Newsflash

Medicina alternativă sau alternativa la medicină?

de Conf. dr. Horia BUMBEA - sept. 30 2016
Medicina alternativă sau alternativa la medicină?
  Medicina convențională reprezintă baza sistemului de sănătate în majoritatea statelor lumii. Susținută prin politica de sănătate publică a statului și prin programe de sănătate publică, aceasta este finanțată prin sisteme de asigurări de sănătate publice și private. Sistemul public de sănătate oferă posibilități de diagnostic și tratament pe baza a ceea ce este dovedit științific, pe baza studiilor clinice, prin criterii dezvoltate de organisme internaționale de evaluare și acreditare, cum sunt, de exemplu, FDA (Food and Drug Administration) în SUA și EMA (European Medicines Agency) în Europa. În consecință, posibilitatea de a afla un diagnostic sau de a trata o boală prin sistemul public de sănătate beneficiază de progresul cercetării științifice, dar și de limitele acesteia la momentul dat, ceea ce înseamnă că, deși se cunosc multe despre o anumită boală, uneori tratamentul nu poate oferi un răspuns complet sau eliminarea ei, mai ales în cazul patologiei cronice.
   Profitând de aceste dezavantaje ale medicinii convenționale, chiar de limitele evidente în a rezolva toate problemele de sănătate ale oamenilor, medicina alternativă reprezintă o opțiune pentru toate persoanele care, nemulțumite de rezultatele confruntării cu medicina convențională, își caută leacul pentru diferite afecțiuni. În unele situații, se obțin rezultate mulțumitoare prin diferite modalități de medicină alternativă. De exemplu, situațiile în care afecțiunile sunt mai degrabă funcționale și sunt capacitate mijloace proprii ale organismului. Unele persoane însă apelează la astfel de metode de medicină alternativă și pentru rezolvarea unor afecțiuni organice care depășește capacitatea de intervenție a medicinii alternative sau, mai rău, sunt oferite tratamente la întâmplare, înșelând pur și simplu bolnavul în încercarea lui de a obține un rezultat terapeutic superior.
    Situația pacientului poate deveni tragică în situațiile în care se confruntă cu boli organice care nu permit abateri de la tratament și se agravează fie prin întârzierea inițierii tratamentului, fie prin dezvoltarea rezistenței la acel tratament. Exemplul cel mai pertinent este cel al bolilor maligne, care se însoțesc de un prognostic infaust. Fiecare medic care tratează pacienți cu boli maligne a întâlnit cel puțin unul care a apelat la medicina alternativă. În cazul neoplaziilor, întârzierea inițierii tratamentului specific este echivalentă cu micșorarea șanselor de răspuns și cu risc crescut de trecere a bolii într-un stadiu avansat și, implicit, cu riscul de deces. Mai mult, combinarea acestor metode de tratament poate afecta grav răspunsul terapeutic, iar pacienții trebuie să fie informați asupra pericolului la care se expun atunci când aleg un tratament neconvențional în detrimentul tratamentului recomandat și dovedit de medicina convențională.
    O dorință a asociațiilor de pacienți, reieșită în urma unei prime întâlniri pe care au avut-o reprezentanții Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB) cu liderii principalelor asociații de pacienți din România, a fost aceea că este nevoie de informare corectă în rândul pacienților. Aceștia cad pradă de multe ori unor așa-ziși vânzători de iluzii care practică metode neconvenționale de tratament, fără posibilitatea de a-i reclama. Rolul asociațiilor de pacienți în a disemina informația corectă este foarte mare, fiindcă aceste asociații transmit membrilor lor și totodată trag un semnal de alarmă asupra metodelor neconvenționale promovate de persoane fără pregătire. Informațiile corecte din surse medicale, odată ajunse la asociațiile de pacienți și apoi la pacienți și rudele acestora, pot schimba mentalități. În plus, asociațiile de pacienți îi pot ajuta pe bolnavi să-și înțeleagă mai bine boala, să știe ce pot să facă și ce nu și să poată discerne între metodele medicinii alopate și celei alternative.
   CMMB este preocupat de această problemă și intenționează să găsească diverse mijloace prin care să fie îmbunătățite reglementările actuale, așa încât informațiile care ajung la pacienți să nu-i dezinformeze, iar metodele nevalidate științific să nu mai fie promovate în orice condiții, în mass-media. Publicul larg, pacienții și aparținătorii acestora, cu toții au dreptul la o informare corectă în ceea ce privește sănătatea, medicina alopată sau alternativă.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe