Newsflash

Între ghilimele

de - mai 22 2013
Între ghilimele
   Într-o dimineaţă, m-a binedispus enorm un articol scris de redactorul-şef al celui mai mare cotidian românesc (vă las să ghiciţi numele, nu-i greu). Omul remarcă că „o grămadă“ dintre pacienţii care ajung la UPU sunt „cetăţeni care s-au bătut“. Concluzia articolului e evidentă: „Le recomandăm ministrului Nicolăescu şi premierului Ponta să meargă la o unitate de primiri urgenţe dintr-un spital şi să numere câţi zdrahoni din ăştia sunt trataţi de sistemul medical românesc. Cu ce bani îi tratează? Evident, cu banii luaţi de la fraierii care îşi plătesc lună de lună asigurările de sănătate. Nu vi se pare strigător la cer? Nouă, da. Aţi auzit de vreun politician român care să vină cu soluţii pentru repararea acestei nedreptăţi? Noi n-am auzit“. Nici noi nu am auzit. Dar am râs pe cinste… (M. V. A.) 
   Oare unele titluri ale emisiunilor de televiziune cu caracter medical sunt interşanjabile? Eu am zis că da, după ce am urmărit emisiunea „Ce se întâmplă doctore?“, unde un bucătar renumit a „promovat“ friptura de iepure, de struţ şi de cangur. Apoi am dat peste o alta cu titlul „Trăieşte sănătos“ în care universitari ai medicinii lămureau doctorii care sunt complicaţiile bolilor digestive. Atunci mi-am zis că titlul „Trăieşte sănătos“ se potrivea mai bine primei emisiuni în care suntem învăţaţi cu ce să ne delectăm la masă, iar „Ce se întâmplă doctore?“ aş fi întrebat un profesor universitar. În plus aş fi răspuns la interogaţia din acest titlu: nimic bun! Din moment ce trebuie să facem faţă interdicţiilor şi desfiinţărilor.(Al. T.)  
   Citesc undeva că un medicament „încă nu poate fi utilizat pe scară largă, deoarece trebuie să mai treacă printr-o serie de verificări clinice profunde“. Cum era vorba de aspirină, bănuiesc că autorul fie s-a documentat dintr-un tratat de acum un secol, fie vrea să aplice principiile după care a funcţionat PNESSP: nu lucrăm cu eşantioane!(A. M.)  
   Unul dintre colegii noştri de redacţie este plecat pentru mai multe săptămâni la Bruxelles. De atunci, nu mai trimite „ghilimele“ pentru această rubrică. Semn că viaţa la Bruxelles e plicticoasă şi lipsită de umor. Cum se ştie că râsul e un izvor de sănătate pentru om, concluzionăm că Bruxelles-ul dăunează grav sănătăţii. (M. V. A.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe