Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă

Kinetoterapia în sindromul Rett

Viața Medicală
Bogdan RACOVIȚĂ vineri, 25 august 2017
     Sindromul Rett este o afecțiune genetică manifestată în general la sexul feminin și doar în cazuri excepționale la sexul masculin, fiind descris pentru prima dată în anul 1966, de neurologul austriac Andreas Rett. Incidența acestui sindrom care afectează dezvoltarea normală a creierului este destul de mică – un caz la 10.000–15.000 de subiecți.
     În ceea ce privește debutul sindromului, este bine de știut că după o sarcină care a decurs normal, în intervalul vârstei de 6 luni până la 2 ani apar diferite tulburări în coordonarea mișcărilor și o încetinire a creșterii diametrului cranian la copil.
     În experiența de kinetoterapeut, am întâlnit un singur caz diagnosticat cu sindrom Rett, dar care avea și alte diagnostice secundare. Inițial mi-a fost greu să asociez cazul cu altele similare în ceea ce privește abordarea kinetoterapeutică, pentru a stabili un program de urmat.
     Manifestările acestui sindrom constau în apariția mișcărilor necoordonate, încetinirea creșterii diametrului cranian, pierderea controlului asupra mâinilor și apoi asupra întregului corp. Pacientul clipește des sau uneori ține un ochi închis, încetează să mai vorbească și să mai comunice. Cu cât vârsta pacientului este mai mică, cu atât stările de agitație sunt mai accentuate. În ceea ce privește convulsiile, acestea apar la peste jumătate din copiii diagnosticați.
     Ca tratament non-farmacologic, terapia prin mișcare are un rol foarte important în viața copilului diagnosticat cu sindrom Rett, crescând calitatea vieții acestuia. Fiind o boală limitantă de viață, familia și echipa interdisciplinară care îngrijesc copilul trebuie să se axeze pe creșterea calității vieții acestuia. Programele de kinetoterapie constau în exersarea menținerii mobilității articulare și a forței musculare la un nivel cât mai ridicat, atât pentru membrele superioare, cât și pentru membrele inferioare. Se pot efectua exerciții cu diferite obiecte (mingi, bastoane, săculeți de nisip, elastic pentru gimnastică). Exercițiile pentru coloana vertebrală au de asemenea un rol important în îmbunătățirea calității vieții pacientului diagnosticat cu sindrom Rett.
     Programele de kinetoterapie se pot efectua trei-patru zile pe săptămână, iar în celelalte zile se pot combina terapii alternative, cum ar fi: yoga, masajul, hidroterapia, terapia prin muzică sau chiar terapia cu animale. Programele de kinetoterapie pot fi individualizate pentru fiecare pacient, indiferent de vârsta acestuia.
     Kinetoterapia poate îmbunătăți în mod real atât viețile pacienților cu sindrom Rett, cât și pe cele ale membrilor familiilor lor. Fiecare kinetoterapeut trebuie să ofere pacienților cu sindrom Rett programe de kinetoterapie, care cresc și mențin mobilitatea articulară și forța musculară.

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC