Newsflash

Kinetoterapia în torticolisul congenital

de Bogdan RACOVIȚĂ - iul. 14 2017
Kinetoterapia în torticolisul congenital
     Torticolisul congenital afectează unul din două sute de nou-născuți, potrivit celor mai recente studii. În cele mai multe cazuri, torticolisul este diagnosticat la câteva săptămâni de la naștere, atunci când se observă înclinarea capului fie pe partea stângă, fie pe partea dreaptă, cu imposibilitatea înclinării capului pe partea opusă. Torticolisul congenital prezintă anumite riscuri prin postura pe care capul o are (înclinat sau răsucit), putând afecta forma capului, deoarece acesta este încă maleabil. Medicul specialist pediatru sau chiar cel de familie poate pune diagnosticul.
     Și în această afecțiune, kinetoterapia are un rol bine stabilit, cu ajutorul ei putându-se obține rezultatele dorite, dacă se urmează un program bine stabilit, efectuat de două-trei ori pe săptămână. În același timp, kinetoterapeutul trebuie să aibă în vedere și instruirea părinților, în special a mamei, pentru continuarea efectuării exercițiilor și în lipsa lui.
     M-am ocupat de foarte multe cazuri de acest gen în ultimul an, tratamentul non-farmacologic pe care l-am aplicat constând în masaj și kinetoterapie activă sau pasivă pe zona respectivă. În prima fază, fac un masaj de cca 15–20 de minute pe zona afectată (umăr, gât și coloană cervicală), după care exerciții pasive pentru decontracturarea musculaturii respective.
     Programul de kinetoterapie mai conține și exerciții active prin stimuli auditivi. De exemplu, o jucărie zgomotoasă care să atragă atenția în partea opusă, astfel încât bebelușul să își întoarcă singur capul din poziția vicioasă în care se află. Aceste exerciții ar fi cele mai recomandate la un bebeluș diagnosticat cu torticolis congenital, deoarece mișcările sunt efectuate natural, fără contracțiile musculare aferente unei eventuale opuneri a micuțului. 
     Din echipa care se ocupă de bebeluș, pe lângă kinetoterapeut ar trebui să facă parte și medicul de familie sau pediatrul, dar și un psiholog, care să fie alături de părinți. Am observat foarte multe cazuri de depresie sau vinovăție, la mame în general, care consideră că ceea ce se întâmplă li se datorează.
     De menționat că, la momentul actual, nu se poate stabili, nici măcar cu aproximație, un termen de vindecare în torticolisul congenital, deoarece fiecare organism este unic și reacționează diferit la programele de kinetoterapie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe