Newsflash

Între ghilimele

de - feb. 3 2017
Între ghilimele

În puzderia dietelor alimentare nu a fost încă marcată metodica specială a unui poet român, care transcrie, în cheie lirică, două proceduri la care apelau consătenii săi. În prima, o văduvă cu patru copii mici, fără nimic de-ale gurii în casă, încropește o cină, cerând de pe la vecini un pic de mălai, puțină brânză, o găină, usturoi, murături etc. În a doua, este menționat graficul meselor unui țăran care la dejun mânca prune, seara se culca înainte de masă, iar dimineața mânca ce i-a rămas de la cină. Aceasta ar putea fi dieta „Marin Sorescu”. Anul acesta, poetul ar fi aniversat 81 de ani. (M. G. C.)

 

„Există referendumuri mai importante: pentru definirea familiei este chiar urgent. Este fibra societății noastre!”, spune Liviu Dragnea. În primăvară zice că se va face. Mi se pare normal: mai întâi se ocupă de apărat famiglia și apoi trece și la familia tradițională. L-ar putea acuza cineva de lipsă de consecvență și substanță? (A. N.)

 

Un studiu publicat în Society for Consumer Psychology arată că gelozia (de orice fel) acționează ca stimulent pentru a cumpăra produse care îți captivează retina, precum o haină în culori aprinse în locul uneia gri, sau un tricou cu un desen mai mare în locul unuia cu design mai subtil. În general, lucruri care țipă după atenția partenerului. În același studiu, la persoanele care sufereau de gelozie, balanța înclina mai mult spre dorința de a fi remarcat decât spre teama de umilire publică. Cred că tocmai am aflat ce au în comun rapperii cu medalioane uriașe și strălucitoare, noul președinte al SUA și primarul Capitalei: fiecare trebuie să recâștige atenția cuiva. (A. N.)

 

Michele curăță zăpada și povestește cum Revoluția l-a găsit militar, aliniat cu tot batalionul, pe platoul din centrul orașului B. S-a pomenit, după două zile, în spital cu fractură de masiv facial și o edentație extinsă, nici acum protezată. Întreabă ce se mai poate face dacă el „a rămas fără nimic”. Ar fi putut, după zece ani de muncă în Italia, să-și monteze o punte pe implanturi de titan, însă, când a revenit în țară, a găsit casa goală, soția fugită cu altul și toți cei treizeci de mii, economisiți în bancă, dispăruți. Din toată munca lui prin Italia a rămas doar cu supranumele „Michele”, pentru că îl cheamă, de fapt, Mihai. Se sprijină puțin în lopată și zice, cam nedumerit, că, uneori, după atâta vreme, încă are dureri foarte mari.(M. G. C.)

 

O echipă de cercetători în psihologia socială a publicat un studiu în care testa ipoteza unui vaccin psihologic împotriva știrilor false despre încălzirea globală. „Vaccinul”, precum serurile din medicină, presupune expunerea la o formă slăbită a „virusului”. Inocularea constă în livrarea faptelor reale ajustate cu o mică doză de dezinformare, care să servească drept avertisment. Studiul publicat în Global Challenges ne spune practic să folosim tacticile dezinformării în favoarea noastră, plătind cu aceeași monedă. Ceea ce explică probabil ce ușor s-au răspândit pe Facebook glumele participanților la protestul de duminică despre cum și ei și câinii lor au fost plătiți să participe la protest. Încă puțin și o să apară pe piață vaccinul împotriva manipulării tv. (A. N.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe