Newsflash

Kinetoterapia la pacienții imobilizați

de Bogdan RACOVIȚĂ - apr. 24 2017
Kinetoterapia la pacienții imobilizați
     Pacienții imobilizați la pat au un status de performanță ECOG 3. La acești pacienți, programul de kinetoterapie trebuie individualizat în funcție de diagnostic, vârstă, comorbidități, gradul de atrofie al musculaturii. Kinetoterapia are rolul de a îmbunătăți calitatea vieții pacientului. Programele de kinetoterapie pot fi utilizate în cadrul neurologiei recuperatorii (de exemplu recuperarea după un accident vascular cerebral soldat cu pareze sau paralizii). Aceste programe au efecte pozitive atât la nivel muscular, cât și la nivel articular, îmbunătățesc circulația și stopează procesul de atrofie musculară. În ciuda multiplelor beneficii există și contraindicații ale acestor programe: procese inflamatorii acute, hemoragiile active, tuberculoza, fracturi deschise.
     Programele de kinetoterapie conțin, cel mai frecvent, exerciții pasive, în acest caz se folosesc tracțiunile, mobilizarea pasivă mecanică, mobilizarea autopasivă etc. De asemenea, pentru prevenirea apariției escarelor, este indicată mobilizarea pacientului în decubit lateral stâng sau drept. O altă manevră extrem de importantă în cazul pacienților imobilizați la pat este tapotajul, ce are ca scop mobilizarea secrețiilor treaheo-bronșice și prevenirea pneumoniilor de stază.
     Pe durata programului, kinetoterapeutul urmărește exercițiile efectuate prin măsurarea vizuală a unghiului de mișcare (se observă micșorarea sau mărirea unghiului), iar urmărirea atentă a mimicii pacientului în timpul exercițiilor ajută la identificarea zonei dureroase, în cazul în care pacientul se află în imposibilitatea de a comunica.
     Specialistul în kinetoterapie are și un rol educativ: informează aparținătorii despre metodele de îngrijire ale pacientului imobilizat la pat, sprijinul fizic și psiho-emoțional fiind esențiale.
     Kinetoterapia are un rol bine definit în cazul pacienților imobilizați la pat, iar scopul este îmbunătățirea calității vieții pacientului, dar și a familiei acestuia.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe