Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă

Kinetoterapia la pacienții imobilizați

Viața Medicală
Bogdan RACOVIȚĂ luni, 24 aprilie 2017
     Pacienții imobilizați la pat au un status de performanță ECOG 3. La acești pacienți, programul de kinetoterapie trebuie individualizat în funcție de diagnostic, vârstă, comorbidități, gradul de atrofie al musculaturii. Kinetoterapia are rolul de a îmbunătăți calitatea vieții pacientului. Programele de kinetoterapie pot fi utilizate în cadrul neurologiei recuperatorii (de exemplu recuperarea după un accident vascular cerebral soldat cu pareze sau paralizii). Aceste programe au efecte pozitive atât la nivel muscular, cât și la nivel articular, îmbunătățesc circulația și stopează procesul de atrofie musculară. În ciuda multiplelor beneficii există și contraindicații ale acestor programe: procese inflamatorii acute, hemoragiile active, tuberculoza, fracturi deschise.
     Programele de kinetoterapie conțin, cel mai frecvent, exerciții pasive, în acest caz se folosesc tracțiunile, mobilizarea pasivă mecanică, mobilizarea autopasivă etc. De asemenea, pentru prevenirea apariției escarelor, este indicată mobilizarea pacientului în decubit lateral stâng sau drept. O altă manevră extrem de importantă în cazul pacienților imobilizați la pat este tapotajul, ce are ca scop mobilizarea secrețiilor treaheo-bronșice și prevenirea pneumoniilor de stază.
     Pe durata programului, kinetoterapeutul urmărește exercițiile efectuate prin măsurarea vizuală a unghiului de mișcare (se observă micșorarea sau mărirea unghiului), iar urmărirea atentă a mimicii pacientului în timpul exercițiilor ajută la identificarea zonei dureroase, în cazul în care pacientul se află în imposibilitatea de a comunica.
     Specialistul în kinetoterapie are și un rol educativ: informează aparținătorii despre metodele de îngrijire ale pacientului imobilizat la pat, sprijinul fizic și psiho-emoțional fiind esențiale.
     Kinetoterapia are un rol bine definit în cazul pacienților imobilizați la pat, iar scopul este îmbunătățirea calității vieții pacientului, dar și a familiei acestuia.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC