Newsflash

Medicament pentru leucemie, util în scleroza multiplă

de Dr. Mihail CĂLIN - nov. 7 2012
Medicament pentru leucemie, util în scleroza multiplă

   Un medicament dezvoltat iniţial pentru tratarea leucemiei şi a altor cancere ale sistemului imun oferă beneficii superioare în reducerea ratei recăderilor la pacienţii cu scleroză multiplă (SM), comparativ cu tratamentele existente, potrivit celor două studii clinice de faza a treia publicate recent în ediţia electronică a revistei The Lancet. În cadrul studiului CARE MS I, o echipă de cercetători de la Universitatea Cambridge a comparat medicamentul respectiv – alemtuzumab – cu interferonul beta1a, cel mai frecvent tratament în SM, la 563 de pacienţi netrataţi anterior, constatând că doar 22% din cei care au primit alemtuzumab au avut recăderi în următorii doi ani, faţă de 40% din grupul tratat cu interferon beta1a. În studiul CARE MS II, o altă echipă de la aceeaşi universitate a comparat aceleaşi două medicamente, de data aceasta la 840 de pacienţi trataţi deja cu interferon beta1a sau glatiramer, dar care au acuzat cel puţin o recădere de la începerea terapiei. Chiar şi la această categorie refractară, rata de recădere la pacienţii cu alemtuzumab a fost de 35%, faţă de 51% la cei trataţi cu interferon beta 1a. În ambele studii, cercetătorii au observat că alemtuzumab pare să crească riscul unor dereglări autoimune, afectând în special tiroida, aceste efecte adverse, deşi potenţial serioase, fiind însă tratabile, dacă sunt atent monitorizate. Editorialul publicat de revistă în legătură cu studiile apreciază că rezultatele se dovedesc încurajatoare, susţinând cu dovezi practica folosirii off-label a alemtuzumab la pacienţii cu SM. Se speră însă că autorizarea pentru această afecţiune nu va face ca preţul medicamentului să crească, devenind prea costisitor pentru pacienţi şi sistemele de sănătate. Potrivit estimărilor, SM ar afecta 100.000 de persoane în Marea Britanie şi 400.000 în Statele Unite. Aproximativ 85% din cazurile diagnosticate debutează cu o formă în care simptomele apar sporadic (recăderi) şi apoi dispar, parţial sau complet (remisiuni). În lipsa unui tratament curativ, medicamentele existente caută să reducă simptomele – legate de vedere, mişcare, echilibru, senzaţii, control vezical, memorie şi gândire –, eficienţa lor fiind măsurată prin scăderea frecvenţei recăderilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe