Newsflash

Maratonul prin materie şi alte sporturi

de Dr. Alexandra MIHAI - mai 15 2015
Maratonul prin materie şi alte sporturi
   Au oare studenţii medicinişti timp şi pentru activităţi sportive? Ce fac ei ca să se menţină în formă? Am vrut să aflu cum îşi asumă colegii mei încă de-acum sfatul pe care îl vor da mai târziu pacienţilor lor: să facă zilnic mişcare.
   Tiparul tânărului doctor e relativ uşor de creionat la prima vedere. Un el sau o ea îmbrăcat obligatoriu în halat alb. Adaugi stetoscopul ca recuzită. În braţe, mai multe cărţi decât poate să ducă. Odată ce-ai ajuns pe băncile facultăţii, te angajezi să te documentezi şi să înveţi constant. Volumul de informaţie nu îşi cunoaşte limitele, creşte ca o funcţie exponenţială. Acum apelez la un exerciţiu de imaginaţie. Hai să schimbăm puţin tabloul. Halatul, stetoscopul şi cărţile le înlocuim cu echipament sportiv. Se poate? Da, fireşte că se poate. E imaginea unui student preocupat şi de un stil de viaţă sănătos, care cunoaşte multiplele beneficii pe care exerciţiile fizice le aduc. Le cunoaşte şi le resimte. Ai spune că la cât timp petrec studenţii alergând de la un spital la celălalt nu mai au nevoie de altfel de antrenament. Lucrurile nu stau însă aşa. De lucrul acesta m-au convins colegii cu care am discutat.
   Pe Cristina şi Anca le-am întâlnit în faţa sălii de volei. Cu entuziasmul specific bobocilor, au acceptat bucuroase să-mi răspundă la câteva întrebări. Aflu că se cunosc din adolescenţă. „Pasiunea pentru volei a început încă din liceu, când participam cu echipa feminină la numeroase competiţii. Aşadar, decizia de a face volei şi aici am luat-o pe nerăsuflate.“ Sclipirea din privire întăreşte ceea ce spune. „Acum a intervenit puţină rutină în programul nostru. Anul întâi e departe de a fi uşor, facultatea consumă mult timp şi rămâne mai puţin pentru sport. Cu toate acestea, profităm de orice oportunitate ivită, fie că e vorba despre o plimbare dimineaţa înainte de cursuri, fie după încheierea lor. Ne ajută să ne trezim, ne oxigenează creierul şi avem timp să ne gândim la ziua respectivă, la ce e important pentru noi să realizăm“.
    Are note excelente la facultate, e modelul studentului silitor şi perseverent, iar rezultatele o recomandă pe Mihaela ca un viitor doctor de nota zece, încă din anul doi de studiu. Mi-a mărturisit că nu a fost dintotdeauna înclinată spre sport. Beneficiile le-a descoperit când mişcarea şi-a pus amprenta asupra stării sale psihice. „Dintr-o persoană posomorâtă, am devenit veselă şi energică.“ Faţa i se luminează şi zâmbeşte când îşi aminteşte cum a început să facă sport: „Eram îmbrăcată în blugi şi m-am gândit din senin: ce-ar fi să alerg? Şi am alergat patruzeci de minute. Şi tot n-aş fi vrut să mă opresc“. Apoi, sportul a devenit parte din programul ei cotidian. „Orele matinale mă descurajează, recunosc, iar uneori programul nu-mi permite, dar asta nu mă face să neglijez condiţia fizică. Spre exemplu, bicicleta mea surclasează orice alt mijloc de transport şi ajung în timp util la facultate.“ Ori de câte ori a avut ocazia, a încurajat mai departe colegi şi prieteni. În sesiune, sportul e un atu. Nu o conving cei care îmbrăţişează clasicul „nu avem timp“, spune că mai curând li s-ar potrivi „nu am chef“ sau „nu am simţit beneficiile“. „Cum e rugăciunea pentru suflet, aşa e sportul pentru trup“, zice Mihaela.
   În anul doi e şi Gabriel. Iubeşte tenisul, dar la facultate merge la înot. „Aveam dreptul să alegem dintre volei, handbal, baschet, taekwondo. Eu am ales înotul fiindcă îl practic de când eram mic. Nu îmi încurcă programul de la facultate, ci mă obligă să-mi organizez timpul aşa încât să le fac pe amândouă. Cheia e să găseşti un echilibru. Dacă înveţi să îţi organizezi timpul, poţi îmbina uşor utilul cu plăcutul.“
   Pentru unii, sportul e o dependenţă frumoasă. Carmen, studentă în anul cinci, spune că activităţile fizice au devenit parte integrantă din viaţa ei. „Plăcerea de a face sport a început cu primul an de facultate, când orele de aerobic erau făcute ca la carte. Tot atunci am descoperit beneficiile înotului.“ În anul trei, sportul a dispărut de pe lista materiilor pentru facultate, dar ea a continuat să înoate şi a căutat şi alte tipuri de activităţi care o ajutau să aibă un stil de viaţă sănătos. Nu face zilnic sport, nici când nu e în sesiune. Mai are de lucru la organizare. „Vine şi anul şase, sper să pot face loc şi sportului“, îmi spune Carmen.
   Vorbeam de anul terminal? Ai zice că singurul sport pe care îl mai practică unii studenţi e maratonul prin materie. M-a mirat că nu e chiar aşa. Valentin lucrează la lucrarea de licenţă şi se pregăteşte să întâmpine cariera de medic. „Nu neglijez complet sportul, mai merg la alergat şi la sală. Depinde cât de bine îţi manageriezi timpul. Oricând poţi să rupi o oră, două pentru un strop de mişcare.“ L-am întrebat ce sentimente are faţă de persoanele sedentare. „E alegerea lor, însă cât de caraghios ar părea un cardiolog obez, care recomandă mişcare pacienţilor săi? Omul, prin construcţia sa anatomică, este o fiinţă destinată mişcării, sedentarismul e împotriva firii.“
   Soluţii sunt, intenţie să existe. Este necesar să redăm greutate noţiunii de menţinere în formă chiar din facultate. Sportul nu e inamicul timpului nostru, ci un companion propice. Un mod de viaţă activ poate fi urmat mai ales în perioada studenţiei. Un program încărcat nu justifică disponibilitatea redusă de a face sport. Lipsa mişcării poate să aibă consecinţe grave în timp, sedentarismul fiind asociat cu o gamă largă de afecţiuni.
   Tinerii de astăzi vor fi doctorii de mâine. Ca să poţi da sfaturi pertinente pacienţilor tăi despre necesitatea şi importanţa sportului, trebuie mai întâi să fii tu un model. Credibilitatea se câştigă prin exemple concrete. Teoria se învaţă bine de la cineva care ştie bine practică, nu? Dacă te educi din vreme să fii o persoană activă, ai toate şansele să continui şi când vei fi adult cu acte în regulă. Mai mult, sportul poate fi un colac de salvare din calea sindromului burnout, care pare tot mai frecvent în rândul tinerilor medici. Nimeni nu-şi doreşte să fie pacientul unui medic mohorât. Aşa că pune-ţi pantofii de alergat în picioare şi mergi în parc. Şi poate maratonul prin materie nu va fi singurul la care vei participa.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe