Newsflash

Între ghilimele

de - nov. 11 2016
Între ghilimele

Ultima „boacănă“ a lui Vlad Voiculescu a fost acum vreo două-trei săptămâni, când a intrat în „luptă dreaptă“ și în direct la tv cu „balaurul cu trei capete“, care îl împroșca – la o oră de vârf – cu toate inepțiile și minciunile imaginabile. Cu bine-cunoscuta lui demnitate calmă, omul nostru a limpezit rapid lucrurile și a demonstrat interlocutorilor că ascultarea și tăcerea se potrivesc cel mai bine cu priceperea lor nulă în politicile de sănătate. (M. G. C.)

 

Un grup de cercetători axat, se pare, pe furnizarea de concluzii insolite pentru uzul tabloidelor susține că răutatea sau invidia sunt mai responsabile pentru declanșarea unui AVC ori a unui infarct de miocard decât obezitatea, tutunul și alcoolul. Totuși, să creadă cineva că, în loc să se „oftice“ pentru vreo chestie, poate mai bine să mănânce ca un spart, să se apuce de fumat ori să tragă o beție doar ca să aleagă „răul cel mai mic și mai plăcut” rămâne puțin probabil. Dar nu exclus. (M. G. C.)

 

Unii oameni întârzie în mod constant, alții își pierd lucrurile sau iau mereu decizii proaste. Ne repetăm greșelile, dovedind că nu am reușit să învățăm din experiență. Olga Khazan, editor la publicația „The Atlantic“, a încercat să explice acest fenomen din perspectiva științelor cognitive. Aparent, creierul uman poate crea trasee cognitive și neuronale care ne conduc spre același rezultat. Cu cât ne chinuim mai mult să nu repetăm o greșeală, cu atât mai predispuși suntem, de fapt, să o facem, fixând traseul. Asta ar explica multe, inclusiv rezultatele alegerilor din ultimii ani. (M. G.)

 

La intrarea într-un supermarket citesc pe un afiș „Tu pui suflet?“. Aflu că e, de fapt, sloganul pentru o campanie de binefacere derulată de o companie producătoare de tutun. Ce chestie! Eu am crezut că e o scuză bună pentru o ușă care se deschide mai greu.(A. N.) 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe