Newsflash

Invitație la donarea de sânge

de Stud. Antonia FITĂRĂU - mai 16 2016
Invitație la donarea de sânge
     Proiectul „Donează sânge! Fii erou!“ organizează între 9 și 13 mai o nouă campanie de donare de sânge ce se anunță a fi cea mai amplă și mai complexă de până acum, desfășurată simultan în nouă centre universitare din țară: București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Sibiu, Craiova, Timișoara, Târgu-Mureș și Oradea.
     La organizarea evenimentului din Cluj-Napoca au contribuit peste 100 de voluntari activi ai proiectului, studenți ai UMF „Iuliu Hațieganu“. Zâmbitori, deschiși, dornici de mai mult, plini de viață, dar în același timp profesioniști – aceștia alcătuiesc Organizația studenților mediciniști (OSM), care se pregătește intens pentru a treia campanie, de data aceasta națională. Ei participă la organizarea campaniilor bianuale, la informarea și educarea populației generale clujene. Printre obiectivele voluntarilor se numără creșterea procentului de donatori din țara noastră, care la momentul actual este de 2–3% la nivel național, comparativ cu 20–30% în țările europene și chiar 50–60% în cele nordice, dar și facilitarea accesului la actul donării.
     Pe parcursul pregătirii campaniei, voluntarii au participat la informarea și conștientizarea populației din Cluj-Napoca asupra importanței și beneficiilor actului donării de sânge, prin intermediul comunității online și prezentărilor susținute în cadrul facultăților din oraș. Succesul campaniilor de până acum se datorează în egală măsură voluntarilor dedicați, care se implică în organizarea campaniilor din proiect, donatorilor care răspund mereu apelului voluntarilor și înțeleg nevoia de sânge cu care se confruntă clinicile medicale clujene, dar și partenerilor și sponsorilor. Printre partenerii principali se numără și două organizații caritabile: Beard Brothers și The Sisterhood.
 
     Cu ajutorul dumneavoastră putem crește procentul de donatori din populație la un nivel european și putem atinge numărul de 800 de donatori în cinci zile de campanie, acoperind pentru o scurtă perioadă de timp necesarul de sânge cu care ne confruntăm. Lansăm o invitație către toți clujenii capabili să doneze de a ni se alătura la Centrul regional de transfuzie sanguină Cluj-Napoca, str. Nicolae Bălcescu nr. 18 (colț cu str. Paris), în perioada de desfășurare a campaniei, între 7,30 și 13,00. Donatorii vor fi întâmpinați de voluntari cu o mulțime de premii, tombole, mâncare și răcoritoare, precum și multe alte surprize.
     Pentru a putea dona sânge, există câteva condiții pe care donatorul trebuie să le îndeplinească. Aceștia trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, să aibă o greutate corespunzătoare (peste 55 kg pentru femei, peste 60 kg pentru bărbați) și o stare generală de sănătate bună, fără antecedente de hepatită, tuberculoză sau alte boli infecțioase. De altfel este necesar ca donatorul să nu fie alergic, răcit, să nu urmeze un tratament medicamentos și să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele luni. Tensiunea arterială nu trebuie să depășească valoarea de 180/100 mm Hg, iar donatorii de sex feminin să nu fie în perioada ciclului menstrual și să nu urmeze un tratament anticoncepțional. În ziua recoltării sângelui, donatorul trebuie să fie odihnit, să nu fie după o tură de noapte la serviciu, să nu fi consumat alcool în ultimele 72 de ore și să nu fi mâncat grăsimi în ultimele 24 de ore; pentru dimineața respectivă se recomandă un mic dejun ușor, lipsit de grăsimi. Donatorii se vor prezenta cu actul de identitate, cei care primesc pensie de boală, indiferent de diagnostic sau care s-au vaccinat în ultimele două săptămâni fiind excluși.
     Cei care vor dona sânge vor avea și câteva facilități. Ei vor primi șapte bonuri de masă, valide în orice magazin care acceptă această formă de plată, și vor beneficia de gratuitate pentru analize de sânge care depistează prezența unor afecțiuni precum hepatita B și C, HIV, sifilis (VDRL) sau leucemie (HTLV). Vor fi incluse și analiza hemoglobinei sau determinarea grupului sanguin (A, B, O, AB) și a factorului Rh (D), ori a anticorpilor antieritrocitari. Donatorii vor primi o adeverință pentru reducerea cu 50% a prețului abonamentului de transport în comun (RATUC) pentru o lună și o zi liberă.
    Donatorii trebuie să știe că nu există substitut pentru sângele uman, iar sângele donat are o durată de viață limitată, motiv pentru care este importantă donarea constantă. O unitate de sânge recoltată de la un donator (420 ml) poate salva trei vieți și cineva are nevoie de sânge o dată la trei secunde. Deși este un act umanitar care nu costă nimic, ba chiar scade riscul de a dezvolta anumite forme de cancer sau de producere a infarctului miocardic acut, doar 2% din populația României donează sânge, în condițiile în care aproximativ 60% din populație va avea nevoie, la un moment dat, de minimum o transfuzie de sânge.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe