Newsflash

Kinetoterapia în sindromul Rett

de Bogdan RACOVIȚĂ - aug. 25 2017
Kinetoterapia în sindromul Rett
     Sindromul Rett este o afecțiune genetică manifestată în general la sexul feminin și doar în cazuri excepționale la sexul masculin, fiind descris pentru prima dată în anul 1966, de neurologul austriac Andreas Rett. Incidența acestui sindrom care afectează dezvoltarea normală a creierului este destul de mică – un caz la 10.000–15.000 de subiecți.
     În ceea ce privește debutul sindromului, este bine de știut că după o sarcină care a decurs normal, în intervalul vârstei de 6 luni până la 2 ani apar diferite tulburări în coordonarea mișcărilor și o încetinire a creșterii diametrului cranian la copil.
     În experiența de kinetoterapeut, am întâlnit un singur caz diagnosticat cu sindrom Rett, dar care avea și alte diagnostice secundare. Inițial mi-a fost greu să asociez cazul cu altele similare în ceea ce privește abordarea kinetoterapeutică, pentru a stabili un program de urmat.
     Manifestările acestui sindrom constau în apariția mișcărilor necoordonate, încetinirea creșterii diametrului cranian, pierderea controlului asupra mâinilor și apoi asupra întregului corp. Pacientul clipește des sau uneori ține un ochi închis, încetează să mai vorbească și să mai comunice. Cu cât vârsta pacientului este mai mică, cu atât stările de agitație sunt mai accentuate. În ceea ce privește convulsiile, acestea apar la peste jumătate din copiii diagnosticați.
     Ca tratament non-farmacologic, terapia prin mișcare are un rol foarte important în viața copilului diagnosticat cu sindrom Rett, crescând calitatea vieții acestuia. Fiind o boală limitantă de viață, familia și echipa interdisciplinară care îngrijesc copilul trebuie să se axeze pe creșterea calității vieții acestuia. Programele de kinetoterapie constau în exersarea menținerii mobilității articulare și a forței musculare la un nivel cât mai ridicat, atât pentru membrele superioare, cât și pentru membrele inferioare. Se pot efectua exerciții cu diferite obiecte (mingi, bastoane, săculeți de nisip, elastic pentru gimnastică). Exercițiile pentru coloana vertebrală au de asemenea un rol important în îmbunătățirea calității vieții pacientului diagnosticat cu sindrom Rett.
     Programele de kinetoterapie se pot efectua trei-patru zile pe săptămână, iar în celelalte zile se pot combina terapii alternative, cum ar fi: yoga, masajul, hidroterapia, terapia prin muzică sau chiar terapia cu animale. Programele de kinetoterapie pot fi individualizate pentru fiecare pacient, indiferent de vârsta acestuia.
     Kinetoterapia poate îmbunătăți în mod real atât viețile pacienților cu sindrom Rett, cât și pe cele ale membrilor familiilor lor. Fiecare kinetoterapeut trebuie să ofere pacienților cu sindrom Rett programe de kinetoterapie, care cresc și mențin mobilitatea articulară și forța musculară.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe