Newsflash

Managementul calităţii şi autismul

de Alexandru NEAGU - oct. 25 2012
Managementul calităţii şi autismul
   Structura de management al calităţii serviciilor medicale. În Monitorul Oficial nr. 689 din 5 octombrie 2012, a fost publicat Ordinul ministrului sănătăţii nr. 975 din 1 octombrie 2012 privind organizarea structurii de management al calităţii serviciilor medicale în cadrul unităţilor sanitare cu paturi din reţeaua Ministerului Sănătăţii şi a autorităţilor administraţiei publice locale. Această structură se constituie în subordinea managerului unităţii medicale, la nivel de birou pentru spitalele cu mai puţin de 300 de paturi şi la nivel de serviciu pentru spitalele cu peste 300 de paturi.
   Structura de management al calităţii serviciilor medicale are în principal următoarele atribuţiuni: • pregătirea şi analiza Planului anual al managementului calităţii • coordonarea activităţilor de elaborare a documentelor sistemului de management al calităţii, cum ar fi manualul calităţii şi procedurile aferente • coordonarea şi implementarea programului de acreditare a tuturor serviciilor oferite în cadrul unităţii, pe baza procedurilor operaţionale specifice fiecărei secţii, laborator etc. şi a standardelor de calitate • coordonarea şi implementarea pro­cesului de îmbunătăţire continuă a calităţii serviciilor • colabo­rarea cu toate structurile unităţii în vederea îmbunătăţirii continue a sistemului de manage­ment al calităţii • implementarea instrumentelor de asigurare a calităţii şi de evaluare a serviciilor oferite • asigurarea implemen­tării strategiilor şi obiectivelor referitoare la managementul calităţii declarate de manager • asi­gurarea implementării şi menţinerii conformităţii sistemului de management al calităţii cu cerinţele specifice • coordonarea activităţilor de analiză a neconformităţilor constatate şi propunerea acţiunilor de îmbunătăţire sau corective ce se impun • coordonarea analizelor cu privire la eficacitatea sistemului de management al calităţii • asigurarea aplicării strate­giei sanitare şi a politicii de calitate a unităţii în domeniul medical în scopul asigurării sănătăţii pacienţilor • alte activităţii în domeniul de management al calităţii.
   Angajate în baza unui contract individual de muncă, persoanele aparţinând structurii de management al calităţii serviciilor medicale pot fi medici, jurişti, economişti şi alte categorii profesionale, dar care vor urma un curs de pregătire în domeniul calităţii serviciilor medicale, recunoscut de Ministerul Sănătăţii, organizat de Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti sau de Autoritatea Naţională pentru Calificări.
   Criteriile de stabilire a gradului de handicap pentru copii. Prin Ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale nr. 762/2.260/2012, publicat în Monitorul Oficial nr. 688 din 5 octombrie 2012, a fost modificat Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al secretarului de stat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului şi Adopţie nr. 725/12.709/2002 privind criteriile pe baza cărora se stabileşte gradul de handicap pentru copii şi se aplică măsurile de protecţie specială a acestora, în sensul că identificarea şi aprecierea gra­dului de handicap se fac prin raportare la Clasificarea interna­ţio­nală a funcţionării, dizabilităţii şi sănătăţii, versiunea pentru copii şi tineri, adoptată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în anul 2007.
   În cazul „Tulburărilor psihice“, este dezvoltată aria de cuprindere pentru tulburările pervazive de dezvoltare/tulburările de spectru autist şi anume: autismul infantil, autismul atipic, sindromul Rhett, altă tulburare de dezintegrare a copilăriei, hiperactivitate asociată cu o întârziere mintală şi mişcări stereotipe, sindromul Asperger, alte tulburări invadante ale dezvoltării, tulburări invadante ale dezvoltării fără precizare, în raport cu gradul de afectare a funcţionării globale, copiii afectaţi putând fi încadraţi în diferite grade de handicap. Pentru a fi realizată o evaluare cores­pun­zătoare, se impune evidenţierea a cel puţin două criterii medicale din cele patru propuse şi anume „limbaj“, „motor“, „autoservire“ şi „socializare“, acest ultim criteriu fiind indispensabil în orice evaluare.
   Prevederile acestui act normativ se adresează cu precădere comisiilor pentru protecţia copilului din cadrul consiliilor judeţene şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi serviciilor de evaluare complexă din cadrul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului din subordinea consiliilor judeţene şi locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, personal obligat să le ducă la îndeplinire aşa cum sunt reglementate, inclusiv prin Anexele ordinului, dar poate fi util şi personalului medical ce are în îngrijire minori deja diagnosticaţi cu o astfel de formă de handicap sau asupra cărora au unele temeri privind o posibilă afectare de acest gen.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe