departamentele de urgență, în cele de diagnostic și în sălile de intervenții. Spitalizările vor fi de foarte scurtă durată și cea mai mare parte a tratamentelor se vor face la domiciliu, sub monitorizare de la distanță.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe