Newsflash

Între ghilimele

de - dec. 4 2015
Între ghilimele

Dezinteresul companiilor farma de a investi în cercetări pentru descoperirea unor noi antibiotice pare tot mai pregnant. În ultimii zece ani, omenirea nu a fost capabilă să producă decât vreo doi compuși care să lupte cu bacteriile ultrarezistente. Avem însă grijă să ne înarmăm, căci și glonțul poate fi un antibiotic – și el ucide, nu-i așa? O mică parte din acești bani de-ar merge către cercetare în sănătate, mulți dintre acești germeni invincibili nu ne-ar mai da atâtea bătăi de cap. Asta dacă nu inventăm alții, că trebuie să ne gândim și la profiturile producătorilor de medicamente.(D. D. M.)

 

Probabil cu intenția de a fi cât mai sugestiv, profesorul Adrian Streinu-Cercel a afirmat într-un interviu că „spălatul pe mâini este mai bun decât trei sute de doctori“. Deoarece nu a oferit nume, presupunem că așa glumește domnia sa. (M. G. C.)

 

Durerea aia de măsea, o știm cu toții... dar frica de dentist e atât de mare încât mulți iau antibiotice „după ureche“. Un studiu apărut în Journal of Pharmacy & Bioallied Sciences îi sfătuiește chiar și pe medicii prescriptori să apeleze la rațiune, ținând cont de creșterea riscului de rezistență la majoritatea antibioticelor uzuale. Din păcate, tratamentele minune încă nu s-au inventat, nici măcar în stomatologie. (C. T.)

 

Raed Arafat a apărut la un post de televiziune pentru a da explicații cu privire la acuzele care i s-au tot adus în ultima vreme. Faptul că interviul a fost realizat de Radu Tudor poate să pară normal doar pentru cei care nu știu că antenistul îi este direct subordonat lui Raed Arafat în consiliul director al Fundației pentru SMURD, din care face parte, și unde medicul este președinte. (A. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe