Newsflash

Între ghilimele

de - nov. 6 2013
Între ghilimele

Cade un tânăr lângă tine în pasajul Unirii şi tu – medic fiind – suni la 112, faci tot ce ştii că trebuie făcut, apoi aştepţi. Rezişti bomboanelor, sticlelor de suc, fiolelor de calciu, avalanşei de sfaturi şi, nu în ultimul rând, exclamaţiilor venite din partea celor sincer îngrijoraţi – „Dar cum puteţi să staţi fără să faceţi nimic?!“. Stai şi te întrebi cum ar fi dacă s-ar dota toate staţiile de metrou cu defibrilatoare… (M. G. M.)

 

Canadienii au descoperit gena pesimismului. Studiul din Psychological Science arată că varianta cu deleţii a genei ADRA2b (receptorul adrenergic alfa 2b), prin interferarea mecanismelor ce implică norepinefrina, l-ar face pe posesor să vadă cu precădere partea negativă a lucrurilor. În mulţime, de pildă, să observe figurile încruntate, iar în aer liber – pericolele potenţiale şi nu frumuseţea naturii. Mă aştept ca politicienii români să preia rapid ideea şi să pună neîncrederea cvasigenerală a populaţiei în partidele politice de la noi pe seama unei gene defecte. (A. M.)

 

Preţul pe care îl plătesc peştii zebră pentru a fi mai atractivi în ochii femelelor este unul surprinzător: ornamentele care le cresc şansele de procreare produc un puternic semnal inhibitor, ce împiedică regenerarea înotătoarelor rupte. Cu alte cuvinte, cercetarea din Developmental Cell ne arată că supravieţuirea şi reproducerea ar fi antagoniste. Implicaţiile pentru specia umană sunt... nebănuite.(M. A.)

 

Efectele crizei economice pot fi surprinzătoare: în Wisconsin, comparând cererile din timpul recesiunii cu cele din anii anteriori, specialiştii în medicină reproductivă au observat că bărbaţii care au solicitat vasectomii aveau, în medie, mai puţini copii (2,3 vs. 3,1). Iată, deci, una din cheltuielile la care se renunţă în vremuri grele: copiii. (A. M.)

 

A fost nevoie de nu mai puţin de patru granturi acordate de NIH şi de şase universitari de la Harvard pentru a compara felul în care ingestia de carne afectează calitatea spermei. Carnea procesată a fost asociată cu o spermă puţin normală morfologic, în vreme ce ingestia de peşte alb s-a corelat cu sperma normală. Peştele cu carnea roşie, în schimb, s-a corelat cu un număr ridicat de spermatozoizi. Studiul nu a fost încă publicat, ci doar prezentat la congresul Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Fertilitate. (M. A.)

 

Cel mai recent model propus pentru studiul traumatismelor cerebrale este – ţineţi-vă bine – Drosophila melanogaster. Acum, fie cercetătorii din Madison, Wisconsin, care propun acest model, au găsit o cale de a evalua cogniţia, vorbirea şi memoria musculiţei de oţet, fie studiul din PNAS se poate aplica doar unor creiere extrem de simple. Cum ar fi cele ale politicienilor. (A. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe