Newsflash

Malpraxis şi responsabilitate

de Dr. Vasile DARABAN - ian. 16 2013
Malpraxis şi responsabilitate
   Frecvent, suntem asaltaţi pe toate canalele mass-media cu aspecte negative ce apar în practica profesiunii medicale. Conform unor crainici virulenţi, suntem o clasă intelectuală care săvârşeşte zilnic acte reprobabile ce prejudiciază populaţia atât civil, cât şi moral. Desigur, adevărul este de departe altul. Deşi se pronunţă cuvinte precum „încă o crimă în lumea medicală“, „medicii criminali din spitalul…“, nimeni nu poate fi acuzat de vreo vină până când nu se pronunţă definitiv şi irevocabil o instanţă judecătorească. Până atunci însă, societatea receptivă la „senzaţional“ poate crede că ceea ce i se prezintă este real. Medicul incriminat nu are decât să „dea serios din aripi“ până la restabilirea adevărului. Mai mult, odată scos din culpă, actul final nu mai este furnizat cu acelaşi elan de difuzorii iniţiali şi este receptat de foarte puţini. Piatra, odată aruncată în apă, cu greu mai poate fi scoasă.
   Formularea cea mai completă care explică sensul cuvântului „malpraxis“ a fost adoptată în Legea nr. 95/2006, potrivit căreia malpraxisul este eroarea profesională săvârşită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic generator de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, sanitare sau farmaceutice. Pentru prejudiciile care decurg din nerespectarea reglementărilor legale privind confidenţialitatea, consimţământul informat şi obligativitatea acordării asistenţei medicale, depăşirea limitelor competenţei medicale obţinute prin pregătirea profesională, legea prevede atragerea răspunderii civile. În unele cazuri, reglementate de art. 643 din aceeaşi lege, se înlătură răspunderea civilă pentru malpraxis. Astfel, personalul medical este exonerat de orice vină dacă actul medical defectuos este cauzat de condiţiile de lucru precare, de dotările insuficiente cu echipament, infecţii nosocomiale, efecte adverse, complicaţii generate de metodele de investigaţie sau de viciile ascunse ale materialelor sanitare. În aceste cazuri, răspunderea este instituţională – mai exact, trebuie trasă la răspundere conducerea unităţii sanitare sau furnizorul de servicii medicale. Mai există o situaţie frecvent întâlnită în practica medicală exceptată de la definiţia malpraxisului: aceea în care se acţionează cu bună-credinţă în situaţii de urgenţă, cu respectarea competenţelor dobândite.
   Pentru evitarea riscului de malpraxis, art. 643 din Legea nr. 95/2006 stabileşte obligativitatea obţinerii acordului scris al pacientului care urmează a fi supus unei intervenţii medicale cu potenţial de risc. Prin urmare, fiecare medic sau asistentă medicală trebuie să obţină a priori aprobarea din partea pacientului pentru orice gest efectuat, cu informarea prealabilă a acestuia în ce priveşte riscul pe care-l comportă actul medical propus. E drept, acest demers include şi un potenţial refuz din partea bolnavului, gest care va fi neapărat consemnat în formă scrisă, cu semnătura şi codul numeric personal al pacientului. Prin completarea formularului de consimţământ informat, ne scutim de explicaţii nepotrivite într-o eventuală implicare juridică. Apărarea este mult facilitată de prezenţa formularului completat.
   Ce facem însă în situaţia în care nu se poate solicita semnătura pacientului? Copii minori în lipsa părinţilor sau tutorelui, pacienţi cu intelect la limită, cazuri care urmează tratamente psihiatrice cu afectarea discernământului, bolnavi aflaţi sub influenţa alcoolului sau drogurilor, precum şi comatoşi. Legislaţia în vigoare prevede ca, în asemenea situaţii, să fie completată o fişă de asistenţă medicală în urgenţă, în care se trec, pe lângă unele date de stare civilă ale bolnavului, starea de urgenţă, care va fi certificată de trei medici şi un cadru mediu, prin semnătură şi parafă. Totodată, se consemnează într-o rubrică specială evoluţia posibilă a bolnavului dacă nu se aplică asistenţa medicală de urgenţă. Apoi, se pot efectua actele medicale necesare conservării stării de sănătate sau chiar salvării vieţii pacientului. În cazul copiilor minori conştienţi, cu vârste de 16–18 ani, legislaţia în vigoare stipulează clar că ei pot decide singuri şi juridic doar în situaţii de intervenţie pe organele genitale. În rest, este obligatorie semnătura unui părinte sau tutore legal.
   Acestea sunt situaţiile cele mai frecvente întâlnite în activitatea medicală. Ar mai fi şi alte aspecte, mai rare, e drept, precum filmarea sau fotografierea bolnavului cu scopul unei cercetări ştiinţifice, furnizarea către terţi de date personale privind starea de sănătate sau evoluţia, acordul exprimat pentru recoltări şi stocări de material biologic etc. Totuşi, este important de reţinut: „Fiecare răspunde doar pentru ceea ce face“.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe