Newsflash

Între ghilimele

de - ian. 22 2015
Între ghilimele

Ne amintim cum, timp de câţiva ani, o distinsă oculistă bântuia televiziunile lăcrimând, frângându-şi mâinile şi implorând să fie potolit avântul celor captivaţi de sezonul petardelor care provoca drame oftalmologice teribile. Zilele trecute, în sezonul gheţuşului, am putut însă vedea, tot la tv, un tânăr confrate ortoped, care preciza cu o prea evidentă veselie (probabil exclusiv profesională) că lunecuşul din acest an aduce la spital absolut toate tipurile de fracturi. O tempora, o mores! (M. G. C.)

 

Dacă nu v-aţi lăsat încă de fumat dar plănuiţi s-o faceţi, un studiu din Evolution and Human Behaviour vă vinde un pont de a vă maximiza şansele: evitaţi femeile frumoase. Chiar şi în poze. Vederea unor partenere atractive i-a făcut pe fumătorii cercetaţi să-şi piardă autocontrolul şi să se reapuce mai uşor şi mai repede de fumat. Aşa se explică, probabil, de ce fumătorii care consumă alcool nu sunt capabili să renunţe la ţigări: după trei beri, toate femeile sunt frumoase. (A. M.)

 

Sediul editurii medicale a Facultăţii de medicină de la Harvard este în aceeaşi clădire cu sediul prestigioasei reviste New England Journal of Medicine. În State, de multe ori, importanţa unei instituţii/funcţii este semnalată de etajul la care se află: cu cât eşti mai sus, cu atât eşti mai important. Ei bine, în clădirea respectivă, NEJM e la cel mai înalt etaj, în timp ce editura medicală Harvard e la etajul 2. Amărâţi ăştia de la Harvard, mi-a părut rău de ei. (M. V. A.)

 

După multe discuţii şi deliberări, „Pur şi simplu ştiu“ devine cea mai importantă dovadă folosită în medicină, depăşind ca nivel al dovezilor analizele sistematice şi studiile controlate randomizate, anunţă Society of Healthcare Epidemiology of America. În sfârşit, oamenii de ştiinţă au decis să dea dreptate feelingului părinţilor care decid să nu îşi vaccineze copilul sau celor care cred că remediile homeopatice au vindecat răceala. Să nu credeţi cumva că e o glumă românească. Nu, este canadiană, via The Spudd. (M. G. M.)

 

Ne-a trebuit un sfert de secol ca să aflăm de ce nu avem suficiente autostrăzi: nu am avut un masterplan semnat politic. Cu asta ne-a liniştit ministrul Ioan Rus. Deşi, cu ceva vreme în urmă, oferea alte explicaţii. Să fi avut o revelaţie? Dacă mă gândesc bine, de ce ne trebuie aşa multe maşini? Ca să cheltuim banii pe autostrăzi? Sau doar ca să-i enervăm pe Ioan Rus şi pe premierul Ponta cu întrebări pe această temă? Nu ar fi mai simplu să dea o ordonanţă (că tot se pricepe premierul) să circulăm ca pe vremuri, o zi numerele cu soţ, una cele fără soţ? (D. D. M.)

 

Dacă ar fi apărut anul trecut ştirea că medicii de familie au acceptat să distribuie cardurile de sănătate, ea ar fi ocupat prima poziţie în topul informaţiilor fanteziste şi bizare. Cunoscând plasamentul egotic al autorităţilor medicale, precum şi al acestei categorii profesionale, presupunem că situaţia se va menţine în aceiaşi parametri şi anul acesta, precum şi la mulţi ani. (M. G. C.)

 

Ştiaţi că în Tanzania funcţionează o eroică Societate naţională a albinoşilor? Lupta lor din ultimii ani a dus la interzicerea vracilor de către guvernul local. Vracii din Tanzania folosesc părţi din corpul albinoşilor pentru a prepara poţiuni puternice. Rămaşi fără ingredientul principal şi fiind nevoiţi să lucreze în ilegalitate, propunem vracilor din Tanzania să folosească bucăţi din corpurile politicienilor est-europeni. Sunt mai eficiente decât ale albinoşilor şi putem asigura şi studii ştiinţifice randomizate dublu-orb care să demonstreze asta. Facem orice pentru a-i ajuta pe politicienii români să devină utili. (M. V. A.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe