Newsflash

Medicii stomatologi nu vor mai lucra cu Casa

Medicii stomatologi  nu vor mai lucra cu Casa
Problemele medicale de ordin stomatologic sunt general extinse la nivelul populației. Ca orice patologie, caria dentară, bolile parodontale și anomaliile dento-maxilare au o susceptibilitate maximă la anumite vârste. Cum arată un pacient netratat din această zonă de patologie? Foarte simplu de văzut. Pe stradă, în mijloacele de transport în comun, la televizor sau în anturajul nostru găsim în orice moment astfel de cazuri. O pacientă plecată din România și stabilită în Suedia, venită în vizită în țară și odată cu aceasta și la un control stomatologic, povestea malițios că medicul stomatolog din localitatea suedeză unde are noul domiciliu le cunoaște foarte bine pe ea și pe o imigrantă albaneză, ele fiind singurele lui paciente cu probleme stomatologice complexe și deosebite. În această situație se află foarte mulți cetățeni români asigurați pentru servicii medicale. Așa cum știm, nici activități concertate de prevenție nu există de prea mult timp. Medicii stomatologi din România sunt tot mai îngrijorați de evoluția politicilor de sănătate în domeniul medicinei dentare.

Odată cu primăvara și cu mărțișoarele, se derulează sezonul de lansare a contractului-cadru și a normelor aferente acestuia. La fel și în acest an. Atenția acordată medicinei dentare este sub așteptări și, evident, finanțarea serviciilor de medicină dentară este tot mai precară. În ultimii ani, aceasta este marginalizată, fiindu-i alocate fonduri insuficiente. În această alocare de fonduri stă blocajul dezvoltării acestui capitol de servicii medicale. După retragerea finanțării serviciilor de stomatologie din 2013, în anul 2014 a fost alocat un buget de mai puțin de 48 de milioane de lei pentru medicina dentară, ceea ce înseamnă un pic peste 50 de eurocenți de persoană pentru un an de zile. Anii 2015 și 2016 au fost la finanțări comparabile de câte 80 de milioane de lei, respectiv în anul 2016 finanțarea a crescut cu mai puțin de 1%, comparativ cu 2015. Pentru 2018 este alocat un buget cu aproximativ 5% mai mare.

Rata inflației anuale din ultimii șase ani și cursul de schimb valutar sunt determinante pentru creșterea costurilor serviciilor de medicină dentară, domeniu în care consumabilele, instrumentele și aparatura specifică sunt importate. La aceste creșteri ale costurilor materiale ale serviciilor de medicină dentară se adaugă efortul financiar făcut de cabinetele stomatologice pentru plata salariilor majorate semnificativ în ultimii șase ani. Subliniez că peste 95% din furnizorii de servicii stomatologice sunt privați, deci vorbim despre investitori particulari într-un domeniu de servicii de interes și utilitate publică, pe care sistemul bugetar este în imposibilitatea de a-l oferi populației plătitoare de asigurări pentru aceste servicii. Totodată, laboratoarele de tehnică dentară, la care medicii dentiști plătesc costurile protezelor executate de acestea, au crescut tarifele în ultimii ani. Menționez că tarifele decontate de casele de asigurări de sănătate pentru dispozitivele protetice includ obligațiile de plată pentru execuția acestora, obligații care revin medicilor dentiști și pe care aceștia le raportează în baza contractelor cu casele teritoriale de asigurări de sănătate. Evident, și laboratoarele de tehnică dentară sunt supuse acelorași presiuni financiare derivate din evoluția inflației, a cursului de schimb valutar și a majorărilor salariale. În consecință, tarifele serviciilor laboratoarelor de tehnică dentară au crescut considerabil sub această presiune.

În funcție de bugetul alocat, se stabilesc plafoanele de raportare lunară a serviciilor de medicină dentară acordate. Tarifele procedurilor nu sunt adaptate nici ele la evoluția financiară din ultimii ani. În această situație, medicii dentiști se văd constrânși să nu mai poată încheia contracte pentru servicii de medicină dentară cu casele teritoriale de asigurări de sănătate. Nu se mai pot acoperi costurile materiale ale procedurilor aflate în pachetul minimal și în pachetul de bază pentru medicina dentară. În prezent, doar un sfert din medicii dentiști mai au relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate și numărul lor va scădea considerabil din acest an, dacă nu se schimbă condițiile de acordare.

Este un semnal de alarmă îngrijorător, pentru că, odată cu reducerea numărului de medici stomatologi aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, se va reduce și mai mult accesibilitatea populației la servicii stomatologice. Cetățenii asigurați medical în sistemul public de asigurări de sănătate pierd în acest fel posibilitatea de a primi servicii pentru care ei plătesc. De asemenea, toată populația are de suferit, deoarece sunt afectate și serviciile din pachetul minimal, acestea putând fi acordate exclusiv de medici dentiști aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate. Colegiul Medicilor Dentiști din România face demersurile necesare pentru a informa autoritățile implicate decizional în acest domeniu. La consultările și negocierile desfășurate recent, au fost explicate consecințele nefaste care încep să fie generate de starea de lucruri actuală. Regândirea finanțării domeniului de servicii medicale dentare este o urgență. Medicii stomatologi sunt profund îngrijorați de efectele politicii de finanțare a serviciilor de medicină dentară, deoarece ei nu vor mai putea acorda servicii prin casele de asigurări de sănătate. Populația trebuie să cunoască bine condițiile de acordare ale acestor servicii în sistemul public de asigurări de sănătate, pentru a înțelege cauzele care le limitează tot mai mult accesibilitatea la acestea. Afirmația din titlul articolului poate deveni realitate!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe