Newsflash

Între ghilimele

de - ian. 9 2014
Între ghilimele

Aici şi-au găsit locul, de-a lungul anului trecut, toate acele întâmplări reale care fac din România una dintre cele mai vesele şi, în acelaşi timp, cele mai triste ţări. Mai jos găsiţi o retrospectivă a celor mai ascuţite „ghilimele“ din 2013.

 

România va sprijini Republica Moldova pentru înfiinţarea unui sistem similar SMURD (Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare, şi Descarcerare). Acum, ştiind preferinţa pentru arhaisme a prietenilor noştri de la Chişinău, mă întreb cum se va numi varianta moldovenească: Serviciul Iute Mişcător de Reînsufleţire şi Descâlcire?

 

Seria gafelor cu care ne-a obişnuit un fost preşedinte al României a continuat recent, de data asta de la tribuna Academiei Române. Înşiruind rectorii de la UMF „Carol Davila“, Ion Iliescu a încheiat glorios: „... şi actualul ministru Sinescu“. Din primul rând de bănci, colegul său de coaliţie, Eugen Nicolăescu, a clătinat condescendent din cap.

 

O cititoare comentează pe Facebook, la ancheta publicată în numărul trecut despre infecţiile nosocomiale în spitalele româneşti, aşa: „Un profesor s-a enervat când a trimis o probă de fecale şi i-a venit rezultatul steril. A sunat laboratorul şi le-a spus ce avea pe suflet. Efectul: la următoarea probă, când au trimis ceai la laborator în loc de urină, a ieşit rezultatul cu sedimente rare“.

 

Atunci când declară că deschiderea unui punct farmaceutic în incinta Parlamentului este o „prostie“, domnul Nicolăescu dovedeşte, încă o dată, capacitatea dumnealui de a remarca imediat aşchia din ochiul altuia.

 

Premiul pentru jurnalism, la Gala Medica, organizată de Colegiul Medicilor din România, a fost acordat unui articol foarte scurt, de doar 441 de cuvinte. Peste jumătate dintre cuvintele acestui text premiat sunt un citat din Directiva europeană privind timpul de lucru. Având în vedere că printre nominalizaţii finali s-au aflat şi texte consistente, de calitate, înţelegem doar că juriul Galei Medica apreciază foarte mult calităţile narative, investigative şi rafinamentul exprimării din textele directivelor europene. Multe s-au spus până acum despre birocraţia de la Bruxelles, mai puţin că ar avea talente jurnalistice. Ne bucurăm că această descoperire a fost făcută de juriul Galei Medica şi nu de cine ştie ce critic literar scorţos şi nesuferit.

 

Nu a fost de ajuns că ministrul sănătăţii a fost atât de neconvingător încât în „disputa“ (presupunând că ar fi existat una) privind directiva europeană antitutun, punctul său de vedere a fost complet ignorat. După ce în Guvern a prevalat opinia ministrului economiei, deţinătorul portofoliului de la sănătate a fost şi portavocea României în dezbaterile Consiliului european de Miniştri. Bine măcar că ministrul sănătăţii nu este medic – o demisie de principii ne lipsea, pe canicula asta. Putem chiar înscrie pe pachetele de ţigări slim sau mentolate: principiile dăunează grav sănătăţii. Dar cu grijă, să rămână şi loc de brand.

 

Doctorul Raed Arafat nu este săptămâna aceasta în România. Ba mai mult, e plecat pe un alt continent. Repede, repede, descentralizaţi Ambulanţa, rupeţi SMURD-ul şi daţi fiecare UPU la consiliile judeţene. Acum e momentul, până nu se întoarce.

 

După ce i-a mulţumit public „domnului senator Dan Voiculescu“ pentru sprijinul acordat Academiei de Ştiinţe Medicale, prof. dr. Mircea Ifrim i-a invitat pe membrii AŞM să se pronunţe împotriva acceptării în rândurile lor a persoanelor care au colaborat cu securitatea şi a plagiatorilor. Remarcăm, totuşi, că nu i-a mulţumit public şi lui Victor Ponta.

 

O anchetă publicată în revista Science se intitulează plastic „China’s Publication Bazaar“. Remarc doar că atunci când poţi vinde locuri de autori ai unei lucrări publicate în reviste foarte bine cotate sau chiar studii integrale, pentru sume ce variază între 1.600 şi peste 25.000 de dolari, se cheamă că ai totuşi ce vinde. O afacere similară ar da faliment imediat în România, deşi cererea ar fi uriaşă.

 

Suntem terminaţi. Şssst... Nu vorbi. Ne ascultă. Cine? Cum cine? Serviciul de Informaţii al Sistemului Sanitar – SISS. Părintele lui ocult este un anume Vasile Păduraru, membru deplin conspirat al Federaţiei SANITAS Bucureşti. Atenţie ce zice nenea: „Serviciul va fi specializat în combaterea fenomenelor de corupţie, şpagă, trafic de influenţă şi alte aspecte negative care planează asupra cadrelor medicale. SISS va declanşa acţiunea de racolare de cadre din sistemul sanitar, indiferent de vârstă şi de nivelul de pregătire profesional, dar care nu sunt compromise moral şi juridic, identitatea reală a acestora urmând să fie total protejată, lucrându-se strict sub acoperire“. Şssst... Să ne acoperim cu toţii. Să devenim cu toţii membri deplin conspiraţi. Trăiască SISSI (mesaj către corectură: vă rog nu tăiaţi ultimul i).

 Precizăm că această rubrică este ofranda noastră pentru generaţiile viitoare. Ştim acest lucru şi ni-l asumăm. Vom învinge! Vom învinge! (sic) 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe