Newsflash

Jefuitorii de medicamente

de Dr. Martin S. MARTIN - aug. 7 2014
Jefuitorii de medicamente
Consumul de droguri este o problemă veche şi complicată a Statelor Unite, care nu pare să fi fost modificată mult de intervenţiile organelor de lege. Victoria în războiul antidrog este îndepărtată şi – pentru unii – iluzorie. Folosirea drogurilor medicale a crescut exploziv în ultimii ani şi a întrecut clasicele droguri de stradă (heroină, cocaină, metadonă, metamfetamine de producţie ilegală), excepţie făcând marijuana. Se apreciază că 11% din populaţia Americii cu vârsta de 12 ani sau mai mult (totalizând 3,1 milioane de indivizi) foloseşte droguri medicale, sporadic sau constant. În timp ce drogurile ilicite „de stradă“ sunt responsabile de 10.000–20.000 de decese pe an, cele medicale au produs, în anul 2006, în jur de 106.000 de morţi prin supradozaj (JAMA).
Costurile utilizării de droguri medicale sunt enorme, atingând 53 de miliarde de dolari pe an (pierderea productivităţii, poliţie şi justiţie, tratamente de dezintoxicare, costul complicaţiilor medicale), iar profitul celor care le aduc pe piaţa ilicită este de aproximativ 25 de miliarde de dolari pe an.
Cum ajung drogurile medicale pe stradă? De-a lungul întregii filiere producător–distribuitor–farmacii–medici–personal medical– bol­navi–fa­milii de bolnavi, sunt active mecanismele de sustragere prin furt, falsificare şi vindere de reţete, prin fraude de internet, înşelătorie, furt în familii şi transport din alte ţări. Pe stradă se vând ta­ble­tele (opioide, narcotice, analgezice, sedative, stimulante, tranchilizante); o tabletă de valium se negociază la 5–10 dolari, în timp ce una de oxycontin (opiaceu de sinteză) atinge 80 de dolari.
O metodă prin care se pot procura droguri medicale este deturnarea medicamentelor prescrise legal: sunt luate de la cei cărora le-au fost destinate şi introduse în circuitul ilegal de droguri, sau sunt folosite chiar de cei care le sustrag. Deturnarea are loc în familii, în cabinetele medicale, dar şi în spitale, unde, de cele mai multe ori, cei care operează sunt cadre medicale, sau angajaţi de tip brancardieri, tehnicieni, îngrijitori. În spitale, se fură mai puţin tablete şi mai mult droguri injectabile. Preferatul este fentanilul, urmat de morfină, punând în pericol viaţa bolnavului de la care se sustrag medicamentele.
Mayo Clinic Proceedings, vol. 89, numărul 7 din iulie 2014 descrie o nouă complicaţie de spital care combină deturnarea de droguri cu infectarea pacienţilor. Personalul care a fost vinovat de acţiunea criminală a declanşat focare epidemice de bacteriemii cu germeni Gram negativ, sau infectarea cu virusul hepatitic C. Ele au fost investigate de experţi ai spitalului şi ai Centrului de Control al Bolilor şi, prin expertiza epidemiologică, s-a ajuns la identificarea celor responsabili. În departamentele de chirurgie, mulţi bolnavi sunt conectaţi după operaţie la pompa analgezică, ataşată la linia de perfuzie intravenoasă. Aceasta foloseşte rezervoare de morfină şi este reglată să introducă în circuit doze mici de morfină, atunci când bolnavul apasă pe butonul de comandă. La un spital din statul Illinois, în anul 2006, o soră toxicomană obişnuia să sustragă morfină din „cartuşul“ care trebuia schimbat în tura ei şi să completeze lipsa cu o cantitate egală de apă de la robinet. A produs, în acest fel, nouă cazuri de septicemie cu germeni Gram negativi.
În mai multe spitale, bolnavii care fuseseră trataţi prin intervenţii vasculare şi radiologice primeau injecţii intravenoase cu fentanil la saloanele de recuperare. Surori medicale sau tehnicieni de radiologie, purtători de virus hepatitic C, şi-au injectat intravenos o parte a conţinutului din seringile de fentanil, după care au injectat restul la bolnavi, fără să schimbe acele. Au rezultate zeci de cazuri de noi îmbolnăviri cu hepatită C, poate chiar sute de cazuri rămase neidentificate, la bolnavi care nu dezvoltă simptome imediat după inoculare, ci la mai multe luni după.
Deşi în spitalele americane drogurile se păstrează în camere închise, la care au acces doar cei care posedă codurile de securitate şi cărucioarele mobile cu medicamentele bolnavilor, putând fi manipulate doar prin introducerea în computer a codului bolnavilor şi utilizatorilor, frauda încă este posibilă. Unul din motive este că personalul medical implicat – cel mai des medici, farmacişti şi surori afectaţi de toxicomanie – sunt indivizi inteligenţi, puternic motivaţi să obţină drogurile şi uneori atât de disperaţi încât sunt capabili să-şi asume riscuri. În prevenirea jafului de droguri în spitale şi mai ales a actelor care periclitează bolnavii, ce pot fi expuşi la îmbolnăviri cu afecţiuni grave, se cer instituite noi măsuri de precauţie: mai multe camere video, prezenţa mai activă a asistentelor supraveghetoare sau şefelor de tură, testarea prin probe de urină a personalului la intervale frecvente, instruirea bolnavilor şi familiilor şi cooperarea mai strânsă cu experţii legali.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe