Newsflash

Între ghilimele

de - mai 12 2017
Între ghilimele

Doamna Pica este o persoană simpatică, volubilă, moderat iconoclastă și cam băgăcioasă. Până acum vreo zece ani, a fost expert în produse coloniale. Spune că prima dată când a mers în Columbia a cunoscut „teribila cafea columbiană”, care înseamnă o farfurie cu trei boabe prăjite și o ceașcă de apă fierbinte. Boabele de cafea se mestecă în dinți, una câte una, și se bea câte o dușcă de apă. Până seara, toată gașca de comercianți a fost vioaie, proaspătă, veselă și cu mintea limpede. Mai spune însă că oricine poate bea liniștit cinci căni din cafeaua de pe piață deoarece nivelul de cofeină este minor și același ca în tot atâtea cești cu ceai verde. De asemenea, știe că ilustrul neurolog P. bea zilnic măcar șase asemenea „doze” și că el are o teorie favorabilă despre efectele vasculare ale cafelei. (M. G. C.)

 

Două halbe de bere sunt mai eficiente în tratarea durerii decât paracetamolul. Cel puțin astea au fost concluziile unui studiu realizat în Marea Britanie. „Alcoolul este un analgezic eficient, care oferă o reducere relevantă clinic a intensității durerii”, au declarat cercetătorii, care avertizează totuși că băutura trebuie consumată cu moderație. Știți vorba aia: diferența între panaceu și otravă e doza. (M. G.)

 

Luna mai a început promițător pentru locuitorii Capitalei. A fost ales noul logo al orașului. Autorul este un timișorean care își explică viziunea astfel: „Am avut ca nuclee inspiraționale moștenirea arhitectonică autentică a Capitalei și valențele pozitive generate de rezonanța etimologică a numelui orașului București. Alăturarea celor patru elemente identice ca formă, dar diferite ca poziționare, subliniază ideea de epicentru al națiunii către care converge Capitală”. Sigla seamănă cu un trifoi cu patru foi, fiecare frunză având o culoare diferită, iar prețul plătit pentru acesta a fost de 50.000 de euro. S-o fi inspirat artistul din campania de promovare a turismului românesc din anul 2010, când fusese ales ca logo o frunză verde-albastră? (R. D.)

 

Efectul placebo poate alina durerea resimțită atunci când treci printr-un divorț sau o despărțire. Câteva zeci de adulți au fost înrolați într-un studiu în care le-au fost arătate poze cu foștii parteneri. Apoi li s-a oferit un spray nazal, despre care unora li s-a spus că este un analgezic puternic, special pentru suferința din dragoste. Cei mințiți astfel au raportat că se simt mai bine ulterior „tratamentului”. Nu i-a întrebat nimeni dacă au simțit și decongestie nazală, pe lângă cea emoțională. (M. G.)

 

De ceva vreme primesc la redacție comunicate de presă care încep cu: „Bună, după cum știi...”, iar ce urmează nu e întotdeauna ceva ce știam deja. De pildă, azi a fost vorba despre un ONG care a lansat o aplicație. Mă întreb dacă este o nouă formă de PR, care își fundamentează eficiența pe a face de rușine jurnalistul căruia i se adresează. (A. N.)

 

Un bărbat din statul american Dakota de Sud a fost amendat pentru că și-a plimbat pitonul în parc fără o lesă. Inițial, bărbatul a crezut că este o glumă. Dar polițistul care a emis amenda a argumentat că legea nu diferențiază între specii de animale, menționând doar obligativitatea ca acestea să fie ținute în lesă atunci când sunt scoase la plimbare. Ambele aspecte par atât de suprarealiste, încât la citirea știrii nici nu am știut exact unde e poanta. (M. G.)

 

Un ziar cunoscut a observat că cititorul nu mai crede în leacurile vracilor, iluzioniștilor și scamatorilor și de atunci a început să publice sfaturile medicilor. După cum crede o doctoriță, pentru un croșet hipertensiv faci așa: „calm / stai pe scaun / iei un furosemid plus jumătate de xanax / ții sub limbă un captopril de 50 sau o nifedipină”. Ceac-pac, ești rezolvat; la ce să chemi Salvarea? Cum s-ar zice: „Nu mai apelați la scamatori, că scamatori suntem și noi“. (M. G. C.)

 

La congres. Pe ecran apare o imagine cu o foarte frumoasă femeie tânără, blondă. „Am pus o poză a rezidentei cu care lucrez acum, ca să simbolizeze imunoterapia”, explică lectorul cu accent molcom, clujean. Toată sala râde. Bărbați și femei deopotrivă. Poantele pe temă continuă până la sesiunea de întrebări inclusiv. Dacă ceva o să ne aducă până la urmă împreună ca societate, va fi nu neapărat misoginismul, dar „ceva să placă la toată lumea”. (A. N.)

 

Un bărbat musulman din India a fost arestat pentru că a divorțat de cea de-a doua lui soție prin intermediul unei cărți poștale. Trebuie precizat că bărbații musulmani din India pot să divorțeze de soțiile lor prin simpla menționare de trei ori a cuvântului „talaq” (divorț). Bănuiesc că femeile de aceeași religie pot să divorțeze la fel de simplu dacă trebuie să le ceară de trei ori la rând soților să ducă gunoiul. (M. G.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe