Newsflash

Între ghilimele

de - mar. 11 2016
Între ghilimele

De-abia internați la spitalul județean, răniții unui tragic accident au fost copleșiți de o duzină de popi și călugărași veniți în vizită cu binecuvântări și iconițe. Credem că ei au mai adus pe ciubote, sutane și prin bărbi și importante colonii microbiene, direct la patul bolnavilor. Admitem că ar putea fi iertați deoarece nu au știut ce fac, dar... să nu se mai întâmple. (M. G. C.)

 

În secția de nefrologie s-a prezentat un pacient cu pneumoperitoneu, care făcea dializă peritoneală, după ce încercase să desfunde singur cateterul suflând în el. Acestuia i s-a explicat că metoda pe care tocmai o inventase poate duce nu doar la pneumoperitoneu, dar și la infecții severe ale peritoneului. Dar peste câteva săptămâni s-a întors cu aceeași problemă. Luat la întrebări de personalul medical, pacientul s-a scuzat imediat: „Nu l-am mai desfundat eu. Mi-ați spus că eu am bacterii, așa că l-am rugat pe fiul meu să-l desfunde de data asta“. (O. R.)

 

Studenții americani sunt încurajați să stea pe Twitter la facultatea de medicină dentară. Journal of Dental Education prezintă impactul predării radiologiei orale cu ajutorul rețelei de socializare, iar studenții au apreciat cursul ca fiind mai atractiv în acest fel.
Nu se precizează însă nimic despre rezultatele din sesiune. (C. T.)

 

Aflu că un studiu realizat la Universitatea Alberta din Canada arată că un pahar de vin roșu ar fi la fel de benefic pentru sănătate ca o oră de sport. Aviz amatorilor! Oare câte ore de sport sunt recomandate pe zi? Asta, ca să știe și omul (iubitor al lui Bachus) cât are de compensat. (D. D. M.)

 

Într-un serial, niște mafioți din New York află, de la tartorul lor, că viitorul infracțional stă în câștigurile obținute din banii investiți în infrastructura școlară și în exploatarea serviciilor de sănătate. Deocamdată „să fie la ei, acolo“! Și doar în filme, dacă se poate. (M. G. C.)

 

Dacă pentru unii adulți spălatul pe dinți încă nu reprezintă o prioritate, copiii de cinci ani s-au dovedit mult mai interesați de acest aspect, conform unui studiu publicat în Pediatric Dentistry. Copiii cu un aspect inestetic al incisivilor centrali au fost foarte nemulțumiți, ba chiar s-au întristat din cauza asta. Kids are smart. Be like kids! (C. T.)

 

Un consilier local de la Mediaș cere ca medieșenii care locuiesc la case și dețin câini să fie obligați să și-i opereze pentru extirparea corzilor vocale, deoarece, spune el, patrupedele „tulbură liniștea publică“ atunci când latră. Dacă și el ar fi acuzat de cineva că „latră“ prea tare și/sau prea mult, ar putea avea aceeași soartă? (D. D. M.)

 

Cărțile de colorat pentru adulți – noua modă în domeniul relaxării – par a fi o invenție benefică, din moment ce SUA recomandă screeningul depresiei la adulți. Totuși, ne întrebăm când vor apărea oare suzetele pentru adulți sau biberoanele vesel colorate. Ne mai întrebăm şi cât timp liber pot avea unii adulți. (O. R.)

 

Specialiștii Direcției de Sănătate Publică Argeș n-au mai avut unde să caute E. coli, de s-au îndreptat către portocalele din supermarket? E lucru știut că citricele de pe rafturile magazinelor sunt deja tratate cu ceară și substanțe antifungice și antibacteriene. Ei n-or fi aflat? Și de ce să testeze pesticidele? Știu ei că au vreo legătură cu E. coli? Literatura de specialitate spune că nu. Pe când și prin alte părți, umblând… după cai verzi? (D. D. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe