Newsflash

Între ghilimele

de - mai 17 2013
Între ghilimele
   Anul trecut, comisarul european pentru sănătate şi consumatori, John Dalli, a fost forţat să demisioneze pentru un presupus trafic de influenţă în favoarea industriei tutunului. Raportul OLAF asupra cazului Dalli, scurs presei malteze, sporeşte zilele acestea la Bruxelles controversa iscată anul trecut. Investigaţia este acum caracterizată ca „defectă“, „amatoristică“ şi „părtinitoare“, la câteva săptămâni după ce câţiva europarlamentari au descoperit că anchetatorii le-au cerut martorilor să dea depoziţii false. Ce se ascunde de fapt în spatele Dalligate? Răbdare şi tutun! (M. C.)
 
   Dintre numeroasele mesaje care mi-au venit prin poşta electronică de sărbători, mi-a atras atenţia unul: „Happy Eastern!“. Da, am întâlnit şi estici fericiţi! (A. M.)

   Credeam că a dat norocul peste mine. Primesc un e-mail de la un cunoscut editor din România (Rentrop&Straton), care nu mă mai slăbeşte cu asemenea mesaje, că am câştigat un voucher de 200 de lei. Evident, m-am grăbit să văd cum pot intra în posesia lui. Surpriză: condiţionat. Adică doar dacă voi cumpăra produse (şi nu ieftine) din portofoliul ei, produse care, să-mi fie iertată răutatea, nici pe departe nu mă atrag. Au nişte preţuri! Şi eu care chiar credeam că am câştigat ceva… (D. D. M.)

   De cinci ani, Robert Trivers, coautorul unui articol anunţat chiar pe coperta revistei Nature în 2005, se străduieşte să retragă articolul în cauză, ce-l are pe William Brown ca prim autor. După ce a scris chiar şi o carte pe această temă, a reuşit, în sfârşit, să-i convingă pe editorii revistei britanice. Se pare deci că nu ar exista o corelare foarte semnificativă între abilităţile de dansatori ale adolescenţilor jamaicani şi simetria anatomică a acestora, ci doar o legătură puţin semnificativă. Acum că lucrarea cu pricina a fost retrasă, profesorul Trivers a răsuflat uşurat. Lumea întreagă se poate concentra asupra noului său studiu, pe care-l consideră revoluţionar: corelaţia dintre simetria anatomică şi abilitatea de alergători a tinerilor jamaicani. (A. M.)

   Avem (din ultima zi a lunii aprilie) o autoritate de supraveghere financiară (chiar aşa se numeşte – ASF), care preia supravegherea pieţelor financiare nebancare, estimate la circa 15 miliarde de euro. Probabil că ne este vitală de vreme ce s-a „născut“ în regim de urgenţă. Să nu se creadă că sunt împotriva acestei măsuri, dar oare economisim ceva cu asta? Cel puţin până acum nu am auzit. Şi, mi-e greu să cred că se va întâmpla aşa ceva. Şefii „unşi“ aici sunt tot din rândul şefilor de la fostele instituţii „comasate“ în ASF. Ce ziceţi, domnule Ruşanu (preşedintele nou înfiinţatei autorităţi)? (D. D. M.)

   De sărbătorile pascale, specialiştii Ministerului Sănătăţii au recomandat românilor ca „trecerea de la alimentaţia de post la cea obişnuită să se facă treptat“. Dacă ne luăm după fumul grătarelor ce se lăsase duminică peste ţărişoară, niciun român nu i-a ascultat pe specialiştii ăştia. (M. V. A.)

   Vânzările de mici ar putea fi interzise în România, începând cu luna iunie, aflam nu de mult dintr-un ziar central (economic şi financiar). De ce? Pentru că va intra în vigoare un regulament european, care interzice folosirea a trei aditivi alimentari, esenţiali în reţeta acestui preparat (românesc, se pare). Deşi sunt revendicaţi şi de bosniaci, se pare că micii ar fi fost inventaţi într-un han din Bucureşti (La Iordachi se chema), binecunoscut pentru cârnaţii săi, într-un moment în care bucătăria rămăsese fără învelişuri pentru cârnaţi. Oare ce se vor face politicienii noştri? Ce vor mai pune lângă bere la pomenile electorale? Ne sare totuşi premierul în ajutor, care a cerut Comisiei Europene introducerea actualei reţete de mici în lista celor „tradiţionale“. Altfel, se aude în târg (nu bag mâna în foc), ar putea chiar să demisioneze. Şi uite că a prins! Speriată, probabil, de o eventuală demisie din această cauză, CE ne asigură că solicitarea ar putea fi acceptată, dar după parcurgerea unor proceduri obligatorii. Şi uite cum ne-a venit inima la loc, nouă, românilor. (D. D. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe