Newsflash

Între ghilimele

de - nov. 6 2014
Între ghilimele

Ministerul Sănătăţii completează sumele virate sistemului de sănătate cu încă 200 de milioane de lei. Sunt bineveniţi şi aceşti bani, dar de ce toate se întâmplă acum în prag de alegeri? S-au colectat mai mulţi bani din contribuţii sau s-a deschis vreo puşculiţă în care au intrat până acum banii care trebuiau sa meargă în sistem? Ţin minte că şi Nicolae Ceauşescu ne îmbia cu nişte măriri de salarii, pensii, alocaţii pentru copii, înainte de faimosul său zbor cu elicopterul, din decembrie ’89. (D. D. M.)

 

Pe măsură ce suntem tot mai convinşi că acţiunile preventive legate de febra hemoragică devin efective, asupra unui fenomen de altă natură (dar la fel de serios) nu se face mai nimic. În activităţi motivate electoral, populaţia este expusă unei infestări masive cu minciuni, ameninţări, promisiuni, aberaţii sau jigniri, de către cei mai mulţi dintre candidaţii la prezidenţiale. Fără ca aceştia să fie plasaţi în carantina pe care o merită. (M. G. C.)

 

Doi anatomişti italieni, într-un articol publicat într-o revistă modestă (Clinical Anatomy, clasată pe locul 15 ca influenţă din 20 de titluri în domeniul anatomiei şi morfologiei), „distrug“ mitul orgasmului vaginal (care ar fi, de fapt, declanşat de organele erectile din vecinătate) şi postulează că orgasmul este posibil pentru toate femeile, cu condiţia ca organele erectile (clitorisul, botezat de autori penis feminin) să fie stimulate (prin masturbare, cunnilingus sau cu degetul, în timpul actului sexual vaginal/anal). Cât despre punctul G – nu, nu există. Nu-l mai căutaţi degeaba. Pentru cei interesaţi, Vincenzo şi Giulia Puppo fac şi o schemă detaliată a modului în care orice femeie poate ajunge la orgasm. Ştiinţă şi tehnică, am putea spune, dacă numele n-ar fi deja luat. (A. M.)

 

Femeile care amână momentul în care vor deveni mame pot beneficia de crioprezervare ovocitară. Adică, îşi pot congela ovulele. Iar dacă sunt angajate la Apple sau la Facebook, pot face asta gratis, ca parte a pachetului salarial. Costă în jur de 10.000 de dolari, la care se adaugă 1.000 de dolari pe an, costul mentenanţei. Nu ştim ce bonus primesc angajaţii de sex masculin. (M. G. M.)

 


 
Iranul, talibanii din Afganistan, dar şi ceilalţi fundamentalişti şi preacuvioşi de pretutindeni şi de pe la noi îşi vor scuipa în sân şi-şi vor inunda tastaturile cu agheasmă atunci când vor afla, din revista online ZooKeys, de melcul care susţine diversitatea familiei. Aegista diversifamilia (foto) a fost descoperit de zoologi taiwanezi şi botezat astfel pentru a sublinia faptul că acest melc hermafrodit este un bun exemplu al diversităţii orientării sexuale din regnul animal. Ne aşteptăm ca şi ierarhii noştri să interzică melcii. Cel puţin pe cei care nu sunt (Doamne fereşte!) bine preparaţi şi însoţiţi de vinul potrivit. (A. M.)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Studiile psiho-sociologice nu încetează să ne uimească. Este cazul, de pildă, al unei – să-i zicem aşa – cercetări publicate în revista Personal Relationships de trei americani. Concluzia lor este că sunt suficiente trei-patru minute de observaţie a interacţiunii într-un cuplu pentru a ghici care sunt partenerii infideli. Uimitor nu este că astfel de articole ne sunt servite drept studii serioase, cât că există reviste şi editori care cred că stereotipurile culturale pot sta la baza unui glob de cristal „ştiinţific“. (M. A.)

 

Nu putem evalua efectul politic al inaugurării – cu preoţi şi panglici – unui ambulatoriu vopsit cu bani europeni, însă fără niciun fel de dotare, de ministrul Bănicioiu, la Găeşti, dar am constatat că nivelul umoristic al evenimentului a fost depăşit doar de absurdul perfect al situaţiei. (M. G. C.)

 

Primit la redacţie: „Aşa-numitul aspect de bărbie dublă este un fenomen destul de neplăcut provocat de diverşi factori. Într-adevăr, de cele mai multe ori este dat de depozitele de grăsime acumulate sub nivelul bărbiei. Însă, surprinzător, uneori predispoziţia către bărbia dublă este moştenită sau dobândită ca rezultat al obişnuinţei de a-ţi privi picioarele, de a dormi pe perne înalte sau de a citi culcat“. Fără comentarii. (A. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe