De Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, o studentă la Medicină face planuri ca tot mai multă lume să ştie ce înseamnă cancerul de sân şi cum poate fi depistat înainte să te omoare. E vineri seara şi toate cursurile s-au terminat. Doar vreo douăzeci de studente au rămas într-un amfiteatru mic de la parter şi notează ce spune Oana Velicu, o rezidentă la Ginecologie care a venit să le înveţe despre cancerul de sân. (...) "> Lupta cu cancerul de sân - Viața Medicală
Newsflash

Lupta cu cancerul de sân

de Dr. Sorina VASILE - feb. 18 2011
Lupta cu cancerul de sân

   De Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, o studentă la Medicină face planuri ca tot mai multă lume să ştie ce înseamnă cancerul de sân şi cum poate fi depistat înainte să te omoare. E vineri seara şi toate cursurile s-au terminat. Doar vreo douăzeci de studente au rămas într-un amfiteatru mic de la parter şi notează ce spune Oana Velicu, o rezidentă la Ginecologie care a venit să le înveţe despre cancerul de sân. (...)

   De Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, o studentă la Medicină face planuri ca tot mai multă lume să ştie ce înseamnă cancerul de sân şi cum poate fi depistat înainte să te omoare. E vineri seara şi toate cursurile s-au terminat. Doar vreo douăzeci de studente au rămas într-un amfiteatru mic de la parter şi notează ce spune Oana Velicu, o rezidentă la Ginecologie care a venit să le înveţe despre cancerul de sân.
   Flavia Flintaşu e studenta la Medicină de anul III care a pus cursul pe picioare. Stă pe rândul al doilea şi frământă o eşarfă. Nu cunoaşte pe nimeni care a avut cancer de sân, dar ştie că statisticile nu sunt roz: în ultimii 20 de ani, mortalitatea prin cancer de sân a crescut cu 17% în România, faţă de alte ţări din Europa, unde s-a redus cu aproape jumătate.
   „Iniţial, am organizat un workshop despre partea emoţională, despre modul cum diagnosticul de cancer de sân afectează părerea despre sine, cum se schimbă interacţiunile familiale, cele cu prietenii şi cunoştinţele. Am vorbit cu doctorul Petre Rădescu, rezident la Psihiatrie, care ne-a ajutat să facem un curs pe această temă“, povesteşte Flavia.
   Cu cât a citit mai multe despre cancerul de sân şi a vorbit cu mai multă lume despre acest lucru, a aflat că femeile din România nu ştiu mare lucru despre această afecţiune, chiar dacă există campanii naţionale şi articole cu limbaj accesibil. S-a hotărât să organizeze ceva din banii ei: a printat pliante alb-negru cu imagini care învăţau femeile cum să se palpeze şi să depisteze când ceva nu e în regulă. Şi-a căutat voluntari şi au împărţit împreună fluturaşi peste tot în oraş. Acum plănuieşte să-şi extindă proiectul: „Vreau să informez şi persoane de peste 25 ani. Pe de altă parte, îmi doresc să includ chiar şi elevi de liceu, în special clasele XI–XII. Poate chiar să vorbim cu pacientele care au supravieţuit bolii…“.
   Sunt multe detalii de pus la punct şi până atunci Flavia vrea doar să asculte şi să înveţe cât mai multe despre cancer, atât medical, cât şi social. Ascultă cu privirea plecată cum dr. Velicu povesteşte: „Femeile de la ţară se tratează cu foi de varză şi ajung târziu la doctor. Am văzut o pacientă cu ţesutul aşa de necrozat că pe masa de operaţie sânul începea să se desprindă singur“…
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe