Newsflash

Între ghilimele

de - iul. 14 2017
Între ghilimele

Proaspăt absolvent de grădiniță, junele T. a ajuns în vacanță, pentru plajă și bălăceală, pe o insulă minusculă dintr-un diverticul al Mării Egee. După două zile, ștrengarul nostru a dezvoltat simptome de insolație și îngrijorări. Mai întâi s-a autosesizat proprietarul pensiunii, care a anunțat primarul, care a adus doctorița de acasă să-l consulte pe băiat. Grecoaica crede că ar trebui și consultație ORL și neurologică, iar micul insolat este expediat cu un taxi la centrul de specialitate, unde este consultat de-îndată și lămurite lucrurile. La ieșire, micuțul este întrebat dacă se simte bine și, deoarece spune că parcă îl doare inima, este întors, i se face pe loc și EKG, care ajunge la un cardiolog și răspunsul liniștitor vine instantaneu. La întoarcere, diagnosticul taximetristului, pe care îl plătește primăria, este de insolație și se bazează pe îndelungata sa experiență. Totuși, încă se crede că nu e bine să primești daruri de la greci. Superstiții! (M. G. C.)

 

Privind la frumusețea orașului inundat de o ploaie caldă de vară, îmi dau seama că doamna primar are un plan. O bănuiesc că anul acesta vrea să sărbătorească Ziua Marinei în Capitală. Că tot îi plac festivitățile. (A. N.)

 

Săptămâna aceasta Ministerul Sănătății a anunțat că a început livrarea a 245 de mii de doze cu vaccin hexavalent, pentru următoarele cinci luni. În același timp, au început procedurile de achiziție pentru perioada 2018–2022. O decizie aplaudată de toată lumea. Nu știu dacă și de angajații Institutului Cantacuzino. (S. C.)

 

Franța anunță că din 2019 începe testele cu trenuri de mare viteză ce pot rula pe „pilot automat”. România răspunde acestui trend îngrijorător oferind o contratendință: aceea a trenurilor molcome și a unei țări întregi aflate pe pilot automat. (A. N.)

 

Perchezițiile de la UMF „Carol Davila” au fost o ocazie bună prin care cadrele didactice au putut să ofere o nouă lecție studenților. Dacă de obicei se învață din materii ce țin de anii preclinici sau clinici, acum s-a predat o lecție de integritate. Numai că de data aceasta lecția a fost gratuită! (S. C.)

 

Un antropolog notoriu, cu preocupări în gerontologie și tanatologie, consideră că cea mai potrivită vârstă pentru despărțirea de viață este cea de șaptezeci și cinci de ani. În aceste circumstanțe, omul nostru – care bate acum la șase decenii – ar trebui consultat negreșit și peste vreo cincisprezece ani, pentru a dezvălui cu ce marjă de eroare operează și ce „orizont de așteptare“ va propune atunci. (M. G. C.)

 

Atacul de săptămâna trecută dintr-un spital din New York a fost înfăptuit de un medic care a lucrat în acel spital. Motivele, se pare că nu țin de terorism, ci mai degrabă de concedierea de la fostul loc de muncă. România se simte din nou în siguranță, pentru că medicul român, oricât de nemulțumit ar fi de condițiile de muncă, nu va investi în arme de asalt. (S. C.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe