Newsflash

Între ghilimele

de - aug. 29 2016
Între ghilimele

Într-un serial tv, protagonistul se plânge de nevralgii spinale unui doctor care îi spune: „Coloana te doare pentru că nu și-a terminat evoluția. I-ar mai trebui treizeci de mii de ani. A fost proiectată să funcționeze pentru postura orizontală, dar omul, când a devenit biped, a crezut că are o prăjină. Natura ne-a dăruit o sârmă de rufe, iar noi o folosim ca pe un catarg. Să fii recunoscător în fiecare minut când nu te doare“. Puțină educație sanitară se poate face oriunde. Și e mai bună decât nimic. (M. G. C.)

 

Pierderea dinților poate prezice scăderea longevității? Un studiu apărut recent în Periodontology 2000 confirmă acestă ipoteză și subliniază că edentația, fie ea parțială sau totală, reprezintă un handicap care influențează calitatea vieții. Se pare că cei incluși în studiu care au ajuns la venerabila vârstă de 100 de ani au prezentat rate mai mici de edentație în comparație cu cei mai tineri, fapt ce plasează periuța de dinți câteva poziții mai sus în topul priorităților.(C. T.)

 

Dacă sunteți fumători sau băutori, nu vă faceți griji prea mari. Există dependențe chiar mai puțin fericite. Un copil britanic a devenit dependent de Viagra la 15 ani, după ce a luat, timp de doi ani, până la șase pastile pe noapte pentru a se distra în moduri mai puțin copilărești cu prietenii lui. Iar asta nu e totul. Chestionat despre dependența lui, băiatul a spus că o treime din adolescenții de vârsta sa recurg la acest comportament. S-ar putea chiar să ne confruntăm cu o nouă problemă de sănătate publică. (O. R.)

 

De-abia ieșit dintr-o discuție despre ipotetica plată a gărzilor de spital, guvernul este nevoit să meargă la alte clarificări și tratative. Curtea de Conturi, Consiliul concurenței, sindicatele medicale lărgite, cele de la metrou și... niște mineri vor câte ceva. Toate par fleacuri față de cererile ambulanțierilor care spun că având numai 42% din personalul normat, totuși, au performat. Probabil și prin numărul de accidente de drum în care sunt mereu amestecați, precum și prin zecile de ambulanțe răsturnate și elicoptere trântite de pământ. (M. G. C.)

 

Ai văzut ce a spus Cioloș? Dar cum a râs Vlad Voiculescu la comparația cu bugetul pentru panseluțe? Ai auzit că Predoiu s-ar putea să candideze și la parlamentare? Așa-i că îți vine să postezi ceva pe Facebook despre lucrurile astea? Stop. Nu e o idee bună. Un studiu făcut pe 10.000 de utilizatori de Facebook din SUA în toiul campaniei electorale confirmă că rețelele sociale sunt ultimul loc în care ar trebui să discuți politică. Nu numai că în nouă din zece cazuri nu o să schimbi absolut nicio atitudine, ci mai riști și să rămâi fără prieteni. În listă sau în viața reală. Așa că data viitoare când vrei să te exprimi, folosește cu încredere gif-urile cu pisici. (A. N.)

 

Am constatat că e-mail-urile sunt un univers al distracției. De multe ori, cele care îmi oferă dulciuri, lenjerii sau încălțăminte se duc în trash. Câteodată deschid unele cu subiecte (anunțate!) medicale. Mă rușinez să vă redau ce îmi oferea unul intitulat „Sănătate și longevitate“ (dacă aș fi fost bărbat, poate). În schimb pe cel cu numele „Enciclopedia medicinei...“ (atât vizualizam inițial) m-am decis să-l citesc. Eh, de fapt era al medicinii naturiste, și totuși nu am înțeles de ce, enciclopedică cum era, se numea „Micul doctor“, și mic fiind, îmi oferea „răspuns la toate problemele de sănătate, adevărul despre toate bolile și simptomele lor și vindecarea prin metode naturale etc. așa cum s-au vindecat sute de persoane!“. Sute, dar ce facem cu restul de miliarde de pământeni? (C. M.)

 

Sami Shimi, profesor la Medicină în Marea Britanie, este coautorul unui studiu despre șansele de a avea copii ale femeilor care au suferit în copilărie apendicectomii sau amigdalectomii. Pornind de la mitul conform căruia femeile aflate în această situație vor avea ulterior probleme de fertilitate, rezultatele au demonstrat statistic faptul că femeile care au suferit ambele proceduri au avut șansa semnificativ mai mare de a rămâne însărcinate, comparativ cu cele care nu au avut nevoie de operație. Autorul subliniază că datele nu au fost publicate pentru a încuraja femeile să apeleze la bisturiu pentru a avea copii mai ușor. (M. G.) 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe