Newsflash

Între ghilimele

de - apr. 6 2017
Între ghilimele

Un procedeu practicat de politicieni în campaniile electorale este să fredoneze arii siropoase dedicate sănătății „scumpului” electorat și promisiuni care mai de care. Pentru prima dată, însă, la „prezidențialele” din Franța se ivește un candidat care garantează compensarea serviciilor dentare cu până la 100%, pentru toți cetățenii. Ideea este preluată „la moment” de o adversară mai radicală a „monșerului”, care făgăduiește restituirea integrală a costurilor atât pentru tratamentele dentare, cât și pentru cele oculare și auditive. Se anticipează, pentru proxima ocazie, angajamente de același tip și din partea politicienilor noștri. Dar mai gogonate. (M. G. C.)

 

Coaliția pentru familie a organizat marșul pro-viață, militând, în esență, împotriva alegerii femeii de a face avort. A circulat, cu această ocazie, o dilemă în „bula” mea de internet: dacă ar exista un test în timpul sarcinii care să stabilească dacă copilul va fi homosexual, cei din coaliție ar fi oare pro sau împotriva avortului? Nu vom afla prea curând, dar întrebarea – și ipocrizia – rămân. (M. G.)

 

Chirurg în retragere, doctorul K. își administrează plimbarea igienică și glosează pe o temă predilectă. „Dragă, sănătatea e cel mai bun lucru de pe Pământ. Nu spun eu, a spus Platon. Dar unele tratamente au ajuns să coste până la cer. Mulți, săracii de ei, nu mai pot ajunge la ele. Devine insuportabil”. Dacă nu se făcea chirurg, filozof rămânea. (M. G. C.)

 

Un studiu recent a arătat că oamenii care au fost fraudați și nu au primit compensații financiare consideră că starea lor de sănătate este foarte proastă. Majoritatea au acuzat tulburări de somn, de memorie și de concentrare. Specialiștii propun un tratament sigur: compensația economică. După toate fraudele răsunătoare, și în România oamenii ar fi mult mai sănătoși și mai fericiți dacă ar primi bani – de la stat. Tratamentul este recomandat să fie de lungă durată, cu administrare zilnică, dimineața, pe stomacul gol, fără a mânca timp de 30 de minute după administrare. În funcție de cât de fraudați se consideră pacienții, tratamentul va fi adaptat, iar dozele neapărat crescute. (R. D.)

 

Patru din cinci elevi dintr-o școală din Oklahoma City nu știu să citească un ceas analog, după cum a reieșit dintr-un studiu recent. O sută cincizeci de elevi cu vârste cuprinse între șase și doisprezece ani au completat un test în care li se cerea să precizeze ora indicată de un ceas analog. Doar 31 de elevi au luat note de trecere, 15 din ei oferind răspunsuri corecte la toate întrebările. Se pare că deprinderea de a citi ceasul nu mai este utilă în epoca ceasurilor digitale. În epoca post-adevăr, însă, devine esențială abilitatea de a citi printre rânduri. Și nici asta nu se învață la școală. (M. G.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe