Newsflash

Maeştri şi elevi de prestigiu

de Dr. Aurel F. MARIN - sept. 19 2013
Maeştri şi elevi de prestigiu
Cum se defineşte succesul? Profesorul Mihail Coculescu ne oferă o posibilă definiţie: mari profesori, prieteni de nădejde, o familie unită şi elevi de valoare. La 5 septembrie 2013, cu prilejul aniversării vârstei de 70 de ani, Academia de Ştiinţe Medicale (AŞM) a organizat Simpozionul Jubiliar de Neuroendocrinologie „Prof. dr. Mihail Coculescu“, pentru a-l omagia pe preşedintele secţiei de medicină fundamentală a AŞM, la împlinirea unei jumătăţi de secol de activitate profesională.
Cercetător, clinician şi cadru didactic, Mihail Coculescu a absolvit, în 1966, cursurile Facultăţii de Medicină din Bucureşti, ca şef de promoţie. Doctor în medicină din 1976, a urcat prin concurs treptele carierei universitare, devenind profesor în 1994. Este medic primar endocrinologie (din 1979) şi diabet, nutriţie şi boli metabolice (din 1992). A fost prorector al UMF „Carol Davila“ Bucureşti (2000–2008), director al Centrului Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar (2005–2006) şi preşedinte al comisiei consultative de endocrinologie a Ministerului Sănătăţii. Fostul preşedinte al Societăţii Române de Endocrinologie şi al Societăţii Române de Psihoneuroendocrinologie (RPNES) a reuşit să reînvie tradiţia revistei Acta Endocrinologica (Bucharest), pe care a introdus-o în Master Journal List (Thomson-Reuters). Este, din 1993, membru titular AŞM, dar este şi fellow al American College of Endocrinology şi al Royal College of Physicians. A primit Premiul „Gheorghe Marinescu“ al Academiei Române pentru monografia „Neuroendocrinologia clinică“ (1990), Diploma de Merit a Asociaţiei Americane de Endocrinologie Clinică (2007) şi International Clinician Award of the American College of Endocrinology (2002). A fost distins cu Ordinul Naţional „Meritul Sanitar“ în rang de cavaler (2004). A publicat zeci de cărţi şi sute de articole ştiinţifice (78 indexate în PubMed) şi a câştigat şi condus numeroase şi importante proiecte de cercetare.
La reuniunea organizată de AŞM, profesorul Mihail Coculescu, în alocuţiunea sa, şi-a onorat maeştrii: acad. Ştefan Milcu, prof. dr. Valeriu Neştianu (prezent în sală, spre bucuria celui omagiat), acad. Ion Haulică, prof. dr. Brian Pickering (şi britanicul din Bristol a fost prezent la Bucureşti), prof. dr. Hossein Gharib (de la Clinica Mayo). Acestora li se adaugă tatăl medicului, Grigore Coculescu, cercetător agrobiolog, al cărui nume a fost dat şi bursei de neuroendocrinologie oferite anual de RPNES tinerilor cercetători, instituită de profesorul Mihail Coculescu.
Nimic nu este, poate, mai important pentru un profesor decât şcoala pe care a creat-o şi valoarea elevilor care îi urmează. Grăitor nu este doar faptul că profesorul Coculescu a ştiut să selecteze, din fiecare generaţie de studenţi, tinerii merituoşi, pe care i-a îndrumat, sfătuit şi ajutat să se dezvolte, ci şi faptul că aceştia au păstrat legături strânse cu medicina românească, chiar dacă sunt în prezent cercetători, cadre didactice sau clinicieni în centre internaţionale de mare prestigiu. Şi, în plus, mulţi dintre ei au ţinut să fie prezenţi la aniversarea Profesorului, alături de elevii din ţară ai acestuia. Astfel, au vorbit, pe rând, conf. dr. Cătălina Poiană (Bucureşti), prof. asoc. dr. Florin Grigorescu (INSERM, Montpellier), dr. Radu Mihai (University of Oxford), dr. Sergiu Catrina (Institutul Karolinska, Stockholm), dr. Valentinas Matulevicius (Vilnius), dr. Adriana Ioachimescu (Emory University, Atlanta), conf. dr. Ileana Constantinescu, prof. dr. Leon Zăgrean, conf. dr. Corin Badiu (Bucureşti).
La simpozionul omagial de la Bucureşti au fost prezenţi şi prof. dr. Brian Pickering (Bristol) şi prof. dr. Harald Lange (Marburg), iar prof. dr. John Morris a transmis un mesaj prin intermediul unei înregistrări video. În deschiderea reuniunii, prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele AŞM, i-a acordat profesorului Mihail Coculescu – Diploma de Excelenţă a Academiei de Ştiinţe Medicale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe