Newsflash

Între ghilimele

de - mar. 24 2017
Între ghilimele

Invitat acum o lună la o emisiune de radio, ca să menționeze câte din cele „o mie de probleme” a rezolvat în suta de zile de când a preluat portofoliul, ministrul sănătății a spus că „destul de multe, pentru că eu lucrez, nu dorm acolo”. Zilele trecute a simțit iarăși nevoia să precizeze, cam în același context, dar pe un site, că el nu doarme în minister. Să-i prescrie cineva un soporific. (M. G. C.)

 

Un membru pesedist al comisiei de sănătate a Camerei Deputaților, discutând ordonanța pentru depolitizarea managementului din spitale: „Cei care devin manageri de spital sunt oameni cinstiți, propunem să scoatem complet această reglementare [a definirii conflictelor de interese]”. Un altul, penelist, propune o „eternizare” a directorilor de spitale, prin mandate prelungite. Dacă discuțiile continuă așa, s-ar putea să nu mai vorbim de numiri în cazul managerilor de spitale, ci de întronizări. (A. N.)

 

Un fizician de la CERN a declarat că acceleratorul de particule de la Geneva infirmă existența fantomelor. Brian Cox, de la Universitatea din Manchester, specialist în fizica particulelor, a explicat că acceleratorul de particule nu a detectat până în prezent nicio fantomă. Dacă ele ar fi existat, energia acestora ar fi fost observată. Sunt sigură că vom dormi cu toții mai bine de acum încolo. Mai rămâne doar problema monștrilor de sub pat. (M. G.)

 

Artiști plastici de la Miercurea Ciuc creează imagini cu ajutorul bacteriilor. Pânza a fost înlocuită cu un mediu de cultură steril, peste care se aplică bacterii cu diferiți pigmenți, iar pensula este o ansă de însămânțare. Lucrările astfel realizate pot fi vizualizate mult mai clar după două zile de păstrare în laborator, timp în care bacteriile se multiplică. Ideea ar putea fi preluată de laboratoarele medicale. Astfel, stafilococul recoltat din sputa unui pacient cu tuse cronică va da naștere unui tablou asemănător nuferilor lui Monet, iar bacilul Koch va reproduce perioada cubistă a lui Picasso. (R. D.)

 

La Ploiești s-a deschis primul fast-food cu specific franțuzesc: Los Tacos. Așteptăm restaurantul mexican Oktoberfest și berăria germană La Paella. (A. N.)

 

Un studiu al cercetătorilor britanici (cum altfel?) și australieni a demonstrat că oamenii care observă mai multe păsărele prin preajma casei au șanse mai mici să sufere de depresie, anxietate și stres. Prognosticul pentru sănătate mintală este și mai bun în cazul celor care observă mai multe păsări după-amiaza, au conchis cercetători de la universități din Essex și Queensland. Se pare deci că, dacă ai păsărele la propriu, sunt șanse bune să nu ai păsărele și la figurat. (M. G.)

 

Nu am aflat deocamdată cât de original poate fi titularul de la sănătate, dar, până una-alta, activitățile lui seamănă ca două picături de apă cu cele ale fostului ministru Bănicioiu. Recent, demnitarul a marcat vreo doi ani de când predecesorul său a rămas blocat în liftul unui spital de pe la Bistrița, rămânând și el „sechestrat”, tot în lift, la spitalul din Călărași. Doar că la alt etaj. (M. G. C.) 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe