Newsflash

Între ghilimele

de - iun. 16 2017
Între ghilimele

Un comunicat emis zilele trecute de JTI România și intitulat „Organizația Mondială a Sănătății, sau Organizația Mondială Antitutun?” (sic) exemplifică foarte bine proverbul care spune să nu faci pipi împotriva vântului. Nu de alta, dar vorbește de transparență (cu toate că studiile care demonstrau nocivitatea fumatului au fost ascunse cu deceniile de către industrie), dezvoltare durabilă (deși fumătorii trăiesc mai puțin și au nevoie de mult mai multe îngrijiri de sănătate decât nefumătorii) și inovație (în condițiile în care schimbările pe care le-au suferit produsele din tutun în ultimele decenii au avut ca efect creșterea dependenței consumatorului și scăderea vârstei la care adolescenții se apucă de fumat). Doamna Gilda, să nu vă speriați, dar vin vremuri și mai rele. Și nu OMS e de vină, ci drogul din a cărui vânzare vă luați salariul. Să nu ziceți că n-ați știut. (A. M.)

 

O leoaică dintr-un parc natural din India învață cum să-și îngrijească primii pui uitându-se la documentare difuzate pe un ecran montat în cușca sa. Angajații parcului au adoptat această măsură după ce o altă leoaică din parc și-a omorât puii încercând să-i mute. Deocamdată „lecțiile” merg bine, dar încă nu i-a fost servit niciun calup publicitar și nici nu i-au dat telecomanda să schimbe postul. (M. G.)

 

Prezentată ca o „redutabilă specialistă în domeniul frumuseții”, conducătoarea unei clinici universitare a precizat, în deschiderea unui interviu la tv, că își iubește meseria, dar mai mult prețuiește adevărul. Ea a spus, între altele, că intervențiile estetice trebuie să țină cont „mai întâi de necesități și la urmă de tot de posibilități” și că factorul hialuronic trebuie completat periodic deoarece „el nu trebuie băgat în cantitate mare ca să reziste două sute de ani, ca o pungă de la Carrefour”, deoarece „cât ar fi pacientul de încântat, oricum nu îl va plăcea toată lumea”. Fapt este că „orizontul de așteptare” al amfitrionilor, învățați cu persoane pornite să își facă un pic de reclamă, s-a prăbușit de tot atunci când doctorița a subliniat că optează doar pentru intervenții estetice „motivate medical, nu de mofturi” și după ce, la câteva întrebări punctuale ale grațioasei prezentatoare, a răspuns invariabil cu „mai bine nu” ori „nu cred că e bine”. Din fâstâceală, gazdele au uitat să o mai cheme pe categorica lor interlocutoare și cu altă ocazie și au pus punct, zâmbind mânzește, unei scenete așa de încărcate cu umor involuntar încât ar trebui dată în reluare. (M. G. C.)

 

Un vânător a murit după ce elefantul pe care a vrut să-l ucidă a căzut peste el. În urmă cu o lună, prietenul său, tot vânător, a murit ucis și mâncat de crocodili. În ciocnirea naturii contra naturii umane, când o cauți cu lumânarea, se întâmplă să o și găsești. (M. G.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe