Newsflash

Între ghilimele

de - dec. 15 2017
Între ghilimele

Odată cu apropierea sfârșitului de an, oficialii raportează ce au făcut de când ocupă funcția, ce fonduri au fost vrednici să „absoarbă”, ce planuri mai au în minte și cât bănet ar fi capabili să mai toace. În acest timp, alții, precum ministrul ecologist Nicolas Hulot ori frenetica ministră a sănătății Agnes Buzyn își gestionează, în Franța, sectoarele, cu fonduri reduse ori fără niciun ban. Astfel, liderul verzilor a pus pe tapet meniul vegetarian o zi pe săptămână în cantinele școlare, iar titulara sănătății a tranșat o problemă sâcâitoare, hotărând că cine nu este vaccinat nu are voie în școală. Doar pe la noi cheltuielile sporesc, deficitul bugetar este tot mai mare, iar Micul Paris tot mai mic. (M. G. C.)

 

Imunoglobulina pune pe jar Ministerul Sănătății. Deja ministrul e foc și pară. Face și desface, de dimineața până seara, doar-doar l-o crede și pe el lumea că e capabil de ceva. Miercuri a mai făcut un pas: a anunțat că a înființat o structură de urgență, care să direcționeze și redirecționeze stocurile până acum ascunse te miri pe unde, către cazurile urgente. Restul... poate cu bon de ordine. (D. D. M.)

 

Autostrada Sebeș-Turda nu poate fi inaugurată pentru că becurile neconforme de pe marginea străzii dublează factura la energie electrică. Desigur, asta presupune ca autostrada Sebeș-Turda să existe, dar nimeni nu a văzut-o până acum. (O. R.)

 

Se pare că vaccinul antigripal pentru acest an are ca efect secundar obiectivizarea stresului tocmai acolo unde nu se aștepta nimeni, adică la medicii de familie. Aceștia au spus că, din caza întârzierii livrărilor, produsul riscă să devină inutil și că pot rămâne cu el pe cap și buni de plată. Tocmai din acest motiv, ediția de anul acesta a redutabilului vaccin a speriat aproape în aceeași măsură personalul medical din „prima linie”, ca pe orice om în pericol să ia o „țeapă”. Deocamdată nu s-a raportat cazuistică specifică. (M. G. C.)

 

Săptămâna aceasta l-am vaccinat pe Șerban, pisoiul meu de 3 luni. Nu a avut nicio reacție adversă, dar încă nu pot băga mâna în foc ca n-o să facă autism. Are cineva numărul de telefon al Oliviei Steer, să îi cer un sfat preventiv? Sau poate al călugărilor care tot vin la protestele antivaccinare? (O. R.)

 

Donald Trump a devenit un „expert” al diplomației. Prin intermediul unei rețele sociale l-a numit pe Kim Jong-un „scund și gras”, în timp ce la alte niveluri oficialii americani încearcă să găsească o soluție pentru amenințarea nucleară nord-coreeană. Astfel Trump a dovedit că este pregătit să înfrunte orice bombă.  (R. D.)

 

Unul dintre câștigătorii premiului Nobel pentru medicină sau fiziologie din 2009, Jack W. Szostak, s-a văzut nevoit să retracteze un studiu publicat anul trecut în Nature Chemistry. Motivul? Încercarea de a replica rezultatele inițiale a relevat o eroare de interpretare a datelor în experimentul original. Szostak a găsit consolare în faptul că eroarea a fost descoperită și corectată de grupul care a publicat rezultatele inițial, în vreme ce Tivoli Olsen, cercetătoarea care a descoperit eroarea, a declarat pentru Retraction Watch că „Sarcina ta, ca om de știință, este să verifici de ce nu obții rezultatele corecte. Nu poți schimba și nici ignora concluzia la care ajungi. Mi-am făcut datoria de a mă asigura că nimeni după mine nu mai pierde vremea cu asta“. Ideea nu e că se întâmplă și la case mari. Însă la câte case mai mici și-ar retrage cercetătorii studii deja publicate în Nature? (A. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe