Newsflash

Între ghilimele

de - iul. 1 2016
Între ghilimele

Mai toate marile ziare britanice și australiene, dar și alte cunoscute ziare internaționale și chiar o agenție precum China Nouă au dat o știre haios-îngrijorătoare. Anume că tinerele australience rămase însărcinate se apucă de fumat pentru a face copii mai mici și a avea, astfel, o naștere mai ușoară. Știrea tot apare prin diverse ziare și site-uri de limbă engleză de vreo trei săptămâni încoace, dar nicăieri nu se menționează unde și cum ar fi apărut cercetarea citată. Am găsit, în cele din urmă, sursa primară: un comunicat al unei universități din Australia, unde lucrează autoarea cercetării. Problema este că rezultatele comunicate nu au fost publicate în vreo revistă științifică, deci nu au trecut prin vreun peer-review, ci au apărut într-o carte publicată de autoare. În februarie! Dar niciunul dintre cei care au preluat informația livrată „la cheie“, transformând-o apoi în poveste de presă (și vorbim aici de Daily Telegraph, Guardian, Independent etc.), nu s-a gândit să verifice informația direct de la sursă. Nu mai e nici jurnalismul de știință ce era cândva. (A. M.)

 

O autoritate australiană a izbutit, după cercetări și teste, să găsească cea mai hidoasă cromatică pentru țigări. Descrisă ca o combinație de maro cu o nuanță de kaki, această culoare poate provoca cumpărătorului de tabac repulsie și stare de rău. Justificarea metodei ar putea suna ca antiteza unei „perle“ știrbe emise de un cunoscut fotbalist și gafeur: „să fie rău ca să fie bine“. (M. G. C.)

 

Anticiparea efectelor negative ale unei inter­venții se traduce prin efectul nocebo. Un studiu apărut în SAAD Digest arată că acest efect poate influența rezultatele tratamentului chiar mai mult decât bine-cunoscutul placebo. Cercetătorii apreciază că prognosticul terapiei poate fi compromis dacă pacientul nu înțelege indicațiile medicului, iar teama de durere nu face decât să amplifice senzațiile neplăcute. Soluția ar fi o comunicare mai eficientă medic–pacient. Sau poate eliminarea anxietății din dicționar. (C. T.)

 

Lângă Ministerul Sănătății, în fața unei clădiri de birouri, este „postat“ un loc de fumat, destul de populat. Exact pe peretele care pentru foarte mulți dintre fumătorii locului este și punct de sprijin, scrie, extrem de vizibil, cu majuscule „Atenție cade tencuială“ (foto).
 


Cum de s-a ajuns ca acel loc pentru fumat să fie realizat chiar acolo, se pare că nimeni nu știe. Poate cineva dorește să subțieze rândurile fumătorilor și l-a „așezat“ exact acolo unde ajutorul ar putea veni de sus, la propriu. Sau, de ce nu, unii „de-ai casei“ speră să reducă aglomerația cvasipermanentă de acolo, prin avertismentul cu pricina? (D. D. M.)
 
 
 
 
 Evenimente publice recente presupun consti­tuirea unei specializări de tipul „ordinul purtătorilor“. Statul de funcțiuni implică persoane capabile să țină ușa, să preia un buchet ori un pardesiu, să ducă servieta, să escorteze o bicicletă, să poarte umbrela altuia și, în general, orice activitate pentru care un oficial lasă politețea la o parte și plasează obligațiile sale altcuiva. În acest context, se remarcă „exofisirea“ purtătorului de cuvânt al guvernului și instalarea la sănătate, într-o postură similară, a unui bine-cunoscut jurnalist, de la care se așteaptă umplerea cu conținut a unor vorbe goale. (M. G. C.)

 

Mulți pacienți se confruntă încă din copilărie cu fobia mersului la stomatolog. Gura și dinții au fost stigmatizate, de-a lungul timpului, în literatură, pictură sau cinematografie. Un articol publicat recent în Odonto-stomatologie Tropicale descrie paleta largă de metode de management al acestei fobii, de la proceduri de sedare la acupunctură sau psihoterapie. Astfel, importantă rămâne colaborarea cu specialiștii în alte domenii medicale. Deși nu se precizează nimic despre cei cu fobie la halatul alb. (C. T.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe