Newsflash

Irlandezul cu suflet de român

de Dr. Virgil RĂZEŞU - iul. 30 2015
Irlandezul cu suflet de român
Nu, nu este nicio greșeală. Un asemenea personaj există și poartă numele de Peter Hurley. Într-o zi de sfârșit de primăvară, plină de lumină și prospețime, la Durău, la poalele Ceahlăului cu vârfurile încă acoperite de zăpadă, prezent la Adunarea generală a filialei Neamț a forului montan, am fost fericitul beneficiar al unei lecții uluitoare. Amestec de dragoste, respect și admirație față de România, de bun simț și cunoaștere din filozofie, economie, etnologie, administrație, turism, religie și cultură. Lecția aparținea unui Badea Cârțan modern și, evident, mai tânăr, necunoscut la vremea aceea pentru semnatarul acestor rânduri.
Subțiratic și ceva mai scund decât înaintașul nostru pedestraș spre Roma, cu privire pătrunzătoare, mustață și barbă scurtă, personajul era îmbrăcat în blugi strâmți, cu ghete mai deschise la culoare, cu sacou și cravată, departe de ceea ce s-ar putea chema „la patru ace“. Într-o română ușor stâlcită, dar cu atât mai fermecătoare, Peter Hurley ne-a uimit cu discursul său. Cetățean irlandez, născut în 1968, cu studii superioare și masterat în comerț, plecat să-și găsească un loc de muncă dincolo de Canalul Mânecii, nu s-a împăcat cu alte țări, a ajuns și în  Cehia, până când un coleg i-a amintit de România. S-a stabilit în București din anul 1994, s-a căsătorit cu o româncă, cu care are un băiețel de 4–5 ani și – de necrezut - s-a botezat ortodox.
Ne-a descris, în mare, drumurile făcute pe jos, de la Cernăuți la București și de la Săpânța la Muzeul Țăranului Român. A plecat fără bani în buzunar, tocmai pentru a se feri de tentația de a urca în vreun mijloc de transport și, când a fost invitat într-o căruță sau o mașină, a refuzat. A făcut precum păsările cerului care nu se îngrijesc de ce vor mânca a doua zi: a bătut (sau nu), simplu, la miez de noapte sau în plină zi, în prima poartă ieșită în cale și a primit: hrană, pernă sub cap și, mai ales, dragoste de aproape. A ales drumurile naturale, chiar ocolitoare, nu cele asfaltate sau pietruite, a mers prin păduri și locuri neumblate și, când a fost întrebat dacă nu-i este frică de lupi, a spus, nonșalant, că nu. S-a oprit la toate bisericile din drum, minunat de alcătuirile lor, s-a închinat și a luat seama la troițele și crucile ieșite în cale, a cunoscut sumedenie de oameni, în afara celor pe care-i cunoștea deja, puzderie, și și-a asigurat drumul, unde era așteptat de fratele domnului X, de părinții lui Y, prietenii lui Z și așa mai departe, despre care vorbește cu admirație și cărora nu ostenește să le atribuie calități și merite de oameni simpli sau școliți.
În Franța există un „drum al vinurilor“, România are „un drum al mănăstirilor”. Peter Hurley a scris o carte „Drumul crucilor“, splendidă transpunere în cuvânt a drumului de pedestraș, din Maramureș până la București, pentru care a făcut fotografii și desene. Mi-a oferit-o și am fost grăbit să-i întorc paginile până târziu în noapte și l-am descoperit așa cum era și în vorbă : „Am avut plăcerea și durerea de a străbate de două ori anul acesta «drumul crucilor» și cei 650 de kilometri, o dată mergând pe jos și o dată scriind“.
Din cartea lui am aflat că a fost viceconsul al Irlandei în România (2000–2006), este producătorul Festivalului intercultural de tradiții țărănești „Drumul lung spre Cimitirul Vesel“, organizat anual la Săpânța, este președinte și membru fondator al Asociației Interculturale de Tradiții și de Încurajare a Turismului Rural și al altor organizații care promovează produsele tradiționale și asocierea producătorilor agricoli. În 2011, a fost decorat (să te crucești și nu alta !) cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe