Newsflash

Lupta pentru locurile la buget

de Dr. Cornelia Maria GLODEANU - feb. 27 2015
Lupta pentru locurile la buget
   În Facultatea de Medicină se duce o luptă care împarte studenţii nu în două, ci în sute de tabere, unii împotriva altora. Nu vreau să dramatizez şi nici să exagerez. Mă refer strict la goana după note. Nu după bani. De ce? Pentru că de ele depinde situaţia: taxă/buget.
   Taxa anuală la medicină variază de la un centru la altul între şase şi nouă mii de lei. O sumă pe care nu orice familie îşi permite să o ofere copilului pentru a-şi continua studiile. Conştientizând lucrul acesta, din start, toată energia studentului este îndreptată asupra notelor. Şi nu este numai aceasta problema. Apare sentimentul acela de competiţie pe care îl „miroşi“ cale de o milă. Apar, din senin, colegi care te întreabă ce notă ai luat, dar ce medie îţi iese? Cât de indiferent ai încerca să fii, tot te deranjează, la un moment dat. Din aproximativ 500 de studenţi, doar 300 au şansa de a fi la buget, iar din aceştia doar 50 primesc bursă; 200 sunt obligaţi să plătească.
   Cum vor ieşi din facultate studenţii care luptă continuu pentru un loc la buget? Ce mentalitate, ce stare psihică şi fizică vor avea? În primul rând, vor fi complet storşi de puteri, frustraţi, deformaţi ca oameni, pentru că a încerca să menţii mereu ritmul, fără a te ocupa de tine însuţi, de a face ce îţi place, de a practica un sport, te transformă în robot. Şi nu avem nevoie de medici care să lucreze mecanic. Avem nevoie de medici cu pasiune, care să pună suflet în munca pe care o desfăşoară zi de zi, care să comunice activ cu pacienţii şi restul colegilor de breaslă. Se tot promovează ideea de muncă în echipă. Cum să fie medicii capabili să muncească în echipă dacă, pe toată perioada studenţiei, nu au făcut decât să creeze bariere între ei şi ceilalţi?
   Unii medici sunt şi cadre didactice. Eu una nu înţeleg un lucru: dacă nu îşi doresc să ofere informaţii utile studentului, dacă nu îi explică lucrurile mai complicate, de ce stau în spatele catedrei? De ce la unele cursuri profesorii doar schimbă nişte slide-uri monotone, încărcate de paragrafe pline de informaţii, copiate din cărţi? Şi se mai întreabă de ce dorm studenţii cu capul pe bănci. Sau, alteori, la examene, îţi spun în faţă: „Anul trecut ai avut 6. Nu-ţi pun mai mult de 9“. Totuşi, sunt şi profesori pe care îi apreciez enorm, mai ales pentru faptul că reuşesc, prin pasiunea cu care vorbesc, să te determine să adori o materie care – spun mulţi – e dificilă, precum imunologia.
   Am lăsat la urmă bursele studenţilor. Aveţi idee cât este o bursă a unui student la medicină? 260 de lei. (Micşorată pe perioada vacanţelor, bineînţeles, deoarece studentul nu merge la facultate, chiar dacă plăteşte în continuare căminul.) Doar atât merită să primească un student care pleacă de la 7 dimineaţa de acasă şi se întoarce la 8 seara. Asta în cazul în care nu merge şi în gardă, unde îl poate prinde miezul nopţii. Ideea este că un student, în general, merită mai mult decât primeşte.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe