Newsflash

Mame surogat

de Dr. Martin S. MARTIN - oct. 26 2015
Mame surogat
     În anul 1944, doctorul John Rock de la Facultatea de Medicină Harvard a reușit pentru prima dată fertilizarea unui ovul uman in vitro. Ziua evenimentului a deschis era intervențiilor pentru combaterea infertilității. Aceasta se realizează în prezent prin diferite metode, între care și folosirea unor „mame de împrumut“.
     Mamele surogat (mame purtătoare – gestational carriers) sunt femeile care acceptă procedura de implantare, în uterul lor, a unui ou produs in vitro. Ele își iau obligația de a purta sarcina pe întreaga durată, urmând să predea copilul nou-născut cuplului infertil pentru care se desfășoară procesul.
     În funcție de modul în care este produs oul care urmează să fie implantat, există mai multe situații de „surogație“. Dacă acesta este format prin fertilizarea in vitro a ovulului viitoarei mame cu sperma provenită de la partenerul ei legal, embrionul va fi 100% produsul genetic al cuplului, fără să aibă nicio conexiune de ereditate cu mama purtătoare. Dacă viitoarea mamă suferă de sterilitate și pentru fertilizarea in vitro se folosește un ovul de la un donor străin, copilul nu va avea legătură genetică cu mama purtătoare, dar va fi rezultatul genetic al cuplului numai în proporție de 50%. La fel, dacă viitorul tată este steril și fertilizarea folosește spermă donată. Uneori, și ovulul și sperma provin de la donatori străini, iar embrionul rezultat nu este înrudit genetic nici cu viitorii părinți legali, nici cu mama purtătoare. Toate aceste variante sunt sarcini prin mamă purtătoare (surogația de sarcină), care – de fapt – este „femeia cu uterul de închiriat“.
     Surogația tradițională se referă la situațiile în care o femeie este inseminată pe cale naturală sau artificială cu sperma de la un bărbat străin și care acceptă ca după naștere să cedeze dreptul de a fi părintele copilului cu care este direct înrudită. Această variantă este folosită de cuplurile de homosexuali masculini, care doresc să aibă copii.
     Purtarea unei sarcini destinate altcuiva nu este legală în multe țări, și nici în unele state americane. Religia catolică este foarte drastică și condamnă procedura, pe care o numește profund imorală, la fel ca pe toate celelalte metode care folosesc fertilizarea in vitro. În Israel, surogația de sarcină este acceptată numai dacă oul este rezultat din celulele germinale ale viitorilor părinți. Însă procedeul devine din ce în ce mai popular în Statele Unite, unde între anii 2002 și 2012 numărul copiilor născuți pe această cale a crescut de la 1.000 la 2.000 pe an.
     În cuplurile infertile, metoda de dezvoltare a propriului ou cu ajutorul unei mame străine este mult mai atractivă decât adoptarea unui copil „străin“. Singura frână în răspândirea rapidă a metodei sunt costurile ridicate. În medie, un cuplu trebuie să se aștepte la cheltuieli de minimum 100.000 de dolari pentru întregul proces, care are o durată de aproape doi ani. Firme specializate oferă serviciile lor care acoperă toate problemele medicale, financiare și legale pe care le implică obținerea unui copil pe această cale. Beneficiul realizat de mama purtătoare este de circa 30.000–50.000 de dolari. Ca să reducă din cheltuieli, unele cupluri au luat legătura cu femei din alte țări, pe care le plătesc mai ieftin. Astfel a luat naștere „turismul infertilității“.
    Viitoarea mamă purtătoare trebuie să îndeplinească anumite condiții: vârsta între 21 și 41 de ani, indicele de masă corporală sub 33, să aibă suport familial și comunitar, să dovedească  abstinență totală  de la alcool, fumat și droguri și să accepte să fie testată periodic. În faza de selecție, candidatele sunt testate pentru boli ereditare, infecțioase, malformații genetice și afecțiuni neuro-psihice. Practica a relevat că cele mai bune candidate sunt soțiile de militari: soții sunt plecați de acasă pe durate lungi, nevestele militarilor sunt de obicei persoane echilibrate și cu standarde morale ridicate, venitul familiilor este modest și aceste femei – cele mai multe casnice – sunt dornice să contribuie la stabilitatea financiară a familiei.
     Câteodată, procesul este tulburat de conflicte, mai ales după nașterea copiilor. Mamele purtătoare devin în unele cazuri prea mult legate de nou-născuți și dezvoltă o reacție psihologică exagerată, cauzată de amenințarea separării.
     Opiniile despre mamele surogat sunt împărțite. Există susținători energici ai practicii, mai ales oamenii tineri, homosexualii, profesioniștii din medicina sterilității și – bineînțeles – cuplurile care nu pot avea mult râvniții copii. Oamenii mai în vârstă, grupurile religioase, organizațiile civile și în special asociațiile feministe se opun metodei. Pentru aceștia, mamele surogat sunt expuse la situația de a deveni femei de categorie inferioară.
     Experiența trecutului ne arată că atunci când un procedeu are atracție pentru public prin calitățile produsului, șansele cele mai mari sunt că va persista, progresa și câștiga disputele legate de calitățile sale. În cazul sarcinii, pentru străini, „produsul“ are o irezistibilă putere de atracție. Dacă metoda va fi legalizată în mai multe state, dacă numărul agențiilor furnizoare de copii prin mame voluntare va crește atunci și costurile se vor reduce, ca în orice situație supusă legilor pieții libere. Și mai mulți copii se vor naște prin contribuția a trei, nu a doi părinți.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe