Newsflash

Între ghilimele

de - apr. 6 2015
Între ghilimele

Dintr-un interviu publicat în The Psychologist aflăm la ce e bună plictiseala: la stimularea creativităţii. Cu cât e mai plictisitoare sarcina ce trebuie îndeplinită, cu atât e mai mare creativitatea. După. Dar nu vă grăbiţi. Drumul spre creativitate duce la diabet. Se pare că gestul cel mai frecvent al oamenilor care se plictisesc la serviciu este să mănânce ciocolată. (A. M.)

 

La numai vreo două zile după celebrarea universală a constantei л, ministrul Bănicioiu îşi oferă prilejul de a mai strecura o inaugurare. În substanţa renovată a ambulatoriului de la „Parhon“, numai bun de filmat şi de lăudat. Situaţia incurabilă care persistă totuşi aici este lipsa cronică de personal medical. Care şi ea rămâne constantă. (M. G. C.)

 

Dacă ar fi să apelăm, oarecum, la Vergiliu, am putea să deducem că un corp social sănătos are nevoie de un suflet sănătos. Poate nu vom mai aştepta prea mult până când psihiatrii, neurologii, epidemiologii ori sociologii se vor pronunţa cum se face de un număr atât de mare de indivizi care recurg la jaf şi la corupţie reuşesc să trăiască sub imensa povară a nelegiuirilor lor. Şi încă să trăiască bine. (M. G. C.)

 

Clinical Anatomy este un adevărat OTV al ştiinţei. După ce publica anul trecut un articol florentin care proclama sus şi tare că orgasmul vaginal pur şi simplu nu există (un fel de review mai atipic, nu o cercetare originală), de data aceasta revista dezgroapă idei care amestecă antropologia cu diagnosticul şi reuşeşte (involuntar) să stârnească din nou zâmbete. Un studiu turcesc a găsit un predictor al schizofreniei la bărbaţi: raportul scăzut dintre lungimea indexului şi cea a inelarului, dar şi asimetria dintre degetele celor două mâini. Ce le-o mai trebui psihiatrilor ditamai DSM-ul când diagnosticul se pune cu şublerul? (A. M.)

 

Dacă nu ar conţine şi prevederi crunte făcute să sperie precupeţii, am putea crede că autorii proiectului de cod fiscal vor să ne stricăm de râs. De ce cred ei că reducând impozitul pe spirtoase va creşte bugetul – nu se ştie. Poate dacă vrei să-ţi furi singur căciula aşa o fi. Dar cum creşterea consumului de alcool va anemia acest buget prin toate efectele etilismului, nu bănuim pe unde vor scoate cămaşa. Însă asta e altă căciulă. (M. G. C.)

 

Luăm notă de un material care prezintă o experienţă australiană prin care pachetele de ţigări au căpătat o imagine mai respingătoare. Suntem de acord cu metoda, dar am zice ca, pe la noi, să fie făcută „la pachet“ şi pentru produsele farmaceutice. Acestea ar putea fi vândute în flacoane banale şi cu titluri numerice. Că nu s-ar supăra nimeni dacă va scădea consumul. (M. G. C.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe