Newsflash

Măsuri electorale

de Alexandru NEAGU - nov. 20 2014
Măsuri electorale
   Majorare salarială în sănătate. Având în vedere perioada tumultuoasă prin care trecem, cu un încărcat iz politic, în Monitorul Oficial nr. 811 din 6 noiembrie 2014, a fost publicată deja „celebra şi lăudata“ Ordonanţă de urgenţă nr. 70 din 4 noiembrie 2014 privind salarizarea personalului din cadrul sistemului public sanitar şi sistemului public de asistenţă socială în anul 2015. Concret, aşa cum declara public ministrul de resort, începând cu 1 ianuarie 2015, pentru personalul din cadrul sistemului public sanitar, inclusiv unităţi medico-sociale, şi al sistemului public de asistenţă socială, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază, faţă de luna decembrie 2014, se majorează cu 100 lei, dar nu se va aplica celor care în anul 2015 beneficiază de majorarea salariului de bază cu sume mai mari de 100 lei, ca urmare a majorării salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2014, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii. Beneficiarii acestei „substanţiale“ majorări salariale vor fi angajaţii din unităţile sanitare publice cu şi fără paturi, centrele de diagnostic şi tratament, centrele medicale, centrele de sănătate, centrele de sănătate multifuncţionale, unităţile specializate de urgenţă şi transport sanitar publice, inclusiv unităţile sanitare aflate în subordinea ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, personalul din reţeaua de medicină şcolară şi asistenţă medicală comunitară, precum şi alte unităţi sanitare şi medico-sociale publice.
   Măsuri financiar-electorale. Tot într-un demers electoral, prin Ordonanţa de urgenţă nr. 69 din 29 octombrie 2014, publicată în Monitorul Oficial nr. 807 din 5 noiembrie 2014, au fost reglementate unele măsuri financiare în domeniul sănătăţii şi pentru modificarea unor acte normative, pentru reevaluarea medicamentelor din Lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, care se definitivează până la data de 30 octombrie 2014. S-a avut în vedere necesitatea adoptării unor măsuri de alocare a fondurilor din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, determinată de: existenţa unor facturi neachitate cu vechime cuprinsă între 90 şi 360 de zile, aferente lucrărilor de investiţii efectuate; existenţa unor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, executorii pentru facturile neachitate şi în baza cărora se poate trece la executarea silită a sumelor datorate, prin înfiinţarea de popriri pe conturile unităţilor şi blocarea activităţii spitalelor; garantarea unui acces echitabil al cetăţenilor la o asistenţă medicală desfăşurată în condiţii optime; stingerea arieratelor înregistrate de companiile de sub autoritatea Ministerului Transporturilor, monitorizate potrivit acordului încheiat cu Fondul Monetar Internaţional, şi încadrarea în ţintele stabilite prin acest acord; punerea în aplicare a hotărârii arbitrale a Tribunalului din Zurich şi plata sumelor datorate astfel încât să se evite executarea silită a Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi.
   Tratament intervenţional pentru AVC. În Monitorul Oficial nr. 799 din 3 noiembrie 2014, a fost publicat Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.216 din 21 octombrie 2014 privind aprobarea Normelor tehnice de finanţare şi realizare a Acţiunii prioritare pentru tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut. Reglementarea vizează asigurarea îngrijirii cazurilor cu AVC acut ale căror costuri nu pot fi acoperite din fondurile obţinute pe baza contractelor cu casele de asigurări judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin intermediul spitalelor regionale de urgenţă, spitalelor judeţene de urgenţă şi Institutului Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare, finanţarea fiind realizată din fonduri asigurate din bugetul Ministerului Sănătăţii, de la bugetul de stat şi din veniturile proprii ale unităţii sanitare. Unităţile sanitare implicate sunt: Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti; Spitalul Universitar de Urgenţă Elias; Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare Bucureşti; Spitalul Clinic de Urgenţă Judeţean Mureş; Spitalul Clinic Judeţean Timiş; Spitalul Judeţean Bihor; Spitalul Clinic „Nicolae Oblu“ Iaşi.
   Restanţele Spitalului Floreasca. Prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.279 din 29 octombrie 2014, publicat în Monitorul Oficial nr. 802 din 4 noiembrie 2014, a fost aprobată Metodologia privind verificarea şi certificarea datelor înscrise în Situaţia obligaţiilor de plată peste termenul de scadenţă, mai vechi de 90 de zile, pe categorii de furnizori, rămase neachitate de Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti la data publicării HG 914/2014 privind suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2014.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe